Idag fortsätter jag med nyttiga bakverk! Min strävan att baka mer matbröd till familjen är ju väldigt uppskattat! En god soppa och så färskt bröd till det, är en riktig höjdarmiddag i vintervädret! Ett favoritbröd som min mormor alltid bakade, och som jag ofta fick till mellis när jag åkte till henne efter skolan. En saftig och lite söt fralla som passar med alla sorts pålägg! Här är dagens recept på Grahamsfrallor
Grahamsfrallor – Såå gott med nybakade frallor med en klick smör på. Jag toppade frallorna med pumpafrön och flingsalt, saltet höjde verkligen smaken på det något söta brödet!
Grahamsfrallor – recept:
Jag har letat så länge för att hitta mormors recept på de här bröden som hon alltid bakade, men så kom jag plötsligt ihåg att hon sagt att ”receptet finns på påsen” så nu har jag testat flera recept på alla olika sorts påsar…och jag tror jag hittat det ”Grahamsbullar” finns på Gramhamsmjöls påsen! Jippie, tycker att det smakar snarlikt mina ”barndomsbullar”! Så mitt tips till er! Se till att spara och fråga efter recept när du träffar dina nära och kära, bästa minnet att spara!
Här är receptet från ”gramhamsmjölspåsen” bara så att jag kan spara det på nätet för alltid! ?
Ca 15 frallor (två plåtar)
Ingredienser:
3 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst
50 g rumsvarmt smör
1/2 dl sirap
1/2 tsk salt
(1 tsk mald pomeransskal, det hade jag inte hemma, så struntade i det)
5 dl grahamsmjöl
3 1/2 dl vanligt vetemjöl
Garnering: pumpafrön och flingsalt
Baka Grahamsfrallor:
1) Värm mjölken till 37 grader
2) Smula jästen i en bakbunke. Häll över degvätskan och rör tills jästen löser sig.
3) Klicka i det rumsvarma smöret i degvätskan och tillsätt resten av ingredienserna. (Spar 1 dl av vetemjölet till utbakning). Arbeta degen kraftigt med maskin ca 5 min eller för hand 10 min.
4) Låt degen jäsa över täckt med plast eller handduk i ca 40 min.
5) Knåda degen smidig smidig på mjölat bakbord, dela degen i 15 bitar och rulla till runda bullar.
6) Lägg bullarna på plåtar och låt dem jäsa i c 30-40 min.
7) Värm ugnen till 225 grader (el 200 grader varmluft)
8) Pensla bullarna med vatten och strö över flingsalt och pumpafrön. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 min.
Allra godast är frallorna att ätas ljumma och nybakade, men funkar utmärkt att ätas nästa dag!
Lycka till och trevlig helg!
Kram Katarina