Pepparkakshus och släde

Pepparkakshus

Tredje advent och som vanligt går tiden alldeles för fort i december! Men det känns himla bra ändå, jag har bestämt mig för att inte ryckas med i stressen i år och helt enkelt dra ner på många saker…Man behöver inte göra ett mästerslott till pepparkakshus, köpa hundra julklappar, eller dekorera hela trappan med julgrönt. Lite ljusslingor, några julblommor, några fint inslagna paket, en julgran och så det årliga pepparkakshusbygget tillsammans med familjen, sen är jag nöjd! Här är årets pepparkakshus med släde…eller pepparkaksby med flera små hus, eftersom alla i familjen ville delta med ett eget bygge, så blev det några olika detaljer som en släde med renar, små hus och julhängen.

Pepparkakshus

Pepparkakshus och släde…och så några julpyssel som vi hunnit med i december!

Pepparkaksdelar

Pepparkakshus – tips:

Vi har ju gjort pepparkakshus tillsammans ända sen jag flyttade hemmifrån…och det är verkligen en kul tradition! Här kommer några av mina bästa tips för en fin julig familjetradition.

⭐️  Börja med de färdigköpta paketen, lättast nybörjarpaket…Köp två paket för det är alltid någon del som är trasig.
⭐️ Gör egen kristyr, och använd spritspåsar/tyll eller gör egna spritspåsar (i bakplåtspapper)
⭐️ Använd limpistol och spritsa sen över med kristyr (det spar många brända fingrar och tårar att slippa smälta sockret)
⭐️ Årets bästa nyhet! Köp minihusen från Gille, och låt alla göra sitt eget hus, ös på med strössel.
⭐️ Nästa steg…när man vill göra ett eget hus. Leta på nätet efter färdiga mallar, skriv ut, klipp ut och skär huset efter mallen.
⭐️ När du skurit ut alla delarna, låt dem vila en stund på plåten, så jäser de inte ut så mycket på plåten.
⭐️ När pepparkaksdelarna är hårda och ordentligt gräddade, kan man riva kanterna jämna med ett rivjärn.
⭐️ De färdiga pepparkaksdegarna är smidiga, men har du tid gör gärna egen, det är bättre till husbyggen.
⭐️ Använd gelatinblad till fönster.
⭐️ Limmar man med limpistol blir huset väldigt stabilt, då fungerar det att dekorera huset med kristyr när allt sitter ihop som ett hus. Men man kan också dekorera delarna med kristyr när allt ligger plant.

Pepparkakor

Stora julhängen

För de i familjen eller pysselgänget som inte vill göra hus, brukar vi göra stora pepparkakor som julhängen. Se skillnad vänster och höger julstjärna. Det vänstra har vilat en stund på plåten…och flyter då inte ihop.

PepparkakshusPepparkakshusPepparkakshus

Stort och litet hus

De här söta husen har yngsta dottern pysslat ihop. Mallen hittade hon på Pinterest, sök på Gingerbread template. Det lilla huset är från Gilleburken med små hus delar. Husen är dekorerade med rosa och vit kristyr, minimarshmallows, snöflingor och pärlemorpärlor.

Limma med limpistol

Pepparkakshus

Pepparkakshus

Det här pepparkakshuset som blev årets största har min man pysslat ihop. Det tillhör inte vanligheten att han är med och bygger ihop och även dekorerar ett helt hus, så kul och fint det blev!

Mall till huset hittar du här, klicka på Arla

Pepparkakshus

Pepparkakssläde

Pepparkakshus

Släde med renar

Det här är mitt bidrag till Pepparkaksbyn. Tyckte det kändes som det räckte med hus i by, och så hittade jag så bra mall till denna släde. Ett lagom stort bygge, men lite pilligt att skära ut delarna till renarna kan jag erkänna.

Mall till Släde hittar du hos Merjul som har flera bra mallar till Pepparkaksbyggen. Hos Merjul, hittar du bra tips om hur du sätter ihop släden på bästa sätt.

PepparkakshusPepparkakshusPepparkaksbyggePepparkakshus

Pepparkakshus med söta detaljer

Det här huset har min äldsta dotter byggt och dekorerat. Ett klassiskt hus med som blir något extra med små detaljer som fönster av gelatinblad, fönsterluckor, dörr, ditsatta små hjärtan, krans ovan dörren…och så är hon så säker med kristyren!

Mall till huset hittar du hos Ica

PepparkakshjärtanPepparkakshusPepparkakshus

Julhängen

Det är väldigt kul att göra stora julhängen, och ett bra pyssel som passar alla, även den som inte gillar att bygga hus. Gå loss med kristyr och strössel. En fin gåva att ge bort, dekorera julbordet eller paketet.

Pepparkakshus

Hoppas ni fått lite inspiration till att bygga era egna pepparkakshus! En fin jultradition!

Ha en himla bra decembervecka!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen