Äppelpaj med lock

Äppelpaj med lock

En höstig fruktpaj med fint lock, har jag tänkt att göra såå länge! Så idag blev det av! Egentligen hade jag tänkt att fläta ett lock på klassiskt vis, men det blev inte så fint som jag hoppats…i stället fick det bli ett lock av hjärtan. Jag måste säga att den blev riktigt riktigt god! Saftig, hållbar och räcker till många! En Äppelpaj med lock

Äppelpaj med lock

Äppelpaj med lock av hjärtan

Äppelpaj med lock

Äppelpaj – recept

Receptet kommer från Ica, men idén med hjärtan till lock är min egen, och bilderna är tagna av mig som vanligt.

Pajdeg

  • 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
  • 3 msk strösocker
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1 krm salt
  • 275 g kallt smör
  • 5 msk kallt vatten

Fyllning

  • 700 g röda äpplen (t ex aroma eller ingrid marie)
  • 700 g fasta päron (gärna anjou) (Jag gjorde pajen med endast äpplen)
  • 2 msk smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 3 msk rörsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk vetemjöl

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk (3 %)
  • 1/2 krm salt
  • rörsocker att strö över

Äppelpaj med lock

Pajdeg:

1) Blanda mjöl, socker, kanel och salt.
2) Skär smöret i tärningar. Tillsätt dem i mjölblandningen och nyp ihop med fingrarna.
3) Tillsätt vattnet, börja med 1 msk och tillsätt mer om det behövs, och knåda snabbt ihop. Platta till degen och svep in i plastfolie. Låt vila i kylen minst 1 timme.
Äppelpaj med lock

Fyllning:

1) Dela och kärna ur äpplen och (päron.) Skär i klyftor.
2) Stek frukten i smöret ca 5 minuter. Strö över kanel, 2/3 av rörsockret och vaniljpulver.
3) Fortsätt steka till sockret smälter. Tillsätt citronjuicen. Ta från värmen. Låt svalna helt.
Äppelpaj med lock

Pajdeg – Pajskal:

1) Ta ut degen en stund innan du ska börja kavla. Kavla ut hälften av degen på ett mjölat bakbord till en 3–4 mm tjock platta.
2) Klä en form, ca 20-25 cm i diameter, med degplattan. Tryck till lätt så att degen fastnar på kanterna. Skär bort överflödig. Ställ in formen i kylen minst 20 minuter.
Äppelpaj med lock

Hjärtan

3) Kavla ut resterande deg, tag ut hjärtan med pepparkaksmått.

Äppelpaj med lock

Fylla pajskalet

1) Blanda strösocker och vetemjöl. Strö i bottnen av formen.
Äppelpaj med lock
2) Fördela äppelfyllningen över detta.
Äppelpaj med lock
3) Täck med deghjärtan.
? Sätt ugnen på 200°C.
Äppelpaj med lock
Pensling: Vispa ihop ägg, mjölk och salt till pensling. Pensla pajen och strö över resten av rörsockret.

Äppelpaj med lock

Grädda i nedre delen av ugnen 30–40 minuter. Låt pajen svalna något, pudra lite florsocker.
Servera pajen ljummen med vaniljsås eller en kula vaniljglass!
Hoppas ni testar den här pajen, för receptet är väldigt bra!
Kram Katarina
Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen