Inlagd gurka till hamburgaren

Vitlök och gurka

Något som jag tycker hör till sensommarpyssel är att skörda grönsaker (köpa billiga i affären, gå på skördemarknad eller om man har tur skörda i sin egen odling). De regniga dagarna kan man pyssla med att göra egen gurka, marmelad, saft och sylt. Det blir ett gott sommarminne på burk! För ett par veckor sen köpte jag Västeråsgurka, de små fina gurkorna som man brukar använda som klassisk inlagd gurka. Idag bjuder jag på ett enkelt recept, och gurkan testade vi till den grillade hamburgaren, vilken succé!

Inlagd ättiksgurka

Inlagd gurka – lättfixat och gott!

Skörda vitlök

Hemodlad vitlök

Till det här gurkreceptet har jag använt vitlök istället för de klassiska senapsfröna. Den här sommaren var första gången som jag testade att odla egen vitlök. Klicka på länken så berättar jag hur man gör!

Västeråsgurka

Inlagd gurka – recept:

Inlagd ättiksgurka

Inlagd gurka

Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 10 minutes
Additional Time: 21 days
Total Time: 21 days 25 minutes

Inlagd ättiksgurka med vitlök - så gott till hamburgaren!

Ingredients

  • 1/2 kg Västeråsgurka skivad
  • 1 dl ättikssprit 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 2 msk salt
  • 5-6 dillkronor
  • 2-4 skivade vitlöksklyftor

Instructions

  1. Skölj gurkorna och skiva dem.
  2. Gör rent ca 3 mindre glasburkar. Obs koka vatten och rengör dem med detta ordentligt!
  3. Skiva vitlöken i tunna skivor, och använd hela dillkronor utan skaftet.
  4. Varva gurkskivor, vitlöksskivor och dillkronor i burkarna.
  5. Koka lagen med ättika, socker, vatten och salt i 10 minuter.
  6. Låt lagen svalna och häll den över gurkorna, pressa lätt på gurkorna så de kommer i lagen.
  7. Ställ i kylskåp och vänta i 3 veckor för bästa resulat. Men jag lovar de är goda redan efter någon vecka.
  8. Hållbar i kyl i säkert 3 månader, om du rengjort burkarna ordentligt.

Inlagd Ättiks Gurka ett gott tillbehör!

Gurkan tycker jag passar perfekt till just den grillade hemmagjorda hamburgaren. Barnen sa att de smakade precis som äkta Mc donalds, så det var väl ett gott betyg! Den funkar ju perfekt till rostbiff/köttbulle macka, eller någon god mustig gryta. Till frukostmackan är den inte lika lyckad eftersom det är vitlök i. Min nästa inläggning ska jag göra en sötare variant med chili/senap/timjan…kan ju bli en höjdare!

Vill du kika på ett recept med den riktigt klassiska ättikgurkan med senapsfrön, klicka på länken.

Hemgjord gurka är ju en perfekt gåbortpresent! Så gör ett gäng burkar med handskrivna etiketter, jag lovar det blir uppskattat!

Ja det var årets första pyssel med lite ”höstig” sensommarkänsla…man vill ju inte riktig ta till sig det ännu…men den tidiga hösten brukar ju vara riktigt mysig! Det gäller att passa på att njuta av vad varje årstid har att ge!

Lycka till med Skördepysslet!

Kram 💖 Katarina

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skip to Recipe Scroll to Top