Lufttorkande lera

Idag sätter jag igång med ett nytt roligt pysselprojekt! Handmålade skålar av lufttorkande lera, det låter väl toppen! Det här är ett pyssel som alla kan göra hemma, men behöver varken ugn eller några speciella verktyg! Jag välkomnar min nya samarbetspartner Slöjddetaljer, som har massor av fint material och verktyg för alla sorts hantverk!

Reklam/Betalt samarbete med Slöjddetaljer

Skålar av lufttorkande lera

Det är så enkelt att göra egna skålar hemma av lufttorkande lera! Den här leran från Slöjddetaljer måste jag säga har riktigt hög kvalitét, den bästa jag testat hittills…och då har jag provat många sorter! Det blev inga sprickor alls, och torkade fint på något dygn!

💚 Idag kommer jag att visa er hur man gör skålarna, och i nästa inlägg kommer ni få se hur man går tillväga med måleriet av skålarna. Längre ned i detta inlägg kommer ni att få se en film hur man gör.

Lufttorkande lera – material:

💚 Lufttorkande lera
💚 Färger Decormatt (färger som kan användas på de flesta material)
💚 Stenlack (Lack för att göra skålarna blanka)
💚 Sandpapper

Verktyg: penslar, skålar/fat som form, plastfolie, kavel, kniv, svamp, vatten

Allt material kommer från Slöjddetaljer

Lufttorkande lera

Skålar – gör så här:

  1. Plocka fram lera, kavel, skärbräda, kniv, skål och plastfolie. Till en större skål kan det gå åt 1 kg lera, till en mindre skål och fat bara några 100-gram. OBS! Tänk på att förvara den öppnade förpackningen med lera, i en plastpåse som är väl försluten. Jag brukar lägga i blött papper eller en bit blöt disktrasa för att hålla leran mjuk och smidig.

2. Kavla leran ca 1 cm tjock till den stora skålen. Till fatet och den mindre skålen gjorde jag tunnare ca 5-8 mm tjockt. Det är bra att använda en stor kavel så man inte får synliga skarvar av kaveln. Kavla leran på en skärbräda så fastnar den inte.

3. Lägg plastfolie i skålarna och på fatet, och se till att täcka kanterna väl med plasten.

4. Lägg den kavlade lera på skålen, och tryck försiktigt ned den i skålformen. Man kan ta hjälp av en svamp att trycka med eller använda handflatan.

5. Skär bort överflödig lera, genom att skära längs med kanten av skålen. Använd en vass kniv.

6. Tag en svamp och doppa i vatten, och forma kanten mjuk med hjälp av svampen och dina fingertoppar.

Lufttorkande lera

7. Jag gjorde tre olika sorts skålar och fat! Det är bara att kika i era skåp och lådor, ni har säkert massor som kan användas som form till lera!

💚 Låt torka ett dygn innan lerskålarna kan målas. Den större skålen har något längre torktid. Lyft gärna ur dem ur formarna efter ett dygn, så torkar leran snabbare även på undersidan. OBS! Lerskålarna är lite ömtåliga innan de torkat färdigt.

Lerskålar

8. När leran torkat, lyft skålarna ur formarna och tag bort plasten. Kanterna undertill är inte så snygga, så tag ett sandpapper och slipa kanterna på skålarna. Tag till sist en blöt svamp och torkade längs med kanterna, undertill och i skålarna så blir de extra fina!

Här är en inspirationsfilm!

Skålarna av lufttorkande lera är klara!

Nu är skålarna och fatet redo att målas! Jag tycker att de blev så fint vita! En riktig toppenlera helt enkelt! De funkar att använda som prydnad som de är nu! Det är så snyggt stilrent med vit matt lera! Tänk på att använda skålarna som prydnad. Man kan fylla skålarna med frukt med skal eller godis med papper. Om någon dag kommer ni att få se hur skålarna blev med lite färg, jag hoppas att ni blir nyfikna att se resultatet!

Ha en fin vecka!

Kram 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen