Jultomte

Jultomte

Idag har jag varit på stan och kikat på Sostrene Grenes butik och hela det fina julsortimentet! Blev så inspirerad, och fick massa idéer till julens alla pyssel! Snart kommer jag att göra ett samarbete med dem, så håll utkik! Jag har varit några turer till stugan, till mina lilla keramikverkstad och pysslat med leran. Idag tänkte jag visa hur man gör en jultomte.

Jultomte

Jultomte i lera

En jultomte i lera, kan göras i keramiklera som min (då krävs en keramikugn) men den kan också göras i lufttorkande lera som man kan hitta i de flesta hobbybutiker. Idag visar jag hur man gör tomtarna sedan får ni måla dem efter egen fantasi.

🤶 Lufttorkande lera finns hos Clas Ohlson, Panduro, CC Hobby etc.

Jultomte

Jultomte – Gör så här

  1. Börja med att rulla en boll av en ganska rejäl bit lera. Gör en utgjutning med tummen i bollen. Det gör att den torkar snabbare samt inte sprängs i keramikugnen.

3. Kavla ut en bit lera ca 5 mm tjock. Skär till en triangel, rulla ihop till en kon och forma med händerna.

4. Släta till luvan och kroppen med en fuktig svamp.
5. Tryck fast luvan på kroppen. Gör en liten oval boll (till näsa) tryck fast under mössan.
OBS! För att fästa lera mot lera, kan man rista med t.ex en potatissticka och göra en blandning av lera och vatten och kladda under luvan och näsan.

6. Kavla en bit lera och skär ut som på bilden. Gör ett mindre hål för näsan.
7. Tryck fast ”skägget” mot tomtekroppen. Man kan ha lite lermassa som fästmaterial under skägget.

8. Tag ett träverktyg eller grillpinne och gör små streck i leran. Kika på mitt mönster, streck från näsan och ut mot kanterna.

Jultomte

9. Gröp ur ordentligt mellan kropp och luva.. Detta behövs bara göras om du jobbar med keramiklera, för att tomten inte ska sprängas i ugnen. Med lufttorkande lera behövs det inte.

9. Nu är det dax att göra en liten boll för att fästa i tomteluvans topp. Rulla en kula, tryck fast och picka kulan med en tandpetare så det ser ut som snö. Tomten är ju söt även utan boll på luvan.
10. Låt torka!

Jultomte

Låt tomten torka helt ett par dygn, sedan kan den brännas i keramikugn eller låta lufttorka om du använt sådan lera. Måla och glasera så att tomten blir julfin!

Lycka till! Kram 😍 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen