Vika fågelägg till påskriset

Påskpyssla fågelägg

Vika fågelägg till påskriset

För ett par veckor sedan var jag på workshop i Origami. Det var inspirerande Jannike som driver företaget Design på Bergkulla som höll i workshopen. Vi fick vi lära oss att vika Fågelägg eller vattenballonger som det heter, och även tulpaner. Det var verkligen kul att få lära sig de här grundvikningarna…för kan man dem finns en hel värld av roliga saker att vika. Idag har jag satt upp årets första påskris med origamivikta fågelägg! Utmaningen är att hitta något nytt alternativ till fjädrar i påskriset, inte för jag har något emot fjädrar, men bara för att det är kul att skapa något nytt! Ni kommer att få se fler påskris här på bloggen, det lovar jag! Påsken är bästa pysseltiden!  Med det här inlägget är jag med i Monthly makers månadsutmaning i temat Geometri…Vill du också vara med? Gå in på Monthly maker eller Fredrika på Vinden, så berättar de mer hur man deltar med sina pyssel!

Vika fågelägg

Första påskriset

Tänk vad härlig att få plocka in några nya kvistar och se vad som blommar ut! De här är en salig blandning av kvistar som jag fick att trädgårdsfixaren här på gården…tror det är syren, äppelgrenar och något annat….I väntan på att de ska slå ut, så satte jag i några långa murgrönekvistar i vattnet och lät dem slingra runt kvistarna.

Vika fågeläggVika fågelägg

Fågelägg/Vattenballonger i Origami

På Syfestivalen fick jag tag i en underbar bok i Origami – Vik din egen trädgård av Ioana Stoian…vi har testat massor av olika vikningar från boken bla nyckepigor, fjärilar, liljor, kaniner, grodor…och beskrivningarna är väldigt bra! Idag delar jag med mig av beskrivningen till fågeläggen, som enlig min kursledare i Origami, är den bästa att lära sig, för den har alla grundsteg i vikning. Har ni svårt att förstå min beskrivning, så finns säkert en uppsjö av filmer på Youtube. Att gå på en workshop, kan jag verkligen rekommendera! Det är så bra med alla tips man får, om hur man ska vända, vrida eller släta ut pappret, som är till en stor hjälp på vägen i att lära sig konsten i Origamivikning!

Vika fågelägg

Vika fågelägg – Material

Här kan man använda vilket papper som helst. Jag hittade ett stort fint paket färgmatchade papper hos Slöjddetaljer, det var nästan för tjockt, men jag gillade mönstren…så det var värt att ta i lite extra!

 • Fyrkantiga papper
 • Snöre till upphängning
 • Falsben (men det går bra utan, använd naglarna eller en linjal/penna)

Verktyg: sax, limpistol (för att fästa snörena)

Här nedan kommer ett utdrag från boken hur man viker, och längre ned hittar du bilder hur jag vikt.

Vika fågeläggVika fågeläggVika fågeläggVika fågeläggVika fågelägg

För att ni ska ha ännu enklare att följa hur man gör..så följ mina steg-för-steg bilder nedan:

Vika fågelägg

Vika ett fågelägg/vattenballong

1) Klipp till ett fyrkantigt papper. Tag den mönstrade sidan uppåt.

2) Vik ihop kvadraten på längden med de mönstrade sidorna mot varandra, vik tillbaka.

3) Vik ihop åt andra sidan, på samma sätt som nr 2.

4) Vänd på pappret, och vik pappret diagonalt de vita sidorna mot varandra. Vik ut och vik åt andra diagonalen.

Vika fågelägg

5) Nu ser du att alla vikningarna är gjorda (enligt steg 1-4).

6) och 7)  Lägg pappret rakt som en fyrkant, fäll ihop pappret, med den vita sidan uppåt. Tag tag i sidorna på pappret, enligt bilden.

8) Pressa pappret slätt med fingarna eller falsben.

Vika fågelägg

9) Vik upp hörnorna mot toppen på arbetet.

10) Vik ned varje flik och pressa lätt.

11) Vik tillbaka dina flikar upp mot toppen igen.

12) Vik in vänster och höger nästan till strecket i mitten, de får inte gå över linjen.

Vika fågelägg

13) Vik ner den lilla fliken från toppen ned till hörnet på vänster sidas flik.

14) Vik även ned den högra toppfliken möt den högra hörnets flik.

15) Nu kommer det kluriga i att vika fågelägg. Vik ännu en gång på varje toppflik…det gör det enklare att få in de dubbelvikta flikarna i fickorna.

16) Stick nu in vänster vikning i fickan på bilden, och gör även det med höger sida. Tag hjälp av ex. Falsbenet eller en tandpetare. Pressa fint med fingrarna.

Vika fågelägg

17) Så här ser det ut när flikarna åker in i fickorna.

18) Pressa arbetet en extra gång, så kanterna blir släta och skarpa.

19) Vänd på hela arbetet.

20) Upprepa nu på samma sätt som steg 9- 18.

Vika fågelägg

21) Vik upp hörnorna mot toppen på arbetet. Vik ned varje flik och pressa lätt. Vik tillbaka dina flikar upp mot toppen igen. (Tydliga steg-för steg se bild 9-12)

22)  Vik in vänster och höger nästan till strecket i mitten, de får inte gå över linjen.

23) Vik ner båda toppflikarna mot mitten.

24) Dubbelvik och och stick in flikarna i fickorna.

Vika fågelägg

25) Nu är hela arbetet klart och färdigvikt!

26) 27) Vänd den sidan med hålet emot dig, och blås i hålet. Man kan ta lite hjälp av en tandpetare som man sticker in och försiktigt pressar ut vikningarna.

28) Fågelägget är klart!

Vika fågelägg

Hänga i påskriset

Här har jag tagit och limmat fast en bit snöre i toppen på fågelägget (använt limpistolen). När påsken är över, är det fina att hänga på en ljusslinga!

Vika fågelägg

Hoppas ni fått massor av Origami-inspiration idag! Skulle ni alla gulliga följare vara intressade av att gå en workshop i Origami, en kväll, eller helgdag fylld med glada skratt, pysselglädje och lite god fika hemma hos mig?  Jag hoppas kunna få till ett fint samarbete med Johanna från Design på Bergkulla, så hör gärna av er till mig om ni är intresserade så hoppas jag kunna boka in en kväll eller dag här i vår! Maila eller skriv gärna en kommentar!

Ha en jättebra dag! Underbart med sol och vårkänslor! ☀️☀️☀️

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

18 reaktioner på ”Vika fågelägg till påskriset”

 1. Pingback: En annan sorts påskägg

 2. Oj men gud! såg du med var med i Monthly makers så såg jag ditt inlägg i förra veckan och tänkte det måste jag ju bara testa och det blir ett utmärkt pyssel för Monthly makers tema geometri. Som det kan gå 😉 Det är verkligen jättefint papper du har!

  1. Hej Alexandra,
   Vad kul att du hittat till min blogg! Vad fina ägg och fint inlägg du gjort! Så himla bra med en film!
   Kram?

 3. Men vad fint! Gillar att du tar in det blåvita i den annars gulrosa påsken, och etiska alternativ till fjädrar känns ju väldigt tidsenligt och bra! 🙂 Snyggt!
  Kom ihåg att nämna att bidraget är till Monthly Makers, så vi tillsammans kan nå och inspirera fler! 🙂

  1. Hej Alicia,
   Tack för så fina ord! Nu har jag lagt till en lite reklam för Monthly Maker i inlägget, tror att jag taggat det på Instagram redan. Ha en bra dag!
   Kram ?

 4. Så fina! Älskar pappret, tror minsann jag får gå och titta efter det själv i veckan. De blå färgerna känns sådär lagom våriga och som att de passar oavsett om det blir kallare eller varmare nu!

  1. Hej Beatrice,
   Vad glad jag blir att du gillade dem! Åh jag gillar också de blå mönstren, känns som man kan använda dem alla årstider, blir nog en ljusslinga med dem sen. Pappret är ganska tjockt, och inte så lättvikt, med det gick iallafall att vika!
   Kram Katarina

 5. Så fina! Jag gillar att du valt de fina blåa papperna och hållit ditt påskris stilrent 🙂 Har man tålamod och ork hjälper det att dra med ”handtagen” på en sax eller liknande över varje vikning, så håller det sig plattare! Grym idé att återbruka som ljusslinga också! Påskdekorationer ”dör” ju annars extremt snabbt och stjäl mest förvaringsyta, haha!

  1. Hej Emilia!
   Tusen tack för fina ord, och väldigt bra råd! Jag visst är det bra med pyssel man kan återanvända…börjar bli väldigt mycket påskpyssel i mina påsklådor.
   ? Kram Katarina

  1. Hej Jessica!
   Tack! Vad glad jag blir att de skrev att det var pedagogiskt! Inte så lätt att fota alla stegen… blir nog film snart! Hoppas du viker några fågelägg till påsk! Kram Katta?

 6. Pingback: Skippa fjädrarna! 8 kreativa idéer till påskriset - Veganguiden

 7. Så bra tutorial och vilket vackert mönster du valde också <3 Jättefint och stämningsfullt. Origami är ju verkligen en konst i sig och kräver verkligen att en håller tungan rätt i mun. Det märks att du kan det här! 😀

  1. Hej Wilda,
   Tack så jättemycket, vad roligt att du gillade dem! Det kommer definitivt att bli mer origamivikning här på sidan.
   Glad Påsk till dig!
   Kram Katarina

 8. Så fina att ha i riset! Kul hur mycket man kan variera med olika snygga papper. Din guide är dessutom super och kan mycket väl bli sådana här till nästa påsk! 🙂

  1. Hej Julia,
   Tack vad glad jag blir att du gillade dem! Det är inte alltid enkelt att sätta ihop en tutorial, hoppas guiden funkar och du testar detta till påsk!
   Ha en härlig Påsk!
   Kram Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen