Kolakakor med polka

Kolakakor

För någon vecka sedan hade jag en riktigt bakdag! Jag gillar att baka flera saker samtidigt när man ändå är i köket och kladdar! På med förklädet, fram med alla ingredienser och sätt på julmusiken! Det är ju bästa julkänslan före jul! Sen får man ju belöningen med allt gott! Här är supersmaskiga kolakakor med polkakross!

Kolakakor

Kolakakor – supersmaskiga!

En favorit här hemma är att baka kolakakor eller kolasnitt som man också kallar dem. De här kakorna bakar vi året om! Vi brukar alltid baka Leilas recept, tycker de blir perfekta! För att göra dem lite mer juliga dekorerade jag med vit choklad och krossad polkagris.

Polkasnitt

Polkasnitt – hur gör man:

🤶 100 g smör, mjukt
🤶1 dl strösocker
🤶 2 msk ljus sirap
🤶 2, 25 dl vetemjöl
🤶 0,5 tsk bikarbonat
🤶 1 tsk vaniljsocker

🤶 Dekoration: 100 gr vit choklad, 10 krossade polkagrisar

Kolakakkor

Kolakakor med polka – gör så här:

Kakdeg
1) Blanda smör, socker och sirap, så det blir krämigt.

2) Blanda sedan mjöl, bikarbonat och vaniljsocker och tillsätt till smeten.

3) Blanda ihop alla ingredienser till degen, blanda gärna i en bakmaskin, eller bunke med degvispar. Det gör kakbak så mycket enklare! Den här degen behöver inte vila.
Kolakakor
4) Gör två längder, platta ut med fingrarna.
Kolakakor
3) Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter i 175 grader.

4) Skär längderna i snittar med vass kniv, när de fortfarande är varma.
Hacka choklad
5) Hacka och smält chokladen i micro eller över vattenbad.

6) Mortla polkagrisarna.
Choklad kakor
7) Bred ut den smälta chokladen över de skurna kolakakorna.
Kolakakkor
8) Strössla polkakross över chokladen.
Polkasnitt
9) Drag isär kakorna innan chokladen stelnat.
Polkasnitt
Servera i en skål och njut! Röda band brukar vara toppen att binda runt skålar och burkar till jul, ger genast en julig känsla!
Kolakakor

Kolakakor med Polka

Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 12 minutes
Additional Time: 5 minutes
Total Time: 27 minutes

Smaskiga kolakakor med vit choklad och polkakross

Ingredients

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2, 25 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Dekoration: 100 g vit choklad, 10 polkagriskarameller krossade

Instructions

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. vispa smör, socker och sirap krämigt.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker och vänd ner i smeten.
  4. Rulla degen till två längder, lägg på en plåt och platta till, grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  5. Skär snitt när de är varma.
  6. Smält den vita chokladen, bred ut mitt på kakorna, mortla och strö polkagriskross i chokladen. Dra isär innan chokladen stelnat,

Här hittar ni ett utskrivbart recept, kan ju vara bra att spara i receptpärmen!

Lycka till med julbaket!

Kram 🤶 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skip to Recipe
Rulla till toppen