Baka bröd och sy brödkorg

baka bröd

Baka bröd och sy brödkorg

Det är inte så ofta jag bakar bröd här hemma! Men jag tycker att det är så himla gott! Så något som jag verkligen vill utveckla så är det att kunna baka härliga, luftiga och smaskiga frallor. Så senaste veckorna har jag testbakat en massa olika brödrecept och verkligen hittat ett riktigt bra recept! Receptet kommer från bloggen ”Lantlollabloggen” Enkla mjuksega soppbröd kallar tjejen som har bloggen, det här bröden. Eftersom jag bloggar för Baka.se med temat ”Baka som present” så passade jag på att sy en enkel brödkorg till bröden. Då kan man ge bort en hel korg med nybakta varma bröd i present! Här kommer recept och beskrivning!

baka bröd

Bröden är härligt sega på ytan och fluffiga inuti. Brödkorgen har jag sytt av linnetyg, och tryckt motiv med textilfärg och stämplar från CCHobby.

baka bröd

Rustika bröd som är superenkla att baka

Recept från LantlollabloggenEnkla mjuksega soppbröd

Så här skriver Lantlollabloggen: ”Det här brödet är verkligen genialt – effektiv tid man lägger ner på det är kanske tio minuter på sin höjd! Och det blir sådär perfekt mjuksegt och fantastiskt gott, och det är inget knådande på bakbordet, och inget kavlande, och det är bara en jäsning.”

ENKLA, MJUKSEGA SOPPBRÖD

3 dl vatten
3 dl mjölk
½ pkt jäst 
2 tsk salt
1½ msk honung
12 dl vetemjöl special

Gör så här:

 1. Värm mjölken och vattnet till fingervärme. Smula jästen i en bunke, lös upp med vätskan.
 2. Ha i salt och honung, och rör sedan ner mjölet.
 3. Det blir en kladdig deg, men det är så den ska vara.
 4. Pudra över mjöl och ställ att jäsa i en timme eller två. (Jag jäste nog i ca 2 timmar)
 5. Häll ut rejält med mjöl på bakbordet. Häv på degen, häll på mer mjöl och klappa ut degen lite (inte knåda).
 6. Skär bara lagom stora bitar (det blir ca 10-12 bröd) med en degskrapa, lägg dem som de är på en plåt med bakplåtspapper och sen direkt i ugnen, 250 grader i 15-18 minuter eller tills brödet är färdigt.

baka bröd

baka bröd
Sy en brödkorg

Här visar jag hur du kan göra en brödkorg eller brödpåse, med dubbla motiv. Det är stämplat med textilfärg och stämpel med en färg på ena sidan, och med en annan stämpel och färg på andra sidan. Sedan är det bara att vända ut och in på brödpåsen om du vill byta motiv!

baka bröd
Sy brödkorg och göra motiv med textilfärg

Material:

 • Ca 50 cm brett tyg med en tygbredd på ca 150 cm av grovt linnetyg, eller välj vilket tyg du önskar, gärna i kraftig kvalitet ex. jeans eller möbeltyg för då blir brödkorgen stadigare. Linnetyg från Åhlens
 • Textilfärg vit och svart från Creativ Company
 • Skumstämplar, svampar och den fina vintagesaxen kommer från hobbybutiken Creativ Company.

Göra en brödkorg

Klipp ut två rektanglar och två cirklar av tyget. Till den här brödkorgen har jag använt en assiett med diametern 20 cm. Rita av assiettens cirkel på linnetyget och klipp ut två cirklar.

Hur stora ska rektanglarna vara?

Kommer du ihåg sedan du gick i skolan hur du räknar ut omkretsen av en cirkel?  Så här räknar man: Omkretsen av en cirkel = 3,14 x diametern. I detta fallet alltså 62,8 cm. Jag ville ha brödkorgen 21 cm hög, så med två centimeters sömnsmån på alla håll klippte jag ut två rektanglar som var 64,8 x 23 cm.

Tips! Vik tyget dubbelt INNAN du klipper… Lägg ena sidan mot en rak kant och märk ut var du ska klippa på flera ställen så det inte blir snett.

Trycka med stämplar och textilfärg

Att trycka med textilfärg är mycket enklare än vad man kan tro! Speciellt om man använder bra textilfärg och färdiga stämplar, så blir det så mycket roligare, när resultatet blir bra!

 1. Dutta med en svamp eller en speciell stöpplare textilfärg på din stämpel. (det går att använda de klassiska potatisarna för enklare tryck).
 2. Tryck med stämpeln på tyget. Jag gjorde en rad med svarta löv på det ena tyget och en rad med vita ”krusiduller” på det andra tyget.
 3. Låt torka ett par timmar.
 4. Fixera textilfärgen genom att läsa på din förpackning av textilfärg. Den här färgen från CCHobby, ska fixeras genom att man lägger ett bakplåtspapper på trycket och stryker med strykjärn i 5 minuter.

Sy brödkorg – Gör så här:

  1. Nåla ihop brödkorgen enligt bilderna ovan, se hur jag vänt motivet, så att du får den fina sömmen på rätt sida.
  2. När du sytt ihop hela påsen, vänd påsen rätt. Första delen är klar!

Sy nästa brödkorg:

 1. Gör nu precis likadant igen med det andra tyget. Men när du sytt ihop cirkeln och rektangeln behöver du inte vända den här påsen rätt.
 2. Sätt påse nummer två i påse nummer ett. Klipp av eventuellt överflöd som sticker upp över den andres kant.
 3. Vik ner kanten och begrunda om du är nöjd med proportionerna. Annars klipp av mer tyg. Försiktig så att du inte klipper bort motiven du har tryckt. Det är bra att ha kvar någon cm, så att du kan vika in tyget,
 4. Vik in ungefär en centimeter av båda tygerna, pressa med strykjärn. Se bild 3-4. Nåla.
 5. Sy med raksöm längs den nyligen vikta kanten. Håll gärna pressarfoten på samma avstånd till kanten hela tiden.
 6. Nu är den klar! Vänd önskad sida utåt och variera vitt eller svart, vad som passar bäst!

Lycka till med dagens pyssel och bakning! Hoppas det inte var för svårt! Testa dig fram, jag är inget sömnadsproffs, och det här var väldigt kul och enkelt!

Hälsningar

Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen