Morotskaka
Det känns faktiskt som hösten är här även fast det är augusti…mitt baksug har startat! Saftiga goda kakor med en kopp te hör till tv-soffan! I veckan bakade jag den här morotskakan dekorerad med rosor av frosting, guldpulver och pärlemopärlor. En supersaftig kaka som är god i flera dagar!
Morotskaka – en saftig kaka som räcker till många!
Morotskaka
Receptet på kakan kommer från Mandelmanns kokbok och frostingen från Tidningen Hembakat.
Baka Morotskaka
Ingredienser:
3 ägg
3 & 1/2 dl socker
4 & 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk mald kanel
1/2 tsk riven muskot
2 tsk vaniljsocker
5 dl finrivna morötter
175 g smält smör
1 dl hackade valnötter
smör & ströbröd till formen
Gör så här:
1) Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form (ca 24 cm i diameter)
2) Vispa ägg och söcker pösigt.
3) Blanda vetemjöl, bikarbonat, kryddor och vaniljsockret i en bunke.
4) Rör ner de finrivna morötterna, det smälta smöret och de hackade valnötterna i äggsmeten.
5) Rör sedan ner mjölblandningen.
6) Grädda kakan i nedre delen i ugnen i ca 45-50 minuter.
Frosting – Rosor
Ingredienser
- 200 g färskost, t ex Philadelphia
- 100 g smör, rumsvarmt
- 4 dl florsocker
- ½ citron, rivet skal & saft
Frosting – Gör så här:
Vispa alla ingredienserna med elvisp till en fluffig smet. Den kan bli något lös, men då tillsätter jag bara lite mer florsocker och färskost. Ställ gärna in den någon halvtimme i kylskåpet, så får den en fast och fin konsistens, som gör en enkel att spritsa.
Rosor – Gör så här:
Tyll: Leila nr 846, men den heter 2D hos Wilton. En taggig stor tyll som har inåtböjda taggar är perfekt till rosor.
Fyll en spritspåse med frostingen, spritsa små cirklar, innifrån och utåt…det blev finare efter att jag gjort några stycken…det går utmärkt att spritsa cirklar ovanpå rosorna och fylla på med små emellan…Använd din fantasi!
Kakan är spritsad…tänkte det behövdes något mer…
Dekorera med lite guldpulver och guld och pärlemokulor lite här och där…
Hoppas ni testar att baka den här klassikern!
Lycka till! ? Katarina