Växthus ett kul pyssel!

växthus

Nu är det verklig full fart på odlingarna här hemma….I veckan visade jag hur du tillverkar tidningskrukor, idag blir ett kul och väldigt gulligt pyssel! Gör ditt eget växthus av sugrör och plast! I växthuset testar vi att så på ett nytt sätt…i äggkartonger.

växthus

Växthus av sugrör och plast

Inspiration till det här växthuset har jag hittat hos 101nyaideer, med bloggen Pysselliv, Anna Sjölund gör helt fantastiska pyssel som passar både vuxna och barn!

växthus

Så frön

Att så frön i äggkartonger, känns väldigt praktiskt och bra återbruks-tänk! Det borde vara enkelt att bara klippa isär varje liten del, för att sen plantera ner direkt i jorden!

växthus

Växthus – perfekt växtstöd

Ett växthus tillverkat av sugrör, tejpa bara på plast över sugrörsstomen. Då är det enkelt att ta bort plasten när växterna behöver extra luft och växt sig stora och fina. Växthus-stomen är perfekt växtstöd för slingriga växter. Jag tycker huset blev så sött, så det skulle passa i det fina barnrummet! Perfekt för lek med dockorna!

växthus

Odlingsskyltar

Det är ju bra att veta vad man sått! Här har vi gjort vimplar av sugrör och papper. I ena lådan har vi sått blomfrön och i den andra ärtor. Det är så gott med ärtskott! Hoppas det blir grönt och slingrigt i ”växthuset”!

växthusväxthusväxthus

Diy Växthus och sålåda

Material:

Verktyg: sax, limpistol, blomstans, cirkelstans

Tack Creativ company som sponsrat med, färgad kartong och cirkelstans till detta pyssel!

Diy: sålåda med vimplar

 1. Börja med att göra vimplarna. Klipp till trianglar av kartong.
 2. Dela sugrören på hälften.
 3. Använd gärna en limpistol, limma fast vimpeln på sugröret. Limma sedan fast odlingsskylten på topparna i äggkartongen.
 4. Dax att fylla med jord och så!

Diy växthus

Material: 27 st sugrör och en limpistol och några limpatroner (Tips! Det kan vara bra att ha några stöd, ex, vaser/flaskor och några extra sugrör för att hålla upp botten, så du inte limmar fast växthuset i bordet.)

Bottenplatta:

 • Börja med att limma ihop två st sugrör på längden, gör två sådana. (bild 3)
 • Limma ihop dessa två med ett sugrör på varje kortsida (bild 3)

Bygga sidor:

 • Limma fast ett sugrör i varje hörn, tag gärna någon vas/flaska som stöd. Här är det viktigt att det blir rakt.(bild 4).
 • Limma fast två till sugrör på mitten av varje långsida på huset (bild 5).

Bygga tak:

 • Innan du gör ”takstolarna” limmar man fast 7 st sugrör för att göra en stomme, som än håller ihop huset. Låt torka ordentligt och limma lite extra lim för att förstärka huset. (bild 6).
 • Tag nu tvåsugrör i taget, sätt lim i varje ände och tryck fast som en vinkel, på huset. Håll fast med händerna tills det torkat, förstärk gärna med extra lim. Gör tre vinklar. (bild 7)

Taknock:

 • Sätt fast två sugrör som taknock, klart! Det här var verkligen kul! Ett toppenpyssel! Man kan säkert bygga fantastiska slott med bara sugrör!

Diy:girlang med vimplar och blommor

Här är det bara att plocka fram fantasin, och klippa och klistra ihop din girlang! Girlanger har man alltid användning för, som ex. till tårtdekoration, till grattiskort eller till inredningen.

Material: garn, färgad kartong, cirkelstans, blomstans, sax och limpistol

 1. Börja med att stansa ut cirklar och blommor. Limma fast blommorna på cirklarna.
 2. Klipp till trekanter, som vimplar.
 3. Limma nu fast cirklar, blommor och vimplar på garn eller annat band.
 4. Knyt eller limma fast girlangen på växthuset.

växthus

Använd ditt växthus utan plast som ett växtstöd, eller söt inredningsdetalj eller plasta ni det och använd för såodling

växthus

Växthus av plast

Material: växthus, plastfolie, tejp

 1. Drag av en lång bit av plastfoliet, som räcker från tak till golv.
 2. Täck sida för sida av växthuset med plast. Klipp plasten snyggt vid varje sugrör, och tejpa fast plasten med små bitar tejp. Det är lite pilligt men inte svårt! Det är bra att använda tejp, för då kan man plocka bort plasten när det är dags för det!

Ett stort lycka till med ditt växthus! Det här är verkligen ett kul pyssel, som även passar att göra tillsammans med barnen! Ha en bra dag! …ännu en dag med den fantastiska vårsolen!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen