Hösten är här och härliga äppeltider! Jag fick en kasse svenska äpplen av en vän! Då gäller det att passa på att göra massa godsaker innan de blir dåliga. Idag bjuder jag på en smaskig och lättbakad äppelkaka i långpanna. Täcker man kakan med frosting blir den extra lyxig, men naturell är den också hur god som helst!
Äppelkaka i långpanna – himla smaskigt!
En äppelkaka som räcker till många! Gör man en hel plåt kan man skära den i rutor och frysa in. Frostingen kan man göra i efterhand och lägga på vid servering. Jag tyckte det var fint och väldigt enkelt att pudra ränder av vanlig kanel och lite guldpulver över äppelkakan.
Äppelkaka i långpanna – recept:
Jag hittade ett liknande recept hos Tidningen hembakat för någon vecka sedan, men gjorde om det lite genom att lägga till hackat äpple och minska ned på vissa ingredienser.
Sockerkakssmet:
🍏 200 g smör
🍏 2 dl mjölk
🍏 6 ägg
🍏 4 dl strösocker
🍏 6 dl vetemjöl
🍏 4 tsk bakpulver
🍏 4 tsk vaniljsocker
🍏 1 krm salt
Fyllning:
🍏 1 dl brun farin strö
🍏 1 tsk vaniljsocker
🍏 1 msk kanel mald
🍏 1 tsk kardemumma
🍏 2-3 st hackade skalade äpplen
Frosting:
🍏 200 g färskost Philadelphia
🍏 100 g smör rumsvarmt, viktigt!
🍏 1,5 dl ovispad vispgrädde (detta gör frostingen ganska flytande, vill du ha en mer fast frosting, strunta i vispgrädden)
🍏 1 tsk vaniljsocker
🍏 2,5 dl florsocker
Äppelkaka – Gör så här:
- Blanda fyllningen dvs 1 msk kanel, 1 dl brun farin, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk kardemumma och ställ åt sidan.
- Smörj en långpanna ca 30×35 cm, bröa med mjöl,
- Sätt på ugnen på 175 grader
- Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Vänd runt blandningen och blanda till sist ned smörblandningen
8) Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min, känn med provsticka att kakan är färdiggräddad.
Låt äppelkakan svalna helt innan du häller på frosting. Eller servera den ljummen med vaniljglass eller vaniljsås till.
Frosting till äppelkakan
Vill man ha en riktigt maffig kakan kan man göra en frosting och hälla över. Viktigt är att smöret är riktigt rumsvarmt annars blir frostingen lätt klumpig.
9) Vispa 200 g färskost med 100 gram smör, tillsätt därefter 1,5 dl vispgrädde, tillsätt 1 tsk vaniljsocker och sedan tar med lite florsocker i taget till önskad konsistens, max 2,5 dl. Smaka och vispa tills du får den som du vill ha den.
10) Bred frostingen över den kalla äppelkakan, pudra lite kanelpulver och ev. guldpulver som ränder eller efter din fantasi.
11) Skär i rutor och servera!
Lycka till med äppelkakan! Jag kommer definitivt att baka den fler gånger! Vill man göra en mindre kaka funkar det toppen att halvera receptet och använda en vanlig rund sockerkaksform.
Kram 💖 Katarina