Måla keramik

Idag kommer jag att bjuda er på del 2 i pysslet med keramikskålarna! Igår visade jag hur man tillverkar skålar hemma med lufttorkande lera, och nu ska ni få lite tips och inspiration hur man målar dem! Det här året har jag fått sådan Medelhavslängtan till blått hav, citronträd, blommor och färg helt enkelt! Så temat idag är ”citroner” Varsågoda dagens färgexplosion ”Måla keramik”

Reklam/Betalt samarbete med Slöjddetaljer

Måla keramik – Såå roligt att måla!

Lerpyssel blir målade skålar!

Jag började med att skapa skålar och fat av lufttorkande lera! Vill ni se hur man gör, klicka in på länken ”Lufttorkande lera

Måla keramik – material:

💚 Lufttorkande lera
💚 Färger Decormatt (färger som kan användas på de flesta material)
💚 Stenlack (Lack för att göra skålarna blanka)
💚 Sandpapper
💚 Fina penslar

Verktyg: penslar, skålar/fat som form, plastfolie, kavel, kniv, svamp, vatten

Allt material kommer från Slöjddetaljer

Måla keramik – Hur gör man?

När skålarna i lufttorkande lera är helt torra och hårda, så började jag med att måla dem vita med ”Decormatt vit” färg. Leran är väldigt vit när den torkat, men jag tänkte att det kanske ändå blev finare!

🍋🇫🇷🌿🇮🇹 Årets Formexmässa var verkligen inspirerad av Medelhavets färger och former. Ända sedan dess har jag velat måla något med citroner, växter och blommor samt lägga till det rutiga/randiga medelhavsblå! På baksidan av det vita fatet, testmålade jag med färgerna för att se hur de fungerade.

🎨 Decormatt färgkit , så här funkar färgerna! Jag tycker de var underbara att måla med, flöt inte ut och gick att blanda till önskad färg!
”Set med vattenbaserad, matt hobbyfärg. Färgen är täckande, ljusäkta, väderbeständig och snabbtorkande samt salivresistent. Decormatt kan spädas med vatten. Färgen kan användas på trä, papper, styropor, kartong, sten, glas och lufttorkande lera. Innan målning måste ytan vara damm- och fettfri. I setet ingår kulörerna gul, karminröd, mellanblå, grön, vit och svart. Rör om färgen i burken innan målning. Pensel ingår.” Man kan även köpa större burkar styckevis.

Stor Citronskål

Jag började med den stora skålen som skulle bestämma mitt tema ”citroner” Man kan förrita med blyerts om man vill det, kika på nätet och i böcker på bilder på citroner…de behöver inte vara perfekta! Tänk konstnärligt istället!

1) Jag målade de gula citronerna helt utan att blanda färgen, på fri hand, inte perfekt geometriskt men väldigt härligt att måla citroner!
2) Måla vita detaljer för blänk och djup.
3) Blanda till en ljusare nyans av gul och måla på mitten av citronen för mer 3D-effekt.
4) Måla gröna rankor med blad i olika nyanser av grönt, med lite vitt på bladen.
5) Måla små citronblommor emellan citroner och blad, först ljustgula blommor, vita detaljer och till sist orange i mitten.
6) Jag avslutade med att göra vita prickar på citronerna för att få mer känsla av citroner.

Skål med minicitroner

Den lilla skålen valde jag att måla massa små minicitroner! Det är bara att plocka fram den allra finaste lilla penseln och måla smått!

Rutig tallrik med miniatyrer

Den sista tallriken tänkte jag få till den franska medelhavsblå känslan! Som en rutig picknickfilt fylld med citroner och blommor!

1) Börja med att måla ränder, sen rutor
2) Måla en kant runt alltihopa…planerna var att måla kanter kring de andra skålarna också med tyckte de var fina som de var!
3) Måla frukt, bär och blommor efter din fantasi!
4) När alla skålar är färdigmålade, så kan man lacka dem med ”stenlack” då blir de helt blanka! OBS! Tänk på att de här skålarna endast är lämpliga som prydnad, men man kan lägga frukter och godis med papper på i skålarna.

Här kan ni se en inspirationsfilm!

Jag hoppas att ni känner att ni fått massa inspiration till att måla keramik! Den här färgen funkar fint att måla på köpekeramik. Det vore toppenkul att samla ett gäng en kväll för ler och måleripyssel!

Ha en jättefint helg!

Kram 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen