Burkpyssel med jeans och textiltryck

Burkpyssel

Burkpyssel med jeans och textiltryck

Halloj! Idag fortsätter jag med Burkpysslet här på bloggen! Det blir lite mer återbrukstänk idag, då jag återbrukar ett par gamla jeans för att piffa till burkarna. Varsågoda, dagens pyssel är: Glasburkar med jeans och textiltryck

(Samarbete med Kristinas Scrapbooking)

Burkpyssel

Burkpyssel med jeans och textiltryck

Ett kul återbrukspyssel, så bra att kunna använda gamla jeans! Jag tycker att det blev fint med den vita färgen till det jeansblå! Jag fransade jeanskanterna, så det skulle kännas mer lantligt och rufft. Att pyssla med schablon och textil färg är enkelt och väldigt roligt! Vi kom igång att måla på fri hand och testa massa annat att trycka med!

Pyssel med glasburkar

Pyssel med glasburkar

Den här veckan blir det många olika pyssel med glasburkar. Burkarna och allt material kommer från KristinasScrapbooking

Burkpyssel

Pyssel med textiltryck och öljetter- Material:

? Glasburkar

? Jeans

? Schabloner

? Textilfärg

Holepunchset

Öljetter

? Lädersnöre

Verktyg: Tygsax, Skumgummistöpplare, limpistol, håltång/kniv, papptallrik, fin pensel

Textiltryck – gör så här:

1) Plocka fram textilfärg, jeanstyg (eller annat tyg), schabloner, en papptallrik till färgen och en sax.

2) Det finns olika slags schabloner. Den på bild 2 är en självhäftande schablon, som fäster Väldigt bra på alla slags material. Den går att återanvända många gånger, och mönstret blir skarpt vid textiltryck. Schablonen på bild 4, är en hårdare plastschablon, som är väldigt hållbar och kan återanvändas massor av gånger. Den fäster man med lite tejp, funkar också himla bra på alla material.

3) Klipp till en bit jeanstyg, som ska passa att sätta fast kring burken. Häll upp färg på en papptallrik, använd stöpplaren för att dutta på färg på stencilen/tygbit. Vill man att färgen ska framträda mycket, måste man först tvätta tyget och använda mycket färg vid tryckning/målning.  Jag var lite försiktig med färgen, eftersom jag inte visst om den skulle flyta utanför stencilen, men kunde nog tagit mer färg. Jag tycker det blev fint ändå när färgen trängde in i jeanstyget, resultatet blev himla proffsigt!

4) Tag försiktigt loss schablonen, direkt efter tryck.

5) Låt torka en stund innan du fäster tyget på glasburken. Vill man ha extra tåligt textiltryck, om man ex. ska använda tygtrycket till en kudde som man vill kunna tvätta. Då ska tygtrycket fixeras med strykjärn. Lägg ett bakplåtspapper på tyget, och stryk i 5 minuter. Det blir väldigt hållbart och bra! Jag har använt den här textilfärgen många gånger!

Burkpyssel

Olika textiltryck

Några av våra textiltryck, vi testade att trycka med värmeljushållare (de runda ringarna) samt att måla på frihand, himla kul! Ett pyssel som passar liten som stor! Av alla jeansbitarna, tänker jag sy en kudde med lapptäcksteknik, men det blir en annan dag.

BurkpysselBurkpyssel

Måla på frihand/trycka bokstav

Det kan ju vara kul att skriva text på burkarna, för att veta vad som finns i. Jag beställde fina bokstavsschabloner, ett helt alfabet och siffror, som är superbra att ha! Den här gången använde jag bara en bokstav per burk, eftersom jag ville ha första bokstaven stor och sedan små bokstäver. De små bokstäverna målade jag med pensel, det funkade också bra!

Burkpyssel

Fixa burkarna

1) Klipp till tyget så att det passar runt burken, frans kanten med fingrarna om du vill eller sy en kant med maskin eller för hand.

2) Plocka fram limpistol, limma fast tyget på burken.

Burkpyssel

Burkarna är klara!

Burkar med öljetter/läderband

Jag tänkte det skulle vara fint att blanda in guldiga öljetter och brunt lädersnöre till jeanstyget. Det är mycket enklare att sätta fast öljetter i tyg än vad man kan tro. Den här typen av öljetter ska man enkelt kunna sätt fast med bara en pennas tryck. Men eftersom jag ville få fast dem i jeanstyg, så använde jag ett holepunchverktyg och hammare, för att dunka fast öljetterna.

1) Gör först hål i tyget, jag använde en håltång och en liten vass kniv. Tänk på att göra hålet lite mindre än öljetten.

2) Tryck dit öljetten i hålet med fingrarna, sätt dit öljettverktyget, banka lätt med en hammar, då fäster öljetten i tyget.

3) Klipp till lite lädersnöre, och knyt som kors i tyget.

Burkpyssel

4) Limma fast tyget på burken, knyt klart lädersnöret.

Burkpyssel

Knyt kors och rosett på lite olika sätt.

Burkpyssel

Bra förvaring till småsaker!

Burkpyssel

Hoppas ni fått massa inspiration till att testa textiltryck som är så kul! Imorgon visar jag burkar med glasfärg…

Ha en fin dag!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen