Diy: Måla furubord

Diy: Måla furubord

Nu har jag många nya målarprojekt på gång! Så himla kul! Det känns så bra att ta tag i gamla möbler som man har hemma, som med lite målning blir som nytt! Visst är det väl toppen för miljön, och sopberget också om man kan ta tillvara på det man har. Under våren kommer jag fortsätta att jobba med min samarbetspartner Palett & Co. Här kommer första Diy-projektet, ett före och efter Diy: Måla furubord

Diy: Måla furubord

Lantliv, en härlig möbelblandning – före målning

Här är vår stuga i skärgården, en klassisk sportstuga som vi renoverat i snart 6 år. Som i de flesta stugor blir det en blandning av massor av udda möbler från loppis, möbler som man inte vill ha hemma, möbler från den gamla ägaren…Det här furobordet och stolarna lämnade den gamla damen kvar. Väldigt rejält och toppen att pyssla på! Men furufärgen har jag verkligen inte gillat, speciellt inte till vårt vitoljade golv, och resten av möblemanget. Korgstolarna från Ikea, hade vi sedan gammalt, och de tänkte vi behålla…furustolarna får åka till soptippen, för de är alldeles för tunga och klumpiga. Men bordet har ju karaktär…med lite vit färg skulle det nog bli bra!

Diy: Måla furubord

Målning – Material:

  • Vit Lackfärg från Palett & co (finns att beställa hos Inreda.com)
  • Till ett normalstort bord gick det nästan bara åt en halv burk (0,9 L) färg (då målade jag ca 3-4 gånger)

Verktyg: slipmaskin, målartvätt, målarroller, pensel

Dax att måla bord – gör så här:

  1. Börja med att slipa av bordets glansiga lackyta. Det är verkligen viktigt för att färgen ska fästa fint. Vi hjälptes åt, och det gick verkligen snabbt med varsin bra slipmaskin. När ytan är så här pass blank, skulle jag nog rekommendera att använda en maskin.
  2. Tvätta av med målartvätt och vatten, låt torka en stund.
  3. Målardax, här väljer man om man ska måla med pensel eller roller. Jag brukar rolla så mycket jag kan, för det går snabbt och jag tycker ytan blir jämn och fin. En kvalitéts roller ger ett mycket finare resultat än en billig roller. Där det är svårt att komma åt använder jag en bra pensel.
  4. Måla tunt och många gånger, det är A och O för ett fint och hållbart resultat.
  5. Det här bordet krävde 4 målningar. Jag märkte att vi missar vissa lackade delar under, men färgen fäste fint ändå.

Bordet är klart!

Diy: Måla furubord

Bordet efter målning

Vilken skillnad det blev i rummet! Tänk att endast en liten burk färg kan förändra ett helt rum! Skönt att vi gjorde oss av med stolarna, tycker att det blev fint att ha korgstolar till det vita bordet.

Diy: Måla furubord

Förebild – furumöbler à-la 70-tal.

Diy: Måla furubord

Efterbild – visst är det kul att ha sådana här bilder!

Hoppas ni blivit inspirerade att måla om något därhemma! Visst är det lite jobb, men tänk vad man sparar på att slippa köpa nytt, både på miljön och pengarna!

Ha en superbra helg!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen