Odla i pallkrage

Odla i pallkrage

Odla i pallkrage

Då var det äntligen dax att ta tag i pallkragarna på landet! En helg i naturen, med händerna i jorden…det är verkligen underbart! Idag visar jag bilder från starten av odlingssäsongen…i år testar vi något nytt, ett enkelt bevattningssystem och små tält till pallkragarna…Hoppas det växer så det knakar!

Odla i pallkrage

Odla i pallkrage vid stugan

Nätet kring odlingslådorna skyddar mot vilt, mördarsniglar och små fröätande djur. Gruset gör även nytta mot snigelintrånget. En inhängnad liten del av trägården, så mysig att gå in i på sommaren…hoppas på en söt grind i smide…och ett växthus i bortre änden. Men i år hoppas jag på en fin skörd!

Odla i pallkrage

Först rensning

Trädgården är ju en rätt grå och trist syn efter vintern…Gräsmattan och vissa buskar tyckte att förra sommarens värme var mindre bra…även mina odlingslådor såg lite klena ut med jord och växter. Rucolan verkar i alla fall klara allt, de växte t.om. ur sidorna på lådan.

Odla i pallkrageOdla i pallkrage

Våren på landet

Jämfört med i Nacka är våren säkert två veckor senare här, men då får man ju njuta av blommorna ett tag till! Nu blommar påskliljorna, en rådjurssäker blomma. De blå marktäckande blommorna är underbara…sprider sig lätt! La på extra jord och kogödsel på rabatter och i pallkragarna.

Odla i pallkrageOdla i pallkrage

Odla potatis i pallkrage – Sätta potatis

I år kör jag med endast en potatissort, vår favorit Cerise en rödskalig fast potatissort som klarar insektsangreppen, och är en tidig sort, som passar oss som är i stugan i juli. Sätt inte för många potatisar i varje pallkrage, det räcker med 8 potatisar per krage och sätt dem 10 cm djupt. Jag brukar spika fast fiberduk, då hålls fukten fint och ger lite extra värme. I år hittade jag så bra ”huvor med resår”  på Ica Maxi, lätt att ta av när man vattnar, och toppen att spara!

Odla i pallkrageOdla i pallkrageOdla i pallkrage

Bevattning

Efter förra sommarens värmbölja, tänkte jag förbereda mig väl! Man vågar knappt vattna vid stugan såna här sommrar, det är ju risk att dricksvattnet tar slut…Nu får det bli regntunnor för att samla vatten. Vi började med en fin vattentunna vid odlingarna. Den här hittade vi på Bauhaus, verkar vara av den tåliga sorten, med tappkran, lock och passar även för hängränna. Sen köpte vi ett bevattningssystem från Rusta. Den här lilla apparaten på bilden har en timer och funkar med batteri. Det vi inte tänkte på var att batterierna bara räcker i ca 3 timmar…så vi får nog koppla det till ett större bilbatteri. Det är anslutet till ett droppsystem…Det droppar lite i varje låda var tredje timme. Ska bli så spännande att se hur det ser ut när vi kommer ut om en vecka..har tälten blåst bort…är det blött i lådorna…eller har det t.om växt upp något litet grönt!

Odla i pallkrageOdla i pallkrage

Odla i pallkrage – Jordgubbar i ”tält”

Jag planterade två sorters jordgubbar, en tidig och en sen sort. I lådan satte vi två bevattningsslangar…och så bågar och tält. Tälten kan man byta ut till ett nät, som skyddar mot fåglarna. Fiberduken som jag har nu ger lite extra värme och fukt i starten.

Odla i pallkrage

Frösådd

I andra lådan blev det fröodling av rädisa, morot, mangold, sockerärt och rödbeta…Kanske blir något trångt men men…

Odla i pallkrageOdla i pallkrage

Tälten har en mindre tittlucka på kortsidan och en stor lucka med blixtlås på långsida, som underlättar för vattning och ogräsrensning.

Odla i pallkrage

På utsidan av trädgårdslandet har vi planterat en häck med Aroniaplantor, en gåva från våra snälla vänner. En himla nyttig buske som ger svarta superbär, busken ska vara rådjurssäker….får vi hoppas! En himla bra sida om trädgårdsodling tycker jag är Odla.nu, kika gärna in där för mycket bra artiklar. Man kan ju även beställa hem trädgårdsgrejer på nätet, himla bra nu i Coronatider.

Ha en härlig vecka! Det blir en del pyssel och bakning i veckan!

Kram till er! ? Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen