Pepparkakshus

Pepparkakshus

Nu har vi bakat pepparkakor i två helger i rad. Det är ju så himla mysigt att göra tillsammans! Gör det enkelt, köp färdig deg, vispa ihop lite egen kristyr och sätt igång och kavla och pyssla! Vi gjorde hjärtan att hänga i fönstret, minipepparkakshus till muggen och så några små pepparkakshus som blev till en hel pepparkaksby. Kanske att vi bakar fler pepparkakshus, vi får väl se!

Pepparkakshus

Pepparkakshus – blev en hel julby!

Det är ju så roligt när man väl kommer igång med bakandet och kristyrpysslet!

Pepparkakshus

Pepparkakshus – tips!

⭐️ För små hus, hjärtan etc funkar köpedeg riktigt bra! Ska du göra stora hus gör en egen pepparkaksdeg eller husdeg, tror Silverödlan har bästa tipset om det.

⭐️ Använd gärna färdiga pepparkaksformar till minihus
Kaffekoppshus (Lagerhaus) och pepparkakshusform (Dollarstore) så skönt att slippa och rita och klippa mallar, bara baka och köra på!

⭐️ Kristyr, vispa egen. Vi använder Icas recept. Köp spritspåsar och använd gärna metalltyll med jätteliten spets, så kan man göra pillig och fin kristyr.

⭐️ Strössel, polkagriskarameller och stänger är fint, samt godis som nonstop etc. Tänk på att vissa gelegodisar kan man skära i små bitar och dekorera med. Mandelflarn funkar toppen till tak.

⭐️ Vi använder alltid limpistol till våra pepparkaksbyggen, det är ändå ingen som äter upp dem efter jul. Till minihusen funkar det utmärkt att bara använda kristyr som lim.

⭐️ Rivjärn eller cestjärn är toppen att riva kanterna jämna till pepparkakshuset.

⭐️ Fönster av gelatinblad, är extra fint!

Pepparkaksformar

Pepparkakspyssel

En pysslig dag med pepparkaksdeg i fokus. Det tar lite tid att baka pepparkakor, sätta ihop hus och dekorera med kristyr. Man kan ju dela detta på två tillfällen om man vill!

⭐️ Minihus-pepparkaksform och strössel från Lagerhaus
⭐️ Hjärtform har jag haft länge, toppen till stora hjärtan att hänga i fönstret.
⭐️ Pepparkakshusformen (se bild nedan) kommer från Dollarstore.

Pepparkaksform
Pepparkakshusformen funkade toppen!
Baka peppakakor

Baka pepparkakor- tips

⭐️ De stora hjärtana kan man göra med något tjockare deg, gör hål före gräddning, så de funkar att hänga upp. Grädda väl, så de blir riktigt hårda.
⭐️ Riv husdelarna raka och fina med rivjärn eller cestjärn före du limmar ihop dem.
⭐️ Man kan dekorera husdelarna (sidoväggarna med kristyr före limning. Sätt sen ihop huset och dekorera taket.

Stjärnor
Stjärnor, som jag gjorde till våra fönster på landet. Se skillnad i kristyr, när man använder olika sorts tyllar.
Hjärtan pepparkaksdeg
Stora hjärtan att hänga i fönstret, de blir så fina med sidenband.
Hjärtan
Jag tycker det blir sån julkänsla med pepparkakor i fönstren! Sen doftar det ju så gott!
Minipepparkakshus
Minipepparkakshus, de kan sättas på kanten av muggen, eller så kan man använda dem till julens dukning. Det är nog bäst att skippa limmet och bara använda glasyr om gästen vill äta upp det.
Pepparkaksgubbar
Pepparkakor ett pyssel för alla! t.om. mannen i familjen ville vara med och dekorera pepparkakor, extra goda med massa glasyr! 😋
Pepparkakshus
Att pudra med florsocker över taket, blir verkligen fint! Då behöver man inte dekorera lika mycket med kristyr. Florsocker ger fin vinterkänsla!
Pepparkakshus
Pepparkakshus med krans och tegelväggar. Äldsta dottern är ju en riktig mästare på kristyrpysslet! Det nya för i år är de fina tegelväggarna so hon fick till på huset!
Pepparkakshus

Pepparkakshus med tegel & istappar

Visst blev det fint! Vi blandade även till grön och rosa glasyr, som användes till kransar och dörrdekoration. Istapparna ger verkligen frostig känsla!

Pepparkakshus
Jag gjorde en ny dekoration på taket i år, annars körde jag lite krussidulligt som vanligt! Det är fint att pudra florsocker kring hela julbyn, små renar, granar och rådjur är söta att ställa vid husen. Limma fast dem på bitar av pepparkakor.
Pepparkakshus
Skorsten med tegel, var ju roligt att göra! En bomullstuss kan man stoppa i skorstenen, kom jag på nu när jag såg bilden!
Pepparkaksby

Pepparkaksbyn är klar!

Ha en fortsatt mysig vecka, hoppas det kommer lite mer snö här och att kylan håller i sig! Vill ni ha mer pepparkakshusinspiration klicka in på tidigare pepparkakshus som vi gjort.

Kram 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen