Diy: Måla om vardagsrum

Diy: Måla om

Diy: Måla om vardagsrum

Idag fortsätter vi med höstens tema ”Diy: Måla om”. En stor gör-om-lägenhet period har egentligen pågått sen förra julen. Vi rensar, kastar och fräschar upp…..Det känns helt plötsligt som vi fått en ny lägenhet och vi trivs faktiskt bättre! Vårt landställe får liksom vintervila just nu och fokus är att göra lägenheten så mysig och praktisk som möjligt! Idag visar jag några bilder från ommålning av vardagsrummet…egentligen är det inte alls stylat och klart…en ny soffa och matta är beställd och soffbord och fotölj ska väljas…sen behövs det en del piff av väggarna. Men först ut målning med före och efterbilder!

Detta inlägg är ett samarbete med Palett & Co

Diy: Måla om

Måla om och börja om!

Ibland är man inne i samlartider…man tar emot arvegods och gamla möbler som ingen vill ha…köper mera loppisgrejer och bara fyller på liksom…Sen blir det bara för mycket och väldigt väldigt trångt…och helt plötsligt har kreativieten försvunnit! Nu var det dags för höstens stora rensning och uppfräsching av vardagsrummet.

Diy: Måla omDiy: Måla omDiy: Måla om

Vardagsrum före målning

Från brunt, blandat, gammalt, nytt, slitet, loppisfyndat och helt klart överfyllt! ? Naturstilen skall bort och in med något snyggt och sittvänligt för många…Vi började med att köra farmor och mormors bruna möbler och tavlor till förrrådet…det får sparas till ”det stora huset” i framtiden…Rottingmöbler, soffbord, lampa, pinne…till återbruksboxen på soptippen…soffan och mattan åker när det nya kommer. Det är inget lättmöblerat vardagsrum..ganska litet för en stor familj med dörröppning, fönster och en stor trappa…Hur får man till det här?

Diy: Måla om

Måla om – Material:

  • Väggfärg  Pencil grey från Palett & co finns att beställas hos Inreda & co.

Verktyg: roller, bra pensel, bra maskeringstejp (Köp inte billigt skräp när det gäller maskeringstejp och pensel…viktigaste verktygen!)

Mängden färg är superenkel att räkna ut. Kika in hos Palett & co så finns ett smart verktyg att beräkna färgmängd. Där hittar du även en hel del bilder på deras nyanser. Det jag var tacksom över i vårt val av färg, är att det inte är en miljon färger att välja på. Tanken är att deras färger ska kunna kombinerar på ett väldigt enkelt sätt.

Vi är verkligen nöjda med kvalitén på färgen och att den är nästan helt doftfri! (Obs. Det här skriver jag inte bara för jag är sponsrad…vi har målat jättemycket och det här var toppen!)

Nyansen Pencil grey är helt perfekt! Inte för blå och inte för beige…Den skiftar efter dagsljus, och matchar betong, metall, ek och mina fårskinn väldigt fint!

Måla väggarna

Målarpyssel brukar vi göra tillsammans…så mycket roligare och så mycket snabbare. Renoveringar lyfter vår familj och vår relation…men det är ju olika från familj till familj… vi trivs nog i röran. Vi behöver liksom ha något på gång!

  1. Börja lyfta in möblerna till mitten av rummet, täck golvet längs kanterna.
  2. Tejpa med maskeringstejp.
  3. Vid elementen bestämde vi oss för att behålla vitt bakom. Tejpa därför en tejp rakt ner från fönsterbänken.
  4. Trapphuset bestämde vi oss för att dra en linje med tejp längs med taket på vardagsrummet…en chansning…men trapphuset är väldigt högt…och svårmålat utan en lång stege.
  5. Dax att måla kanterna: Vi tejpade inte kanten mot taket utan målade försiktigt med en pensel runt alla kanter runt taket och golvlister. Alla lister var ganska fräscha så det struntade vi att måla eftersom väggfärgen skulle bli mörkare än kanterna…Hade vi målat vitt hade vi definitivt målat listerna.
  6. Dax att rolla…väggarna målas i ett nafs! Vi målade två gånger…

Hel projektet med kastning på tippen, skjuta undan möbler, tejpa, måla och möblera tillbaka tog bara en lördag och söndag…Supersmidigt och superkul och vi är supernöjda!

Diy: Måla om

Trapphus före målning

Diy: Måla omDiy: Måla om

Trapphus efter målning

Det glittrar i solskenet från vår kristallkrona…. Linjen i trappan blev rak och fin! Den ekfärgade trappan kan jag erkänna att jag önskat måla om, men när väggarna blev grå kändes ekfärgen finare, trappan smälte liksom in i väggen på ett bättre sätt!

Pianot placerades under trappan och mina pysselskåp får vara kvar…det kommer ett Diy-målar projekt för dem i vinter…

Diy: Måla om

Vägg med Äppelskänken – före målning

Diy: måla om

Äppelskänkvägg – efter målning i dagsljus

Diy: måla om

Diy: måla om

Äppelskänkvägg – efter målning

Vilket lyft! Jag som tänkt sälja iväg skänken, men nu blev den mycket finare med den ljusgrå bakgrunden. Färgen liksom lyfter fram möblerna på ett finare sätt. Även golvet blev finare mot den grå färgen! Ett svart fårskinn och en vit filt på pianopallen, så blev färgskalan komplett!

Diy: Måla om

Tv-hörnan efter målning – även det blev finare…några sladdar som ska fixas bara. Alla lådor och fula väggdekorationer är borta..

Diy: Måla om

Soffhörna – före målning 

Diy: Måla omDiy: Måla om

Soffhörna – efter målning

Nu känns vardagsrummet mycket mer lyxigt och sobert! Lite kalt ännu förstås…den här soffan passar ju inte alls…men med sina 10 år med små barn, hund och kaniner så tycker jag vi hållit ut länge!….Till jul kommer det lite nytt så jag hoppas det är någorlunda klart! Under vintern fortsätter jag med en hel del smådetaljer…så kul med en helt ren vägg och ta tag i! Det blir omfix av pysselskåpen, nya lampskärmar, tavelmålning och kanske en spegelvägg… Ja håll utkik på bloggen.

Det känns helt underbart fräscht, luftigt, mysigt och ombonat med lite färg! Att vi inte har gjort det här tidigare…?

Hoppas ni blivit inspirerade att göra om där hemma!

Ha en fin dag! Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen