Pepparkaksmuffins till Jul

Pepparkaksmuffins

Varje år brukar jag ordna en kväll med julpyssel och godsaker i vårt kök! Våra närmsta vänner och familjen, en mysig tradition! Det har ju varit ett par års paus nu, men så äntligen blev det av! Den här kvällen bjöd jag bland annat på små pepparkaksmuffins med apelsinfrosting. Ett himla gott litet bakverk till Jul!

Pepparkaksmuffins

Pepparkaksmuffins

Det är verkligen toppen att göra pepparkaksmuffins i miniformar! Vanlig mjuk pepparkakssmet som stoppas i små formar. De kan göras i god tid före jul och förvaras i frysen. Frostingen är inte heller svår att vispa ihop. Den kan man spritsa på kvällen före och alltihop sparas i en tårtask i kylen. Sen är det bara att ta fram när det är dax att njuta av dem!

Pepparkaksmuffins

Pepparkaksmuffins – recept:

Receptet på mjuk pepparkaka kommer från boken ”Baka till jul” av Fredrik Nylén. Jag kan varmt rekommendera den boken, massor av enkla recept med gott resultat!

Mjuk saftig pepparkaka – bakas i en form eller som jag i små muffinsformar (ca 30 st)

Pepparkaksmuffins – gör så här:

Längre ned på sidan hittar ni ingredienslista samt utskrivbart recept.

Pepparkaksmuffins
1) Vispa ihop pepparkakssmeten, fyll formarna till 2/3 delar.
pepparkaksmuffins
2) Grädda i ca 15- 20 min. Håll koll på dem, alla ugnar är olika och små muffins bakas snabbt. Testa med baksticka, de ska inte vara rinniga i mitten, men lite kladdiga tycker jag är ok, de blir mer saftiga då. Låt svalna helt före dekoration. Muffins går utmärkt att frysa.
Frosting
3) Vispa ihop frostingen, tänk på att använda rumsvarmt smör. Tillsätt apelsin droppvis och vispa samtidigt. Kolla så att frostingen inte blir för lös. Tillsätt då mer florsocker. Vispa tills fast konsistens. Spritsa gärna med spritspåse och tyll.
Pepparkaksmuffins

Pepparkaksmuffins

Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 20 minutes
Additional Time: 15 minutes
Total Time: 10 minutes

Smaskiga mini pepparkaksmuffins toppade med apelsinfrosting

Ingredients

  • 225 g rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 msk mjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk pepparkakskrydda
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • Frosting:
  • 75 g smör
  • 2 - 3 dl florsocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • Saften från en klyfta apelsin

Instructions

  1. Sätt ugnen på 175 grader, förbered en minimuffinsplåt med pappersformar, det funkar med vanlig plåt också.
  2. Vispa ihop smör och socker, tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt mjölken.
  3. Blanda bakpulver, pepparkakskrydda, potatismjöl och vetemjöl. sikta ner blandningen och rör till en jämn smet.
  4. Fyll ca 2/3 smet i muffinsformarna.
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min. Prova med sticka, de ska inte vara rinnigt eller för kladdigt på stickan.
  6. Låt pepparkaksmuffins svalna helt före man spritsar med frosting. Det kan förvaras i frysen tills dekoration.
  7. Frosting: Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp, obs smöret bör vara rumsvarmt, vispa rejält så det blir klupfritt, tillsätt apelsin för extra fräsch smak, tag lite i taget och vispa. Håll koll på att inte det blir för rinnigt, tillsätt då mer florsocker.
  8. Spritsa små toppar på muffinsen och dekorera med frostade lingon, hallon eller strössel.
Pepparkaksmuffins
Färdiga att servera! Mitt i vårt lilla pepparkakeland!
Pepparkaksmuffins

Lycka till med julens alla bakverk! Klicka in på ”Julbak” för fler juliga recept!

Kram 🤶 Katarina

Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skip to Recipe
Scroll to Top