Ljus – gör det själv!

Ljus

Idag bjuder jag på något riktigt hemmagjort! En stor skål gjord av lufttorkande lera fylld med ljusmassa och torkade blomblad! Visst är det väl roligt när man kan göra något som ingen annan har hemma eller som inte finns i butik! Ett stort ljus kan kosta en hel del, läs mer om hur man gör ett eget stort ljus med flera vekar!

Ljus

Ljus – Stort ljus i skål med blommor

Skålen har jag tillverkat av lufttorkande lera, fyllt med ljusmassa och torkade blommor. Vill man inte göra skålen själv, är det bara att loppisfynda en skål eller burk, eller använda något man har hemma. Skålen blir ju inte förstörd, utan kan återanvändas igen!

Tillverka ljus

Ljus – material:

🌺 Lufttorkande lera (CC Hobby)
🌺 Ljusmassa
🌺 Vekar
🌺 Torkade blommor

Verktyg: plastfolie, kniv, kavel, skål, konservburk/kastrull till att smälta ljusmassan.

Skål

Skåla av lera – gör så här:

Skål av lera:
1) Börja med att vända en skål uppochner, och täck baksidan av skålen med lera.
2) Kavla lera inte för tunt, detta om du vill göra mönster i lera som jag gjort med fingertryck. Ca 5mm till 1 cm tjock lera.
3) Lägg leran över skålen och forma till med händerna.

4) Skär en önskad kant med en vass kniv. OBS! Det är viktigt att inte lerkanten går över skålens kant, leran måste kunna krympa fritt, annars kommer det bli sprickor.
5) Tryck valfritt mönster med fingertopparna. Man kan göra mönster med en massa roliga verktyg som ex, gaffel, sked, broscher, korkar mm
6) Låt torka, och när lerskålen känns ganska hållbar (efter ett par timmar), kan man vända på den och gärna ta loss den från skålen. Då är det mindre risk att få sprickor.
7) Låt torka helt innan ni häller i ljusmassa dvs något dygn.

Ljus

Ljus – gjuta – gör så här:

Gjuta ljus:
1) För att få fast vekarna i skålen, har jag gjort så här. Doppa först varje veke i smält ljusmassa och forma den rakt med händerna, knyt sedan fast på en grillpinne. Det finns också färdigpreparerade vekar med ett metallspänne nedtill, som är enkel att fästa i botten på skålen. Men den här varianten funkar toppen det med!
2) Smält ljusmassan i en oömtålig burk typ konservburk i vattenbad. Om man varit duktig och sparat gamla ljusstumpar är ju det toppenbra att smälta ned!
3) Häll ljusmassan i skålen och låt stelna något.
4) Dekorera med torkade blommor, jag hade eterneller, lite små ormbunksblad och ljung.

Här är en inspirationsfilm hur du gjuter ljus

Ljus

Tänd ditt ljus!

Ljuset är klart att använda efter ett par timmar! Visst blev det härligt stort! Känner man för att tillverka doftljus, kan man bara hälla doftolja i ljusmassan.

Lycka till! 💖 Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen