Adventsljusstake

Adventsljusstake

Varje år brukar jag skapa en ny adventsljusstake, och redan idag tänkte jag visa min nypysslade ”adventsvärld”! I veckan fick jag erbjudande om ett superfint samarbete med min favoritbutik Sostrene Grene, det passade ju perfekt att pyssla ihop ett eget adventsbord med material från dem. Nu är vi redo för adventsmyset…och i god tid i år, så himla skönt!

Betalt samarbete/ Reklam för SostreneGrene

Adventsljusstake

Adventsljusstake – Adventsvärld

En adventsvärld med adventsljusstake, granar i olika material, julfigurer i lera och riktigt naturmaterial som granris och mossa skapar sådan julstämning. Tänd ett doftljus med pepparkaksdoft och låt kalenderljuset brinna en stund varje kväll. En vinterkrans av granris med sidenband och julfigurer i lufttorkaned lera. I år väljer jag ett rejält kalenderljus som känns enkelt att tända varje kväll. Det fina ljusfatet kommer bli en tradition att ta fram varje advent. Man kan fylla det med olika saker som nötter, blommor, mossa, julgodis, minipaket eller julkulor! Jag har till denna advent fyllt adventsljusstaken med egengjorda djur, snögubbar, minihus och granar i lera. Det här var så roligt att göra! Den vackra lyktan tänkte jag variera innehållet på ända fram till jul, just nu ett litet vitt hus som lyser i mossan, sedan kan det bli en Nissevärld…som övergår i Julaftonstema! Häng med i min pyssliga värld ända fram till jul!

Julpyssel

Julpyssel till hela julen!

Jag fick möjlighet att välja valfritt material i SostreneGrenes butik på Gamla Brogatan i Stockholm. Det var inte helt enkelt att välja ut saker, men tänkte att till advent ville jag göra något riktigt fint. Materialet har jag tänkt ska räcka till en liten Nissevärld, fina paketinslagningar, julkortstillverkning, pepparkaksbak, adventspresenter och lite annat kul oplanerat julpyssel! Den fina ljuslyktan kan användas både till adventsvärlden, tomtehus och lykta!

Vill ni se en film?

Julmaterial

Dax för adventspyssel!

Material:
⭐️ Adventsfat i keramik
⭐️ Kalenderljus
⭐️ Ljuslykta
⭐️ Kransstomme
⭐️ Minhus med ledljus
⭐️ Pepparkaksformar
⭐️ Lufttorkande lera
⭐️ Sidenband, randigt snöre
⭐️ Naturmaterial: mossa, granris
⭐️ Presentpapper, ståltråd

Verktyg: sax, kniv, sugrör, limpistol, sekatör, kavel, bakplåtspapper, pensel

Allt material kommer från Sostrene Grenes ni hittar materialet både i deras butiker och online. De fyller på med nya produkter varje vecka. Väldigt fint och mycket prisvärt!

Krans

Dax att göra en krans!

Julkrans
JulkransGör så här:
1) Bind fast ena änden av ståltrådsrullen i kransstommen.
2) Knipsa små kvistar av granris, lägg dem åt samma håll hela tiden samtidigt som du virar ståltråden, lätt som en plätt! En helt vanlig klassisk krans med granris, är ju så härlig. Vilken doft det ger! Den kanske inte klarar sig så länge inomhus, så efter fotografering med min adventsvärld fick den hamna på ytterdörren. Det finns ju jättefina kransar i plast som skulle funka bättre inomhus. Jag älskar ju att göra kransar, så jag gör gärna flera stycken under hösten.
Lerfigurer

Lerfigurer – gör så här:

Plocka fram en kavel, pepparkaksformar, sugrör och bakplåtspapper.

Lerfigurer av pepparkaksformar – Gör så här:
1) Kavla leran ca 2-3 mm tjock, tag ut dina figurer och lägg på en bit bakplåtspapper. Då fastnar inte leran lika lätt. Tänk på att göra hål för upphängning, använd ex ett sugrör.
2) Vänd gärna på figurerna då och då, de är helt torra när de ändrat färg från grått till vitt. det tar ca ett dygn. För tjockare figurer kan det ta ca 2 dygn.

Måla figurer:

Måla lerfigurer:
Jag har använt akrylfärger och en tunn pensel, det funkar med de flesta hobbyfärger. Jag gjorde det enkelt för mig och duttade bara små prickar runt kanterna på figurerna. Jag ville skapa en vintervit julkänsla! Det här är ett toppenpyssel att pyssla tillsammans med barnen, lerpyssel och sen måla! Figurerna kan ju användas som julklappsetiketter också!

Juldjur

Juldjur, tomtar och snögubbar

Julfigurer – tips!

Plocka fram lera, en liten skål vatten, tandpetare, sugrör, kavel, ståltråd
1) Använd dina händer att forma de olika djuren, tomtarna och snögubbarna.
2) Tänk på att använda lite vatten på fingertopparna för att släta ut ev, sprickor på figurerna.
3) Det är en fördel att inte jobba för länge med lufttorkande lera, då blir det färre sprickor.
4) Förvara alltid leran i en plastpåse med klämma, så den inte torkar.
5) Figurer som är större tar något längre tid att torka, ca 2 dygn.
6) Måla dem i önskade färger när de är helt lufttorra.

⭐️ Jag kommer att dela små filmer hur man gör julfigurer på Instagram och Pinterest under julperioden.

Skapa små julhus

Limma ihop husen:
Jag skapade också några söta små hus av pepparkakskitet som finns hos Sostrene grenes. Använd limpistol för att limma ihop husdelarna. Dax att fylla min adventsljusstake med granris och lerfigurer. Den söta granen till vänster om mina små hus på bilden, är också pepparkaksformar som görs i två delar och bara att sätta ihop när grandelarna torkat.

Dekorera adventsljusstake

⭐️ Fyll lyktan med mossa och ställ dit hus och juldjuren.
⭐️ Fyll adventsljusstake med granris
⭐️ Fäll upp de vackra pappersgranarna, en riktig favorit hos mig! Enkelt att förvara och plocka fram varje jul!
⭐️ Ställ dit dina julfigurer.
⭐️ Häng upp julkransen på väggen
⭐️ Tänd ljus och ledljus och njut av advent!

Adventsljusstake
Visst blev det gulligt!

Adventsljusstake och adventskalender

Adventspaket – Förr om åren gjorde jag små minipaket som adventskalender, i år har jag dragit ned det rejält, det blir ett paket till varje advent till den yngsta i familjen. Det känns skönt och mer pris- och miljö-medvetet. Man kan fylla med godis eller upplevelse eller något billigt som doftljus, tvålar, krämer, någon fin burk, godis etc.
🎁 Paketen är inslagna med Sostrene Grenes presentpapper, jag har också använt askar och toarullar, för att få till formen.

Adventsljusstake
Lägg ut paketen i Adventslandet.
Adventsljusstake

Hoppas att ni tycker om det lika mycket som jag och fått inspiration till att skapa eran egen ”Adventsvärld”!

Det är långt kvar till advent och det här pysslet kan man hålla på och skapa ända fram till jul, bara att fantisera och pyssla tillsammans!

Vill ni se fler adventsljusstakar som jag skapat under åren klicka på länkarna: julkrans ljus med vinterkänsla kopparljusstake kika gärna in på kategorin ”advent” för fler tips till kalendrar, ljusstakar och kransar.

Ha en fin vecka!

Kram 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen