Cricut Iron on – Gör en kudde med tryck

Cricut Iron on

Idag fortsätter jag att göra pyssel med min nya Cricut maskin. Jag tänkte visa hur man trycker med Iron on vinyl på tyg, samt hur man gör en kudde. Jag måste ju säga att kudden blev himla fin, det gav lite extra guldglans till min grå/beiga inredningen. Det piggade upp rummet rejält! Häng med här är beskrivningen. Det är inte alls svårt när man vet hur man gör.

Cricut Iron on

Cricut – tygtryck med vinyl

Cricut maker

Cricut maker – material:

⭐️ Cricut maker maskin
⭐️ Iron on vinyl ( Roséguld)
⭐️ Linnetyg
⭐️ Easypress 2 & Easypress värmematta

Verktyg: sax, symaskin

Tack Cricut Sverige för sponsring av material till detta pyssel! Kika in på deras hemsida så hittar du alla maskiner och allt material. Det finns återförsäljare i hela Sverige så mitt tips är att kika runt, vissa har riktigt bra priser.

Cricut design space

Cricut Design space

När jag fick min Cricut maker maskin registrerade jag den och laddade ner en App till min Ipad. Appen heter Cricut Design Space. Där finns massor av färdiga gratis designs som man kan använda. Man kan även bli medlem för 99:- i månaden så har man tillgång till ännu fler designs. Man kan också använda appen (programmet finns även till mobil/dator) till att designa helt själv, med typsnitt, färg, olika former samt ladda upp egna önskningar. Vill du läsa mer om hur detta funkar klicka på länken; Cricut maker där jag berättar jag lite mer om Cricut makern.

Easypress

Easypress och värmematta

För att pressa fast vinyl på tyg, t-shirts, skor, kepsar etc är det bra att ha en Easypress. Den finns i många olika storlekar. Den lilla passar ju för typ skotryck, den större för T-shirts sedan finns det ännu större. Värmemattan som ni ser till vänster i bild, används som underlägg vid vinyltryck. Jag tror att man även klara sig med ett strykjärn till att börja med. Det som är finessen är att söka på Cricut heat guide, och där ange tygsort och vinylsort, så får man fram rätt inställningar med värme och tid. Easypressen startar och stoppar med ett tryck, och för säkerhetsskull stängs den av om den står på länge.

Vinyltryck

Vinyltryck – gör så här:

Nu är det dax att berätta på enklaste vis hur man får fram ett sånt här tryck. Eftersom jag är nybörjare valde jag ett färdigdesignat tryck i Design Space.

Cricut Design space
1) Tryck på Homeknappen, sedan kan man söka i många olika kategorier som ”home”, ”vinyl”, ”nature” etc. Jag sökte på ”Pillow” och hittade detta motiv. När man klickar på motivet kommer en jättebra beskrivning fram. Där står hur stor matta du behöver, vilken sorts skärmatta, vilka verktyg och material och om projektet är svårt eller enkelt.
Skärmatta
2) Klipp till en bit av Iron-on vinylen. OBS! Lägg den med den blanka sidan mot mattan. Till denna vinyl ska man använda den lila skärmattan ”Strong grip”
Strong grip matta
3) Tryck fast vinylen på den klistriga mattan. Använd gärna skrapan till höger i bild för att pressa ut luftbubblor.
Cricut
4) Tryck nu på Makeknappen på din Ipad, då börjar knappen med ”Uppochner-pil” blinka. Sätt mattan med vinylen i apparatens hållare och tryck på pilknappen. Då fäster maskinen mattan, och gör sig redo för att skära.

5) Tryck på Continue på din Ipad, då börjar ”C” knappen blinka, tryck på den. Maskinen börjar att skära.
Iron on vinyl
6) När allt är färdig utskuret är det dax att dra av vinylen från skärmattan. Böj något på mattan och dra försiktigt av. OBS! tänk på att alltid lägga tillbaks skyddsplasten på din skärmatta så att den inte blir dammig. Ni kan kika på små filmer som jag skapade när jag gjorde det här trycket på mitt Instagramkonto, seguiden där.
Vinyl Cricut
7) Man kan försiktigt dra av vinylresterna från plasten. Det är bara de små skira blombladen som ska sitta kvar på mattan. Använd fingrarna och även detta smarta verktyg för att få bort alla småbitar. Det här momentet är väldigt avkopplande! Man vill bara göra mer och mer, så enkelt!
Cricut maker vinyl
8) Nu är alla smådelar bortplockade, och vinyltrycket är redo för att tryckas fast på tyg. Detta material som heter Iron on är speciellt framtagen för textil och ska klara att tvättas i maskin!
Easypress
9) Plocka fram din Easypress, samt kolla i Cricut Heat guide vilken temperatur och tid du ska ha. Sätt på On-knappen och invänta ett pip när den är klar att fästa din vinyl.
Trygtryck
10) Placera ditt tryck på tyget, lägg värmemattan under tyget, och lägg gärna en bit bakplåtspapper mellan vinyl och Easypress.
Pressa vinyl
11) Pressa Easypressen på vinylen i 30 sek, den kanske inte täcker hela motivet så man bör flytta den och köra 30 sek till. Vänd sedan på tyget och kör 15 sekunder på tyget. Låt svalna! (Här finns också film på Instagram om du vill se.
Vinyltryck
12) När trycket har svalnat helt, drag försiktigt av skyddsplasten. Kolla så att trycket sitter kvar även i kanterna, annars kanske man bör värmepressa ännu en gång.
Kudde med vinyltryck

Sy en kudde – gör så här:

Klippa tyg
1) Klipp till en baksida till kudden som är en till två dm längre tyg än framstycket med tryck.
Klipp kudde
2) Klipp baksidans tyg i två delar.
Pressa tyg
3) Dubbelvik och stryk kanterna på kuddens baksidedelar. Sy raksöm över den vikta kanten.
Sy kudde
4) Lägg baksidedelarna på den tryckta sidan, nåla längs kanten.
Sy kudde
5) Det blir en öppning likt denna när du sytt klart. Jag brukar inte använda knappar eller kardborrband, eftersom tyget går omlott blir det fint ändå. Vänd kuddfodralet rätt och stoppa in en kudde.
Cricut Iron on

Kudden är klar!

Det här var ju hur enkelt som helst! När man väl börjat använda sin Cricut maker, så märker man att man gör ungefär på samma sätt med papper, tyg, vinyl etc. Bara man lärt sig grunderna och hittar i Design space så kan man göra massor av fina saker!

Kudde

Jag hoppas ni tyckte det var kul att se hur det funkar att trycka på tyg och sy en kudde! Håll utkik det kommer mer pyssel med bla. Ljuslyktor, muggar och ett personlig förkläde. Vill du kika på fler saker man kan göra med en Cricutmaskin, klicka på länken. Pappersblommor

Ha en bra dag!

Kram 💖 Katarina


Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen