Så frön

Så frön

För ett par veckor sedan sådd jag vårens fröer dvs. Förodlingen av blomfröer inomhus. De andra fröerna som dill, persilja, morot, rödbetor och annat ätbart sår jag direkt i pallkragarna i mitten av maj. Då brukar det gå att skörda späda och goda grönsaker i mitten av juli. När jag frösådde blomfröerna testade jag några olika återbrukskrukor att så i. Några av er önskade följa min odling, så det hoppas jag kunna bjuda på..om de överlever min glömska att vattna, kyliga frostnätter och hungriga sniglar! Jag håller tummarna för vackra blommor denna sommar! Här är dagens inlägg: Så frön

Så frön

Årets frösådd i återbruks förpackningar

Tänk vad bra att kunna använda bara återbrukat material till krukor. Bra för miljön, och så blir det spännande att se vad som fungerar bäst! Vad tror ni fungerar allra bäst? Här är några frågor som jag undrar över?

🌸 Vilken kruka växte det bäst i?
🌸 Vilken kruka är enklast att omplantera till nytt kärl?
🌸 Vilken såodling fick bäst rotsystem?
🌸 Vilken frösådd torkade ur snabbast?
🌸 Vilken fröodling möglade?
🌸 Vilken kruka var snyggast att ha på fönsterbrädan?

Detta får jag utvärdera under våren!

Så frön
Så frön i äggskal/äggkartong
Så frön
Efter ett par veckor i äggskal
Så frön
Fint rotsystem!

Så frön – i äggskal/äggkartong – Blåklint

Först ut i testet var att så i äggskal/äggkartong. När jag sådde de små fröna la jag vanlig plast över hela äggkartongen och ställde den på en vattensäker bricka. Det blev väldigt fuktigt och behövdes inte vattnas så ofta i början. Dock började ytan mögla…det var den enda fröodlingar som fick en möglig yta, är det bra eller dåligt! Jag tog av plasten och lät de vara i rumstemperatur och det växte men oj så fort de torkade ut…några dog av torka med 80% klarade sig!

🌸 Resultat äggskal: Dax för omplantering, knäckte lite på skalet och såå fina rötter! Dessa hade klart bästa rotsystemet. Jag kraschade skalet något och planterade om dem i en större kruka med stort mellanrum mellan varje äggplanta. De äggskal som hade för tätt mellan plantorna delade jag. Nu får vi se hur det går!

Så frön
Så i mjölkkartong
Så frön
Växte väldigt mycket!
Så frön
Växt mest av dem alla! Bra fuktighet i odlingen!

Så frön i mjölkkartong

Att så i mjölkkartong är väldigt smidigt! Hel vattentätt, och enkelt att så i. Dock inte så snygga att ha framme, så de kan ju antingen måla..lite dåligt för miljön kanske.. eller så tar man bort det yttre av kartongen så den blir naturfärgad..Det ska jag göra nästa år, då får man en riktigt snygg inomhusodling!

🌸 Resultat – mjölkkartong: Lätt att så i, höll jämn fuktighet, lätt att täcka med plast första veckan, läckte inte igenom på brickan. När det var dax att dela på dem och plantera om var det enkelt att klippa upp kartongen i ena sidan. Detta kommer jag använda igen nästa år, men då fixa till kartongerna så att de blir snygga!

Så frön
Så frön i toarullar
Så frön
Smidig fröodling i jordgubbslåda fylld med toarullar
Så frön
Det växte bra och höll sig fuktigt! Bra att ha plast i botten och vattensäker bricka under.
Så frön
Fint rotsystem, växt igenom toarullen

Så frön i toarullar

Frösådden i toarullar funkade himla bra. En gammal jordgubbslåda fylld med plastfolie och halva toarullar. Jag klippte små flikar i toarullarna och vek ihop dem i botten, så att de skulle hålla ihop vid omplantering, detta är ju inte alls nödvändigt märkte jag.

🌸 Resultat – toarullesådd: Bäst fuktighet! Roten hade växt allra mest av dem alla! Toarullen är stadig och håller fukten länge, inget mögel på jorden. Vid omplantering tyckte jag detta funkade allra bäst, lätt att flytta över och sätta direkt ner i ny kruka med ny blomjord. Dock får man ju tänka på att har man sått flera frön i en toarulle, så bör man ju dela på dem när man planterar om dem. Men klart bäst hittills!

Så frön

Så frön i petflaska

Det här var himla kul att testa! Petflaskorna delade jag på mitten, med hjälp av en sax. Jag provade att så Rosenskära. Det var kul att vattna genom öppningen i toppen, men man kunde också ta av locket och vattna.

🌸 Resultat – så i petflaska: Det som var bra var att det inte blev så jordigt och skräpigt inne, det var enkelt att vattna, och det läckte inte igenom som de andra krukorna. Dessvärre blev odlingen inte så bra, tror det blev för fuktigt och varmt! I den stora växte endast 2 st plantor och i den lilla dog alla. Tyvärr Petflaska var ingen hit!

Så frön
Tapetkrukor – fina att ha framme!
Så frön
Det växte väldigt mycket i tapetkrukan!

Så frön i tapetkruka

I veckan visade jag hur man vek sådana här fina tapetkrukor. Det är verkligen kul att pyssla ihop, de blir hållbara och väldigt fina att ha framme på fönsterbrädan! Vill du ha beskrivningen klicka på länken ”tapetkrukor” Jag testade att så luktärtor i tapetkrukorna. Vill du läsa mer om Luktärtsodling rekommenderar jag att läsa mer hos Cecilia Wingård som är proffs inom detta!

🌸 Resultat – tapetkrukor: Klar bonus är att de är snygga att ha framme! Lite pyssligt att göra för den ovana, men roliga att göra för den pysslige! Tapetrester kan man tigga till sig i Färghandeln eller hämta prover hos ex. Rusta. Så det är princip gratis, man kan även använda tidningspapper/reklamblad. Sådden hölls sig ganska fuktig med plasten på, när man däremot tog av plasten så behövde man vattna ofta. Det som var bra var att det blev inget mögel på jorden och det växte hur bra som helst! Kanske att man nästa år ska ställa alla tapetkrukor tillsammans i en plastlåda, så att de håller fukten bättre! Klar favorit! När det är dax att plantera om så är det bara att klipp upp krukorna, dela på plantorna och plantera om i vanlig blomjord.

Så frön
Så i konservburk – fint med tapet på utsidan
Så frön
Fina konservburkar – en söt gåbortpresent

Så i konservburkar

De här konservburkarna fixade jag till för några år sedan, de brukar jag spara till varje års fröodling. De är snygga att ha framme, och är även fina att ge bort med en stickling eller med en nysådd planta i. Konservburkarna är enkla att vattna då de är vattentäta, man får tänka på att vissa konservburkar kan rosta och ge fläckar på bordet.

🌸 Resultat – konservburk: Det växte väldigt bra i konservburkarna! Det var enkelt att plasta in dem första veckan, de höll fukten, läckte inte och växte bra. En nackdel kan vara att det är lite svårt att få ur plantan ur burken. Man måste ju vara väldigt försiktig med plantorna. Konservburkarna är bra att spara till nästa års odling, men nackdel att det tar plats i garderoben, men de kan ju användas till sticklingodling året om….Det är ju alltid bra att ha en ”gå-bort-present” hemma.

SÅ frön

Omskolning av fröodlingen

Nu är alla mina små plantor omplanterade i större krukor. Egentligen kanske det är bäst att sätta dem i små krukor en och en, men jag ska ju ta ut mina till stugan och plantera dem utomhus…då blir det enklast att transportera dem så här!

Så frön

Luktärten fick växtstöd

Luktärten hade nog egentligen växt för mycket inomhus, för de hade blivit både långa och rangliga. Jag klippte av en tredjedel av plantan, planterade om den i blomjord och gjorde ett växtstöd av några blompinnar. Blompinnarna knöt jag ihop med jutesnöre, jag knöt ihop dem i toppen samt gjorde två nivåer med jutesnöre längre ner på väststödet. då kan luktärtorna klättra fint! När de växer mer får jag byta pinnarna mot några längre! Nu får mina luktärtsplantor flytta utomhus på dagen, dock ej i direkt solljus eller för mycket blåst. Sedan tar jag in dem över natten.

Jag hoppas att blommorna växer så det knakar nu! Gillade ni mitt test? Det kan ju vara svårt att jämföra när jag odlat olika sorts blomfröer, men jag tycker att det var ett roligt test med återbrukskrukor!

I veckans tävling om en Personlig almanacka har jag sett att det allra mest populära Vårpysslet nu är just odling och plantering. T.om. den 9 Maj kan ni delta i tävlingen på Instagram.

Lycka till med era odlingar! Kram 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

1 reaktion på ”Så frön”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen