Så frön och Vika tapetkrukor

Vika tapetkrukor

Välkomna hit till min nydesignade blogg! Jag är så stolt att få visa upp den! Det är duktiga Ida Josefin Eriksson med bloggen Adaras som designat den helt efter mina önskemål! Det är hon som varit med sedan DiySweden startades, lärt mig att blogga i WordPress, lärt mig att fotografera och varit det allra finaste stödet genom min pyssliga resa! Det kändes som det var dax för en uppfräschning av sidan, ny logga samt önskemål om att få till en bättre struktur över alla pyssel och recept. Hoppas ni gillar den! Idag bjuder jag på en riktig klassiker! Nu är det ju dax att så frön till sommarodlingen! Ett toppenpyssel är att vika tapetkrukor. Här är beskrivningen till hur gör.

Så frön i tapetkrukor

Då var det dax för ett superenkelt första pyssel på nya bloggen! Äntligen har satt igång årets första sådd av blomsterfrön! Det är ju så roligt att så och sen se resultatet av det lilla fröet utvecklas till att bli en vacker blomma! Jag tänker idag visa er hur man viker enkla krukor av tapet. Varsågoda dagens pyssel Vika tapetkrukor

Så frön i Tapetkrukor – material:

🌿 Tapetbitar ca 20 cm höga och 20-30 cm långa.
🌿 Glasburk att använda som form till en tapetkruka

Verktyg: sax

Man kan också vika krukor av tidningspapper, de är lite mindre tåliga med väldigt bra!

Vika Tapetkrukor – en himla bra kruka att så frön i

Vika tapetkrukor – Gör så här:

 1. Klipp till en rektangulär bit av tapet, testa gärna att rulla den runt din glasburk, den ska gå att få runt glasburken samt ligga omlott med extra centimeter. Vik nu ned ena sidans långsida, 1-2 cm, enligt bilden.
 2. Lägg nu burken på tapeten, låt den nedvikta delen vara upptill på burken, se bild 2. Börja rulla från ena kortsidan, vik in nedre delen hela tiden medan du rullar. Den ska gå omlott, och det ska inte bli någon öppning i botten.
 3. Rulla hela vägen runt.
 4. Låt tapeten gå något omlott. Den kanske känns lite hög nu för att så frön i, men i nästa steg viker men in kanten, då blir den alldeles lagom.
 5. Lyft glasburken ur tapetkrukan, och håll ihop krukan med handen. Vik sedan in kanten. Det ger en stadig kruka med dubbelvikt kant, och det behövs inget lim. Om du skulle ha tagit för kort tapetbit, kan man sätta en häftklammer i övre kanten, så håller det ihop ordentligt.
Vika tapetkrukor

Så frön – Olika blomfröer

I år har jag valt att så lite färre blommor än vanligt….det blir så enormt mycket blomkrukor hemma i lägenheten, så planen är att så lite men bra fröer, och sedan köpa till lite färdiga blommor till stugan. Det känns lätt och roligt att göra allt lite mer lagom! Till de här tapetkrukorna valde jag att så luktärt.

Vika tapetkrukor

Namn på klädnypor

Om man vill kan man skriva sina blomsorter direkt på tapetkrukorna, men jag tänkte ge er ett återanvändningsbart tips. Skriv blomsorterna på klädnypor och sätt fast på dina odlingskrukor. De är så bra att spara till nästa års odlingar. Använd bra vattenfast tusch. Dessa kommer från Edding, himla bra pennor som kan användas på alla sort material och sitter som berg.

Vika tapetkrukor

Så Luktärt

Här kommer några tips som jag sökt fram på nätet. Detta tänker jag testa i år, vi får väl se resultatet…jag är ingen expert på detta område, så jag kan återkomma i sommar och visa hur det blev! Dessa tips hittade jag hos Luktärts-specialisten Cecilia Wingård
🌸 Förvara dina fröer i frysen.
🌸 Man ska ju vanligtvis blötlägga fröna ett dygn före sådd, men detta är egentligen inte bra. Så direkt i en kruka med vanlig planteringsjord.
🌸 Så flera frön i en vanlig plastkruka eller som jag i en tapetkruka, sådjup se förpackningen. Så inomhus.
🌸 Vattna och ställ din tapetkruka i en vanlig genomskinlig liten plastpåse som ska vara öppen, som ett växthus
🌸 Vattna och håll koll på din sådd. Efter ca 10 dagar har de grott.
🌸 När de plantorna blivit ca 10 cm höga är det dax att härda krukorna utomhus.Det får inte vara mindre än 8 grader i luften.
🌸 Sen är det dax att dela plantan och plantera om dem i flera krukor eller i rabatten…och hålla tummarna för fina Luktärtor!

Vika tapetkrukor

Så frön - vika tapetkruka

Prep Time: 5 minutes
Active Time: 5 minutes
Total Time: 10 minutes

Tapetkrukor är bra att så fröer i. De är väldigt enkla att göra, blir ganska vattentåliga och dessutom är det himla bra att kunna återanvända gamla tapetrester. En klar bonus är att de blir fina att ha framme!

Materials

 • Tapet bitar i rektangulär form.
 • Glasburk som form
 • Klänypor till att skriva blomsort
 • Jord och blomfrön

Tools

 • Glasburk
 • Sax
 • Dina händer

Instructions

 1. Klipp till en rektangulär bit tapetpapper ca 20 cm hög och 30 cm lång, beroende på den storlek på glasburk.
 2. Vik in den övre kanten längs hela långsidan.
 3. Rulla den runt glasburken, från ena långsidan. Samtidigt som du rullar viker du in botten, så att det blir en kruka.
 4. Tag glasburken ur tapetkrukan, vik in kanten. På detta sätt blir krukan stadig!
 5. Klar att så dina blomsterfrön!

Lycka till med dina tapetkrukor och vårsådd!

Kram 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skip to Instructions
Rulla till toppen