Pyssla med Foam Clay och Silk Clay

foam clay

Pyssla med Foam Clay och Silk Clay

Nu har vi sommarlov, och då brukar vi tjejer i familjen passa på att testa något nytt pyssel som vi aldrig har provat förut! Det är så bra att ha pyssel hemma i pysselskåpet eller ta med till sommarstugan, som man kan plocka fram under regniga dagar! Fast vi pysslar nog på soliga dagar med…Den här gången beställde jag hem en kartong med spännande färggrann lera från hobbybutiken Creativ Company. Det är första gången jag beställer från CC Hobby, ett tips är att titta på deras hemsida med webbshop, de har massor av fint pysselmaterial, och till mycket bra priser!

foam clay

foam clay

Foam Clay och Silk Clay cupcakes

foam clay

foam clay

Foam Clay

Foam Clay är en modellmassa med små pärlor av frigolit, som används till att klä olika föremål och ytor. Man rullar små kulor av leran och trycker fast massan på föremålet med fingrarna. Modellmassan går också att göra fantasifulla figurer av. Foam Clay kan också kavlas och torkas, därefter kan man stansa, skära ut eller klippa olika figurer som ex. stjärnor eller hjärtan. Figurerna kan sedan limmas fast med Foam Clay. Den här leran är verkligen spännande att pyssla med!

foam clay

Silk Clay

Silk Clay är en lufttorkande, skumaktig, smidig och mjuk lera. Den är väldigt mjuk och härlig att jobba med! Man kan göra fantasifulla djur, fina bär, godis, dekorationer till smycken och massa annat kul! Om du vill ha mer inspiration så finns det många roliga idéer på Creativ companys fina hemsida. OBS! Silk Clay kan sprayas med lite vatten som knådas in i leran om den torkat lite i burken, det är ju verkligen jättebra!

foam clay

Figurer av papp

För att göra de färggranna muffinsarna som min tjejer gjorde, så använde vi speciella muffinsfigurer i papp. De finns att beställa från Creativ Companys hobbybutik, de har massor av olika figurer som exempelvis djur, askar, glassar m.m. Jag beställde även några djur och askar, och de kommer jag att visa senare i sommar!

Cupcakes med strössel och bär

Den här cupcakemuffinsen har min äldsta tjej gjort, en härlig färggrann bakelse! Hon använde både Foam Clay (den prickiga leran) och Silk Clay (den släta leran).

 • Göra toppen: Börja med att att trycka fast små bitar av den gula Foam Clay leran (se bild 3) kring muffinsen. Lämna kvar en tom bit på toppen, för att klä in den med den oranga Silk Clay leran. Det var väldigt enkelt att få leran att fastna på pappmuffinsen! Man behöver inte ta särskilt tjockt täcke av lera, för att täcka figuren.
 • Tryck sedan fast den oranga lera på toppen av muffinsen, med fingrarna. Man kan också kavla leran och skära ut vågiga kanter om man vill. (Bild 4)
 • Dekorera din cupcakes: Gör en kula av rosa Foam Clay, som ett bär på toppen. (Bild 4)
 • Rulla små bollar rosa Foam Clay och gula bollar av Silk Clay, tryck dit dem på din cupcakes så att det blir som gott strössel.  (Bild 5)
 • Göra botten: Tryck fast bitar med rosa slät lera runt muffinsens botten. Om du vill göra den randig, använd exempelvis en rundad kniv för att trycka dit ränder i leran. Tänk på att leran torkar ganska snabbt, så att du gör det inom en timme. Efter 24 timmar är din cupcakes helt torkad. (Bild 6-7)

Visst blev den fin! 

Cupcakes med tivolikänsla

Den här cupcakes-bakelsen har min minsta tjej gjort alldeles själv (hon är 5 år). Hon har väntat så länge på att kartongen med lera skulle komma, så hon ville sätta igång direkt och göra just cupcakesen! Det är perfekt med färdiga formar för barn i den här åldern! Då slipper de tänkta på vad de ska göra! Modellmassan är verkligen toppen för barn i den här åldern, speciellt Foam Clay gillade min lilla tjej!

 • Hon valde att kavla små bitar av Foam Clay och trycka fast på muffinsformen.
 • Sedan gjorde hon en kula på toppen.
 • Till botten tog hon kavlad Silk Clay och gjorde prickar med ett bakverktyg, men det går ju att använda ex. tandpetare till detta.
 • Hon hade tålamod att göra klart den helt själv, utan min hjälp! Jag tror den här leran blir sommarens succé!

Cupcakes med choklad och kexhjärta

Den cupcakes-bakelsen har min mellantjej gjort. Hon gjorde en bakelse man nästan skulle vilja äta upp!

 • Börja med att sätta fast vit Foam Clay runt muffinsen. (Bild 2)
 • Sätt sedan fast den ”rinnande chokladen” . Tag mindre bitar av den bruna Silk Clay leran, och forma till avlånga bitar, och tryck fast. (Bild 3)
 • Sätt fast vit Silk clay som ”Frosting”. (Bild 4)
 • Kavla en bit av den rosa Silk clay leran, och skär ut ett hjärta med en kniv, eller använd en liten pepparkaksform. Skär rutmönstret med en kniv, så att det bildas ett kexmönster. (bild 5-6)
 • Sätt fast hjärtat i toppen på Cupcakesen.
 • För att göra strössel, så rulla en bit blå Foam Clay till en lång ”orm” skär små bitar av leran, och tryck fast i den vita frostingen. (Bild 8-9)
 • Avsluta med att limma fast en riktig muffinsform i botten på din cupcakes. (Bild 10-11) Klart!

Vilken härlig pysseldag! Det är alltid så kul med nytt pysselmaterial, man blir kreativ på nytt! Tjejerna tyckte att det var så roligt, och jag fotade hela tiden! Så imorgon hoppas jag att kunna få pyssla med det här roliga materialet!

Det här är verkligen en bra sommarpyssel!

Ha ett fortsatt skönt sommarlov! Nu håller man tummarna så att solen kommer snart!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen