Formex vår 2020 – Mina DIY-tips!

Formex vår 2020

Formex vår 2020 – Mina DIY-tips!

Då var det dax för årets Formexmässa i Stockholm! Det är alltid lika kul att sätta igång den nya ”terminen” med en inspirationsdag på Formex. Tillsammans med två av mina pysselvänner tillbringade vi en hel dag från 10-22, på mässan…det blev många steg, många skratt, intressanta träffar, mycket god mat och ett sinne påfyllt med kreativ energi! Här kommer ett bildspel med DIY-inspiration! Välkommen till Formex vår 2020!

Formex vår 2020

Formex vår 2020

En avskalad mässa, med stilrena former, hantverk, trä, jordnära färger och torkade blommor. Tänk på att detta är Formex sett ur mina ögon, vad som fastande i min mobil. Kikar man in hos ex. Helena Lyth eller Pysselbolaget så får man säkert se något helt annat! Man fotar det man gillar! Jag är ju ständigt på jakt att hitta nya DIY och pyssel som man kan göra själv, en fin pryl som kan göras om på mitt sätt med mitt material! Här nedan ser ni några jättefina saker från Entrehallen, där man visar årets kommande trend! Känns faktiskt lite 80-tal över det mesta i år. Vill ni läsa mer om Formex, klicka på länken.

Formex vår 2020

Diytips nr 1 – Fina ljusstakar skulle lätt kunna fixas med lufttorkande lera som marmoreras.

Formex vår 2020

Diytips nr 2 – Hängkrukor, skulle kunna göras i svart lera, någon liten glasburk under…Eller gör ringen i läder, bambu, loppisfyndad ljusmanschett…

Formex vår 2020

Diytips nr 3 – En bordsskiva med planteringar i mitten, avskalat, naturligt, japankänsla och svensk furu. En fin mix!

Formex vår 2020

Föreläsning – Årets kommande trender!

Den här dagen gick i ”Hållbarhetstema” Elsa Billgren och Sofia Wood höll i en väldigt bra föreläsning. Rolig, kreativ och lätt att förstå vad 2020 års trender handlar om! Det känns som att vi alla människor börjar förstå att vi måste tänka till hur vi gör kring miljön, även inom prylvärlden. Enligt Sofia och Elsa, kommer nog de flesta att se över sitt shopping behov och sina invanda slit och släng mönster. Det här året handlar om att se om sitt hem, värna om sina fina ärvda saker, köpa något väldigt fint som man suktat efter länge, handla på loppis och göra om dem så att de passar in i ens hem!

Formex vår 2020

 2020 års trender

⭐️ Hantverket kommer stort! Keramik som ska se handgjort ut och självklart ska köpas närproducerat…även om Ikea kommer med en ”handtummat” serie keramik, så hoppas man att den är tillverkad på ett bra sätt….

⭐️ Workshops där vi vill umgås, lägga ifrån oss mobilern och skapa tillsammans. Vi ser syjuntor, broderiträffar, akvarellmålning, keramik, virk och stickträffar som något som alla vill göra. En lyx som vi vill unna oss!

⭐️ Estrid Ericson – skaparen av Svensk tenn är vår förebild. En härlig kvinna som både bodde, hade kontor och butik i samma byggnad på Strandvägen. Tog in duktiga hantverkare och skapade svensk historia. Svensk tenn fortsätter att hänga med i tiden, nu tar de in hantverkare från hela världen i sin verkstad för att skapa vackra saker, skapa arbete år alla i alla kulturer. Vi kan ju se andra kvinnor och män som är våra idoler och allkonstnärer, se Karin och Carl Larsson, paret Billgren, Mandelmanns men även andra kreativa affärskvinnor som väver ihop privatliv och företagande som My (Mys bröllop), Leila (Bakdrottningen Leila), Hanna Wendelbo (tapeter, konst, workshops, trädgård), Krickelin…Vilken kraft och styrka dessa människor har och delar med sig av!

⭐️ Jugend – är en av årets trender. Tänk snirkliga lampor och bord. Äppletstolar, tunga skåp, snidade krusidulliga trappräcken, pampiga hall-lampor. Den som äger ett gammalt hus, kan känna sig lyckligt lottad! Roligt att vi vårdar vårt kulturarv och renoverar det vi har med känsla och inte kastar ut vackra detaljer och kök, som är riktiga hantverk!

⭐️ Svenska material – Nu ska vi tänka och öppna ögonen för de material som finns i vår närmiljö. Länge har vi lärt oss att äta ekologisk och närproducerat, äntligen måste vi tänka på klimatet även inom möbler och prylar. Furu, ek, järn, tenn är några material som finns i Sverige. Det kanske är dax att öppna upp de gamla verkstäderna och tillverka av material som finns här! Håll utkik!

⭐️ Loppis och Vintage är här för att stanna – Vi köper gamla saker, som kan dekoreras eller göras om till något annat. Ex. Lampskärmar som målas med färg, broderade dukar som sys om till väskor, möbler som vårdas och fixas.

⭐️ DIYtrenden är på uppgång igen Hurra!

⭐️ Jordnära färgtoner i terracotta, korall kunde man se överrallt, men uppblandat med keramikföremål, rotting och torkade blommor

Formex vår 2020

Workshop på Formex

Årets vårworkshop handlade om tulpaner! Här fick man plocka ihop sin egen bukett och swisha sitt bidra till hemlösa. Enkelt och helt rätt i tiden! På bilden är mina vänner Merja Silverödlan och Mia Miakinoko

Formex vår 2020

Diytips nr 4 – Så här fint man kan dekorera vasen till tulpanbuketten!

Formex vår 2020

Växter i miniväxthus – ett slutet glasrum som inte kräver vattning – Detta är verkligen ett spännande experiment!

Formex vår 2020

Broderi på kreativ nivå!

Vi vandrade snabbt igen den kreativa gången i år, men denna monter fastnade hos mig! Wow broderi som konstverk…Här har vi något för oss pyssliga!

Formex vår 2020

Vårblommor överallt!  Så fin plantering i ett ”ljusfat” Man kan ju faktiskt göra blomgrupper i det mesta!

Formex vår 2020

Torkade blommor i mängder av färger! Så bra att detta kommer, eftersom jag snöat in på blompyssel i broderibågar…Det ska jag visa mer av under 2020!

Formex vår 2020

IB Larsen – är en ev mina favoritmontrar! Alltid fint och stämningsfullt! Man fick lust att bygga väggdekorationer av lister och färg!

Formex vår 2020

Ernst – Alltid fint men egentligen inte så många nyheter. Mer avskalat och mer jordnära färger…Kolla in takkronan! Fantastisk!

Formex vår 2020

Diytips nr 5 – Ernst, vilka fina kransar! Ett bra DIY-tips!

Diytips nr 6 – Pyssel av skräp. De här smyckena och väskorna är tillverkade av det som vi tycker är skräp. Gamla plastkassar, pappkartonger, tidningar och annat. Alla sakerna är designade i Sverige och tillverkade av kvinnor i Manilla. Visst är det väl fint, men här skulle vi väl kunna tänka om och tillverka av vårt skräp i Sverige och av Svensk arbetskraft…Men ett bra pysseltips, kolla in fågelörhängena!

Creativ Company

Det fina pysselföretaget som sponsrar mig med material till bloggen! Jag testar allt nytt som kommer, och det är ju så spännande! Jaa jag vet, vi ska ju inte köpa något nytt i år….men men om man kompletterar det nya pysselmaterialet med något loppisfyndat så känns det ju bättre. Vi får ju inte sluta skapa för att vi inte kan handla något nytt, det gäller bara att hitta nya vägar! CC Hobby tänker på klimatet, genom att ta fram nya material som ex. Bambu som är bra ur klimatvinkeln.

Bild 1) Nyheter är bl.a En förbättrat Punchneedle som gör att man kan få olika stygnlängd, och klarar tjockare garn. En smart hållare till arbetet underlättar säkert. Nu kan man tillverka större och finare Punchneedleprojekt! Se även de fina bamburingarna, de kan man använda till mycket!

Bild 2) Exploding box – En superkul presentask, som man dekorerar till max!

Bild 3) Diamantbroderi – Ett pilligt pyssel men nog inte särskilt svårt pyssel som vi tänker testa!

Bild 4) Rotting och porslin – Bra till alla Diy projekt!

Formex vår 2020

Vackra stickade kuddar – Det här måste man ju lära sig!

Formex vår 2020

Underbara ramar – använd till målningar, foton, minnen eller torkade blommor. Så fina tillsammans!

Formex vår 2020

Rotting, vass och bambu kunde man se överallt! Vilka lampor!

Formex vår 2020

Vackraste tårtan! Så romantisk men ändå enkel!

Formex vår 2020

Ljus i pastelliga färger hittade man på många platser under mässan!

Formex vår 2020

Påskäggsljus – vackert och färgstämt! Kanske man skulle kunna gjuta själv!

Formex vår 2020

Påskägg i glas – har vi ju sett förr, men är ju så fina!

Formex vår 2020

Påskharar och ägg – Vi kommer nog att se många ägg och harar i gips och betong inom pysselvärlden!

Formex vår 2020

Keramikkrukor som huvuden

Måste ju verkligen vara en av årets stora trender! Känns som 50-tal eller 70-tal…? något som jag växte upp med som kändes klumpigt, fult och brunt…men jag kanske kan vänja mig..Det är ju ändå ganska kul med en växt i ett huvud….och kan man skapa den själv i lera som skulpturpyssel skulle det kännas extra kul!

Jag sammarfattar årets Formexmässa som mer avskalad än vanligt, men ändå hoppfull! Det kanske ändå är dax att vi plockar bort allt smått överflödigt och fult och plockar in mer hantverk och värnar om vår fina Svenska skatter!

Hoppas att ni fått massa inspiration till 2020 års pyssel och DIY! Ha en riktigt trevlig helg!

Kram Katarina ?

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen