Balkong fix

Balkong fix

Balkong fix

Vilken solig superhelg! Idag tänkta jag visa lite bilder från fröodlingen och balkongbygget…Ni som följt med här på bloggen, såg att vi röjt ut allt från vår lilla balkong, allt var gammalt och slitet. Golv, balkongskydd, möbler, krukor…Det var helt enkelt dax att börja om på nytt!

Balkong fix

Balkong – efter

Balkongen efter piffning med ny markisväv runt räcket, i områdets färgkod, perfekt insynsskydd och vädigt rejält. De beställde vi från ett markisföretag i vårt område. Helt nysnickrat trägolv, som min händige man gjort.

Nytt brickbord (Rusta) två solstolar (Ica Maxi) och så några balkonglådor från (Lagerhaus och Rusta) till alla omskolade växter. Den här gången prioriterade vi två sköna platser framför flera obekväma platser. Vill man sitta fler är det bara att plocka ut några dynor och sitta på golvet. Skippade alla blomkrukor på golvet för att få ut så mycket utrymme som möjligt. Sen blir det säkert någon spaljé…Växter på höjden helt enkelt.

Balkong fix

Balkong – före

Balkong utan markisväv, de gamla plattorna hade vikt upp sig och tappat alla färg. Soffan tänkte vi kapa och måla om för att placeras vid husväggen, gjutjärnsmöblerna bars ut till vår trappavsats…

 

Omskolning av fröodlingen

I mitt lilla växthus växte det över förväntan. Plantorna har hållits fuktiga av cellofanplasten som placerats i lådan, och det var verkligen toppen att odla i avklippta toarullar. Rötterna stack ur toarulle-krulorna, så de var enkelt att sätta ner dem direkt i balkonglådorna eller i större plastkrukor. Odlar du direkt i balkonglådan är det bra att fylla botten med lecakulor. Det positiva med plastkrukor är att de är enkla att sedan plantera ut i trädgårdlandet.

Bygga trägolv och måla soffa

Vi investerade i en ny maskin, som var helt otrolig enligt mannen i familjen. En sån här har stått länge på önskelistan…och tänk om vi haft den till alla renoveringsprojekt ända sen 90-talet… Nu kommer den komma till användning i sommarens trädäcksbygge vid stugan. 

 • Vips så var trädäcket på plats på balkongen. Tänk på att mäta så att dörren går att öppna på balkongen…golvet bygger ju en del…Det blev precis för oss! Nästa tips, sätt en kant runt golvet, så slipper du att vattna ner till grannen, och man slipper insynsglipan mellan markisväven och golvet.
 • Det här här en av de sista bilderna på vår lilla gulliga hund Dino, han gillade att sitta och kika ut genom spjälorna. Nu har han fått fara till hundhimlen, 12 år gammal, och så många fina minnen vi fått! Väldigt sorgligt, men man måste bestämma när det är dags…
 • Trädgårdssoffan som sett sina bästa dagar, kapades på längden för att få plats längs väggen och sen målade jag den med en riktigt bra proffs lackfärg från bygghandeln. Hoppas jag slipper måla om den på ett tag.

Balkong fix

Bonus balkong

Egentligen slängde vi bara ut gjutjärnsmöbeln på trappan vid ytterdörren…och upptäckte hur bra det blev! Nu fick vi ytterligare en sittplats och här med kvällssol! Några balkonglådor, blomkrukor och så en ljusslinga så blev det toppenmysigt! Det skulle bli ännu mysigare med med en bastmatta eller liknande…

Balkong fix

Brickbord är verkligen praktisk, lätta att flytta runt, och så kan man plocka in brickan och ställa frukosten på den…!

Balkong fixBalkong fix

Första idén – en trävägg på balkongen

Eftersom större delen av vårt område har rödmålade växtskydd, spaljéer och annat…Kom vi på att vi skulle bygga en rejäl vägg på ena sidan av balkongen, dels för att få vindskydd, möjlighet att hänga växter och så insynsskydd förstås. Jag målade säkert hundra små pinnar i vardagsrummet, och vad kul det var att måla med Falu rödfärg. Sen började vi snickra upp det utan att tänka på grannarna…Det var ju så långt ifrån. Då började grannen snett under….gny, fota och klaga…så trist.  Ner med allt och så fick det åka ut på landet för nya projekt…Då får jag måla om den till svart, ett fjärde lager.? Det kommer några bilder senare vad jag hittat på med dem!

Balkong fix

Det blir ju inte alltid som man tänkt sig…

Projektet med att först bygga en rödmålad vägg blev ju nedlagt,  sen kom jag på att vi skulle göra en vikvägg med markis…som man kunde bära ut när man satt där…det blev det ingenting av..Kändes för omständigt, tror nog det skulle blivit fint om man fått skruva fast det…Men när balkongskyddet runt räcket kom på plats, så blev det ju ändå så bra!

Soffan fick åka till landet, då det fortfarande kändes för trångt. Vikväggen får bli ett annat projekt en annan gång! Eller så använder jag Ivar-reglarna till något annat kul! Det är som vanligt när man bygger och pysslar…ofta slutar det med något helt annat än planerat! Men det är ju det som är så kul med Diy-projekt!

Balkong fix

Nu kan vi sitta och sola, dricka en kopp kaffe och njuta av den soliga helgen! Alla nöjda och glada…från en uteplats som blev två, med sol både morgon och kväll! Större yta och mer möjligheter! Till semestern tar jag med mig balkonglådorna till stugan, och vips så har jag inget att behöva vattna hemma!

Ha en jättefin helg!

Kram till er! ? Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

6 reaktioner på ”Balkong fix”

 1. Puuh! Var lite orolig att ni skulle gjort er av med gjutjärnsmöblerna, tycker de är såå fina! Men vad bra de blev på trappen istället! Vilket hästjobb ni gjort och så fint det blir (men såna knöliga grannar?)! Hoppas ni får några laid back timmar nu resten av helgen 😉

  1. Hej Alicia,
   Vad roligt att du tyckte det blev fint! Ja det var ju massa onödigt jobb, men allt går ju stt lösa. Gjutjärnsmöbeln är även min favorit, den kastar jag inte gärna bort. Det vlir skönt med en extra lång helg! Hoppas du också får en härlig ledighet! ?

  1. Hej Erin,
   Kul att du hittat till bloggen! Javisst det är markisväv som jag beställt från en Markisbutik i Nacka, men man kan använda vilken markisväv som helst från ex. Olsons tyger. Precis samma tyg har jag använt till vikväggen på balkongen.
   Lycka till med fixandet!
   ? Katarina

 2. Hej! Jag har precis hittat hit i jakt på inspiration eftersom jag själv planerar att bygga trägolv på min balkong (lägenhet) med betongplatta. Såg vad otroligt fint ni gjort och blev jättenyfiken på hur ni byggde ert golv? Storlek och utformning av träreglar undertill? Mellanrum mellan plankorna? Bra att tänka på? Jag är helt noob vad gäller att bygga, men tänker att det kan ju inte bli mer än fel.. 😉
  Må bäst, och tack för grym inspiration!

  1. Hej Tove,
   Så kul att du hittat till bloggen. Ett trädäck på balkonggolvet, ger en otrolig skillnad. Det är min man som är byggaren i familjen, så han har fixat det. Men något att tänka på är att kolla hur mycket höjd du kan bygga, så det går att öppna balkongdörren. Så vi har en minimal regel under själva plankorna. Annars sök på Youtube ”bygga trädäck” så får du fina tips!
   Lycka till!
   Kram Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen