Sashiko – Workshop på Nordiska museet

Sashiko

Sashiko – Workshop på Nordiska museet

I onsdags kväll var jag och några av tjejerna i pysselgänget på workshop i Sashiko på Nordiska museet. Just denna onsdagkväll handlade eventet om ”Hur du kan ta hand om och laga dina kläder på bästa sätt”. Stockholms stadmission och Lagningsaktivisterna höll föreläsningar och så fick vi lära oss brodera på japanskt vis. Vi startade dagen med att kika runt på Nordiska museet, tillbringade en stund på Stickcaféet, sen blev det som vanligt mycket prat och skratt! Håll utkik på Facebook hos Nordiska museet, för de ordnar intressanta event och stickcaféer varje månad. Mycket trevligt!

Sashiko

Sashiko – ”små stygn”, är en 1000 år gammal broderiteknik som härstammar från norra delarna av Japan. De många små vita stygnen, genom två eller flera lager tyg, bildar vackra geometriska mönster på indigoblått tyg. Förr lappade och lagade brandsoldater, fattiga bönder och arbetare sina slitna blåkläder i sashiko. Wikipedia

Sashiko

Stickcafé – en onsdag i månaden ordnas stickcafé mitt i stora entréhallen i Nordiska musset. Precis bredvid ligger caféet, där det finns god mat, dryck och fika.

Sashiko

Anna (Pysselliv) väljer tygbit, nål och tråd

Sashiko

Vi syr på enklaste sätt…

Sashiko

Merja (Silverödlan) och Mia (Miakinoko & Kinoko) broderar såå koncentrerade…

Sashiko Workshop

Remake Sthlm – Stockholms Stadsmission berättade om konsten att brodera och laga plagg med denna kreativa teknik. Vi fick lära oss den enklaste broderitekniken, genom att föra tråden upp och ned genom tyg helt fritt. På det viset kan man laga hålen på exempelvis sina jeans. Man kan göra cirklar, vågmönster, blad..raka linjer…det är bara att testa sig fram!

SashikoSashiko

Avancerad Sashiko

Sashiko kan man ta till en mer avancerad nivå genom att rita gemometriska mönster på kalkerpapper och sedan föra över till ett stort stycke tyg, som man sedan broderar med fina stygn. Stygnen ska vara 2/3 synliga stygn och 1/3 mellanrum, så jämnt och fint som möjligt. Man kan brodera flera lappar med olika stygn och sedan sy ihop till en kudde eller ex. Ett lapptäcke.

Sashiko

En väldigt inspirerande kväll!

Jag känner definitivt att jag inte provat på Sashiko för sista gången…nu har jag startat en ny Sashikoboard på Pinterest (under DiySweden), och jag bara måste ut och leta någon rolig bok! En lagom svår och kreativ broderikonst! Tänk vad roligt det är att det finns såå mycket nytt man kan lära sig inom pysselvärlden! Man blir aldrig färdiglärd och det finns alltid något material som passar någon!

Sashiko

Nordiska muséet

En slottslik byggnad, som ligger på vackra Djurgården. Missa inte det här muséet, det finns så mycket att titta på! Har man barn med sig, så kan man lätt tillbringa någon timme i Lekstugan, där det finns en lanthandel, djur och gammaldagsboende att leka i. Någon annan dag ska jag visa mer bilder från muséet!

Ha en bra vecka!

Kram Katarina ?

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen