När vi födelsedagar, brukar vi ofta oftast testa något nytt! Det här året bjöd jag på Afternoon tea för första gången, så kul att göra och väldigt lätt att förbereda. Jag kan verkligen varmt rekommendera en sån är tebjudning. Här är några tips på minimackor med goda fyllningar, tre olika par kakor och riktiga engelska scones med marmelad och gräddkräm.
Afternoon tea – lite pyssel att förbereda med man kan förenkla det med färdigköpt bröd och marmelad!
Tea sandwich med gurkfyllning
(till 8 st minisandwich)
4 skivor Vitt bröd (formfranska)
1 1/2 dl grovriven gurka
1/2 dl creme fraiche
1 krm salt
2 msk klippt kryddkrasse
2 skivor rökt skinka
Dekoration gurkskiva
Gör så här:
1) Riv gurkan, pressa vattnet ur gurkan genom en sil.
2) Blanda alla ingredienserna utom skinkan.
3) Skär skinkan i små bitar
4) Skär bort kanterna på brödskivorna, skär fyra trianglar av bröden.
5) Lägg lite gurkfyllning på hälften av brödskivorna, strö på lite skinkbitar, lägg lite gurkfyllning på den andra bröddelen, pressa ihop. Drag av överflödig gurkfyllning med en kniv.
6) Skär till en gurkskiva, snitta och vrid, sätt fast på toppen av mackan med en tandpetare.
7) Plasta väl och förvara i kylen någon timme före servering.
Afternoon Tea sandwich med skagenröra
(till 8 st minisandwich) Här har jag inga mängder, testa dig fram och smaka) Den här skagenröran, gör jag ofta. Eftersom mina barn inte gillar rödlök, så har jag ersatt det med hackad gräslök och hackad gurka)
2 skivor formfranska
Handskalade räkor (helst, ger mycket bättre smak)
Creme fraishe (dubbel mängd jämfört med majonäs)
Majonäs
Röd stenbitsröm litegrann
Dill och gräslök
Hackat ägg
Hackad gurka (ej mittdelen)
Salt och peppar, lite citron eller citronpeppar
Gör så här:
1) Skala räkorna, hacka dem något, men spara några till topping.
2) Blanda alla ingredienserna till skagenröran.
3) Skär bort kanterna på bröden och skär till fyra bitar av varje bröd.
4) Lägg lite skagenröra på varje bröd, toppa med någon räka och dillkvist.
Tea sandwich med lax/pepparrot
(8 st minisandwich)
4 skivor mörkt bröd (gärna en sötare sort)
1 dl creme fraiche
1/2 till 1 msk riven pepparrot
1 tsk pressad citronjuice
salt och peppar
ca 4 skivor kallrökt lax
dekoration citronskivor, babyspenatblad
Gör så här:
1) Riv pepparroten fint, blanda med creme fraich, citronjuice salt och peppar.
2) Skär till bröden på samma sätt som ovan.
3) Bred på röran, lägg på ett spenatblad, lägg en klick röra till och skär till laxbitar, rulla och lägg på mackan.
4) Toppa med en citronskiva.
Afternoon tea Citronkakor och Rosa drömmar
Citronkakor
Citronkakor hör till det klassiskt engelska, så de ville jag testa! En ganska porös och milt citronsmakande kaka!
Ingredienser: 15-25 kakor
125 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocler
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
rivet skal av en citron
4 1/2 dl potatismjöl eller maizenamjöl
Rosa drömkakor
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl mat- eller rapsolja
1/2 tsk hjorthornssalt
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
några droppar rosa eller röd karamellfärg
Gör så här
Engelska scones
Jag vill göra de riktigt klassiska sconens, runda med marmelad och clotted cream till. Det här är en variant som jag testat, ät helst helt nybakta, efter någon timme är de ganska fasta. Så förbered en plåt innan gästerna kommer, och grädda när gästerna väntar på Afternoon teat! Jag har gjort en förenklad variant av clotted cream, varsågoda! (Missade bild med marmelad till…men serverade aprikosmarmelad, björnbärsmarmelad och lemon curd.
- 4 dl mjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 50 g rumstempererat smör
- 1 dl mjölk
- 1 dl grädde
- Sätt på ugnen på 225 grader.
- Blanda ihop mjöl, salt, vaniljsocker och bakpulver.
- Dela smöret i små bitar och nyp ihop i mjölblandningen och fördela jämt.
- Häll i mjölk och grädde och arbeta ihop till en jämn deg.
- Kavla ut på mjölat bakbord till ca 2 cm högs och stansa ut med någon rund form som ett glas eller dylikt.
- Pensla med lite mjölk, och låt vila ca 10 min, nagga med en gaffel och grädda.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min.
Vispad gräddkräm
1 dl vispgrädde
1/2 dl creme fraiche
1 tsk florsocker
Gör så här: Vispa grädden tjock, vispa i creme fraiche och florsocker.
Servera: Varma scones (förvara i handduk),gräddkräm, philadelfiaost, smör, stark hårdost, olika marmelader.
Mini mjölkchokladbrownie med svenska jordgubbar
De här browniesreceptet har jag gjort såå många gånger! Perfekt att frysa in hela formen, tag ut och skära till små minibrownies, och förvara i en burk i frysen. De håller sig fint länge! Tag fram en stund före servering och dekorera med jordgubbar. Klicka på länken för att komma till receptet, istället för att göra en rund form, häll den i en fyrkantig eller rektangulär form, tänk på att lägga bakplåtspapper i formen, så är det enkelt att ta den ur formen och skära till bitar.
Ja ett år äldre, men lite visare hoppas jag! Glöm inte att servera olika sorts te, mjölk och honung.
Vad tycker ni ska jag starta en bakblogg istället? ? Börjar ju snart bli mer bakning än pyssel här på bloggen!
Kram och ha en supertrevlig helg!
💖 Katarina
1 reaktion på ”Afternoon tea”
Det framgår inte hur man gör citronkakorna vilket är synd?