Pepparkakshus

Pepparkakshus

I år trodde jag inte det skulle bli något pepparkakshus…Har haft så fullt upp man alla andra julpyssel, så jag har faktiskt köpt hem burkarna med färdiga minipepparkakshus till helgens adventsmiddag, det tror jag blir kul och lagom avkopplande pepparkakspyssel! Jag blev så glad att yngsta dottern ville föra familjetraditionen vidare och bygga ett eget pepparkakshus, visst blev det fint! Egenritade mallar, hemmavispad kristyr och en limpistol, rekommenderas varmt! Varsågoda dagens julpyssel är ett pepparkakshus!

Pepparkakshus

Pepparkakshus

⭐️ Mallar finns på många sidor som ex. Mallar/Arla, Mallar/Ica, Mallar/Merjul eller så ritar du ett egna i papper och skär efter.

⭐️ Kristyr – Det är bästa tipset för att göra fina pepparkakshus, strunta i köpetuperna och ätbart lim, det funkar inte alls bra! Vispa ihop florsocker, äggvita och ättika med elvisp och använd tyll med smal spets (Cervera etc), tjocka spritspåsar (Martin&Servera) Recept på kristyr.

⭐️ Limpistol – Ni kommer ändå inte äta upp ert pepparkakshus efter att det stått framme i några veckor. Så bästa tipset strunta i det supervarma sockret och använd limpistol. Min limpistol kommer från Rapid

⭐️ Till fönster är det perfekt med Gelantinblad

Pepparkakshus

Pepparkakshus – gör så här:

Mallar
  1. Skriv ut mallar och klipp ut dem . Tyvärr har jag inga mallar till detta hus, då hon ritat dem själv och sen så kastade vi bort mallarna.
  2. Kavla ut degen (vi hade köpedeg) men har hört att speciell egen pepparkakshusdeg ska vara toppen, speciellt vid riktigt stora byggen,
  3. Grädda pepparkaksdelarna ganska hårt, så de är fasta och extra hållbara.
  4. Använd ett cestjärn/rivjärn för att fila kanterna raka.
Limma pepparkakshus
  1. Limma fast gelantinblad i fönsterhålen med hjälp av en limspistol.
  2. Nu kan man välja (jag brukar föredra det) att dekorera alla sidorna på huset liggandes innan de limmas ihop. Dottern och mannen limmade ihop hela huset och sen blev det dekoration. Blev ju ändå jättefint, man kan luta huset när man spritsar.
  3. Fina metalltyllar är suveränt att ha hemma och tjocka spritspåsar! Kristyren ska hellre vara åt det fasta hållen än rinnig, prova dig fram vad du gillar!
  4. Ett bra tips är att göra stora hjärtan för de som tycker det är svårt med pepparkakshus och spritsande! Brukar vara kul för alla! De är också söta att hänga i fönstret eller i köket!

Pepparkakshuset är klart!

Pudra lite florsocker och sätt in en ljusslinga i pepparkakshuset!

Pepparkakshus

Visst blev det fint! Ha en mysig tredje advent! Idag blir det pepparkaksbygge med minihus!✨

Vill ni ha mer inspiration pepparkakor som vi gjort tidigare:
⭐️ Pepparkaksbyggen

Kram 🤶 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen