Odla vitlök

Odla vitlök

I år är det första gången som jag testade att odla egen vitlök! Det är alltid så himla kul att prova att odla nya saker! Jag kan verkligen varmt rekommendera att ha någon pallkrage som är fri att att bara testa nya saker varje år, då blir jorden fin av ”växelbruks-odlingen”. Vitlök är ju så användbar till all matlagning! Idag berättar jag mer om hur man odlar vitlök.

Odla vitlök

Odla vitlök – så enkelt!

Vitlök och gurka
Vanlig vitlök används till plantering! De planteras nu på hösten, så passa att göra det, så enkelt!

Odla vitlök

Odla vitlök – gör så här:

1) Köp vanlig vitlök i matbutiken.
2) Dela vitlöken i klyftor.
3) Plantera vitlöken i näringsrik och väldränerad jord på en solig plats, en pallkrage är perfekt!
4) Tryck ner varje klyfta med rotändan ner, cirka 5 cm ner i jorden med ett mellanrum på 10-15 cm.
5) Varje klyfta ger en vitlök (med små klyftor i)
6) Plantera vitlöksklyftorna så sent som möjligt på hösten, så att vitlöken precis hinner rota sig innan vinterkylan kommer. I oktober är väl bra om man bor mitt i Sverige..så får man ju anpassa till Norrland och Skåne. De behövs två-fyra veckor att rota sig innan kälen.
7) Vitlöken är klar att skördas följande sensommar, då blasten har börjar gulna en aning.

Mitt resultat av vitlöksodlingen: De blev ganska små, men väldigt goda…med några små klyftor i. Av all klyftor som jag planterade blev det ätbar vitlök! Till denna års odling ska jag gödsla på min odlingslåda, så den blir mer näringsrik och förhoppningsvis ger större vitlökar. Den torra sommaren på landet…utan möjlighet till massa vattning, kanske inte blev helt lyckat…måste kanske fixa någon bättre bevattning till våren. Vid detta års odling tänker jag sätta fler klyftor och definitivt tätare mellan lökarna.

Vill du har mer tips kring din vitlöksodling så klicka på länken! Det går ju utmärkt att sätt vitlök i kruka på balkongen också!

Lycka till med höstodlingarna!

Ha en bra torsdag!
Kram 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen