Måla keramik

Nu har sommaren kommit på riktigt! Jag passar på att vara i stugan så mycket som möjligt, när det blommar så fint! Min lilla keramikverkstad är riktigt mysig på sommaren och lagom att svalka sig i en stund i sommarvärmen, men den här gången pysslade jag med keramikmåleri i solen! Jag har fått möjlighet att testa nya keramikfärger från Decopotterycolour, ett svenskt företag som jag varit så nyfiken på väldigt länge!

Måla keramik

Måla keramik med färg från Decopotterycolour

Jag har hållit på med keramik i många år, gått kurser, kavlat, ringlar, drejat och doppat i glasyrer. Det är ju en himla teknik bara själva lerpysslet, sedan har man nästa steg och det är att komma in i denna stora värld av glasyrer! Det finns mängder av olika tekniker, man kan blanda olika sorts pulver själv, och testbränna osv! Jag har testat en hel del..och det är inte helt enkelt!

🌸 Jag har sneglat på Decopotterycolours färger ganska länge, varit så nyfiken på deras färdigblandade keramikfärger samt även akvarellfärger som är gjorda för keramik! Wow tänk så roligt att måla efter egen fantasi, och inte bara doppa dem i en färg!

Decorpotterycolour

Keramikfärger

🌸 Jag har fått möjlighet att testa ett kit med färdigblandade färger samt akvarellfärger!🎉 Det är alltid bra att göra lite tester innan man målar större projekt! Så dax att börja leka med leran samt måla!

🌸 Keramikfärgen i burkarna funkar utmärkt att måla både på fuktig obränd lera samt skröjbränd (dvs keramik som bränts en gång i keramikugn) Jag har testat båda metoderna, samt doppat allt i transparent genomskinlig glasyr för att få en tålig och glansig yta. Alla olika metoder funkar och Decorpotterycolour har en jättebra hemsida med beskrivning samt tydliga filmer med bra tips!

Kavla keramik

Jag tänkte att det vore fint med söta fjärilar och blommor att använda som etiketter till sommarens presenter, eller varför inte använda i trädgården, eller göra söta fönstermobiler. En av mina döttrar tycker blommorna blev så fina, att hon ville göra stora smycken med dem! Här sprudlar idéerna var man kan göra!

🌸 Jag kavlade ut leran och stansade ut olika former. Det är toppen att använda pepparkaksformar till keramikpyssel!

🌸 Dax att testmåla med den färdigblandade keramikfärgen, och sedan lite torktid och skjuts in i keramikugnen.

Måla keramik

Färgen är underbar att måla med! Rör runt med en grillpinne innan du börjar, och använd vanliga penslar eller speciella keramikpenslar. Nästa gång ska jag köpa på min lite bättre penslar för finare detaljer. Himla kul att måla!

🌸 När jag bränt denna keramik en gång i en så kallad skröjbränning ca 950 grader för stengodskeramik, så blev färgerna exakt likadana som jag målat! Allt satt perfekt och färgerna stämde med det jag målat! Hur bra som helst!

🌸 När man sedan doppar dem i transparent glasyr och kör en sista bränning i högre temperatur ca 1200 grader, så blir färgerna mycket kraftigare, och får ett glansigt resultat efter som jag använt en glansig glasyr.. Det är bara att testa sig fram, och blanda dem ljusare från början, man behöver inte heller doppa dem i genomskinlig glasyr, om de ska användas som dekoration. Den genomskinliga glasyren är tänkt för att kunna använda keramiken som bruksföremål, att kunna äta på.

Måla keramik test 2

Nästa test var att måla på skröjbränd keramik, dvs stenhård bränd keramik.

🌸 Det var hur smidigt som helst att måla på! Jag tycker nog att resultatet blev något skarpare, blev så nöjd! Man kan måla i flera lager och blanda färgerna till önskade nyanser. Låt allt torka en stund, innan de doppas i den genomskinliga glasyren, exakt tid bör man kolla upp hos Decopotterycolour.

Måla med akvarellfärg för keramik

En underbara låda med akvarellfärg som just är gjord för att måla på keramik! Jag älskar ju akvarellfärg, den är så rolig och kreativ att måla med på papper, skulle det här bli lika kul?!

🌸 Det var ju hur härlig som helst att måla med, och jag tror att en sådan här låda kommer att räcka väldigt länge! Så bra ekonomi i denna lilla låda! Det är lite teknikträning att veta hur mycket färg/vatten man ska måla med, men underbart var det!

🌸 Jag gjorde prover av de små blomberlockerna för alla färgerna i akvarell-lådan. När allt var målat testade jag att skriva med den svarta färgen och en tunn pensel. Det blev gulligt! De kan bli så söta att hänga på kort och paket tänkte jag!

🌸 Testa färgen på olika sorts lera, en vit lera ger säkert mycket mer färg! Flera lager färg och mer pigment ger mer färg…jag ville ha kvar den genomskinliga känslan av just akvarellfärg!

Keramikberlockerna är klara!

När allt torkat, doppade jag all berlockerna i genomskinlig glansig glasyr och så in i keramikugnen för 12 timmars bränning, här är resultatet! Jag tycker att det blev riktigt bra för att vara första gången! Färgerna höll sig så fint, inga rinningar och vissa blommor och fjärilar blev jag mera nöjd med än andra! Tror dock att den svarta texten får jag träna mer på…det var det sista jag gjorde..kanske att jag skulle låtit det torka mer innan jag doppade dem i den genomskinliga glasyren.😅 Träning ger ju färdighet! Helt klart är jag verkligen frälst i alla färgerna! Jag tror att burkfärgerna var lite enklare för en nybörjare!

🌸 Nästa gång ska jag testa Decopotterycolours genomskinliga glasyr, samt även testa att måla på vit porslinslera…då kommer färgerna att lysa mera! Såå kul! Det känns som keramiken kan tas till nya kreativa höjder!

Här är en inspirationsfilm!

Paket med keramikberlocker

Jag testade att dekorera min sommarpaket med berlocker och skrev personliga hälsningar på baksidan med vattenfast tusch, visst blev det gulligt och unikt!

Jag hoppas att ni blev riktigt inspirerade att testa det här på keramik, för er som har möjlighet till det! För er som pysslar med lufttorkade lera hemma, så är det ett fint tips att göra keramikberlocker!

Ha en riktigt fin sommar! Nu blir det en liten sommarpaus här på bloggen, för semester!

Massa kramar 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen