En höstig fruktpaj med fint lock, har jag tänkt att göra såå länge! Så idag blev det av! Egentligen hade jag tänkt att fläta ett lock på klassiskt vis, men det blev inte så fint som jag hoppats…i stället fick det bli ett lock av hjärtan. Jag måste säga att den blev riktigt riktigt god! Saftig, hållbar och räcker till många! En Äppelpaj med lock
Äppelpaj med lock av hjärtan
Äppelpaj – recept
Receptet kommer från Ica, men idén med hjärtan till lock är min egen, och bilderna är tagna av mig som vanligt.
Pajdeg
- 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
- 3 msk strösocker
- 1/2 tsk malen kanel
- 1 krm salt
- 275 g kallt smör
- 5 msk kallt vatten
Fyllning
- 700 g röda äpplen (t ex aroma eller ingrid marie)
- 700 g fasta päron (gärna anjou) (Jag gjorde pajen med endast äpplen)
- 2 msk smör
- 1 tsk malen kanel
- 3 msk rörsocker
- 1 krm vaniljpulver
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 2 tsk strösocker
- 2 tsk vetemjöl
Pensling
- 1 ägg
- 1 msk mjölk (3 %)
- 1/2 krm salt
- rörsocker att strö över
Pajdeg:
1) Blanda mjöl, socker, kanel och salt.
2) Skär smöret i tärningar. Tillsätt dem i mjölblandningen och nyp ihop med fingrarna.
3) Tillsätt vattnet, börja med 1 msk och tillsätt mer om det behövs, och knåda snabbt ihop. Platta till degen och svep in i plastfolie. Låt vila i kylen minst 1 timme.
2) Stek frukten i smöret ca 5 minuter. Strö över kanel, 2/3 av rörsockret och vaniljpulver.
3) Fortsätt steka till sockret smälter. Tillsätt citronjuicen. Ta från värmen. Låt svalna helt.
Pajdeg – Pajskal:
1) Ta ut degen en stund innan du ska börja kavla. Kavla ut hälften av degen på ett mjölat bakbord till en 3–4 mm tjock platta.
Hjärtan
3) Kavla ut resterande deg, tag ut hjärtan med pepparkaksmått.
Fylla pajskalet
3) Täck med deghjärtan.
Pensling: Vispa ihop ägg, mjölk och salt till pensling. Pensla pajen och strö över resten av rörsockret.
Grädda i nedre delen av ugnen 30–40 minuter. Låt pajen svalna något, pudra lite florsocker.
Servera pajen ljummen med vaniljsås eller en kula vaniljglass!
Hoppas ni testar den här pajen, för receptet är väldigt bra!
Kram Katarina