DIY Hundhalsband

DIY hundhalsband

DIY Hundhalsband

Ett riktigt kul pyssel, som man enkelt kan ta med till stranden, eller stoppa i resväskan är att knyta fina armband, nyckelringar eller som här ett hundhalsband av Fallskärmslina/Paracordsnöre. För mig är det här med att knyta makraméknutar (som varit trendigt länge inom DIY-världen) ganska nytt. Så för att börja med något enkelt, knöt jag och min mellantjej ett halsband till vår lilla Dino-hund. Det här var himla kul, så lilla vovven har nu fått flera halsband i olika färger! Så nu är det ett koppel på G. Här kommer några bilder, och en enkel beskrivning hur man gör den enklaste makraméknuten.

Diy hundhalsband

Paracord-halsband till hunden

Ett fint halsband köpt i djuraffären är inte så billigt, här kan du designa ditt eget halsband till hunden. Det bästa är att det är både lätt och mjukt, så det känns bra för hunden. Vår lilla bichon är lite känsligt runt nacke och hals, så det här blev toppen för honom. Till vintern ska jag absolut göra halsband med reflexgarn.

Diy hundhalsband

Diy Hundhalsband

Material:

 • Fallskärmslina/ paracordsnöre i regnbågsfärg
 • Ring
 • Spänne
 • Metallknäppe (tillbehör till koppel)

Verktyg: sax, något att spänna fast halsbandet med ex; Säkerhetsnål eller klämma, tändsticksask till att bränna ändarna.

Tack Butiken Med Mera i Linköping för material till detta pyssel! Har ni vägarna förbi Linköping i sommar, så kika gärna in i deras stora och fina butik! Detta är ett genuint familjeföretag som drivs av Sara och Helena, de ordnar roliga pysselkalas och fantastiska pysselevent samt driver även webshop med samma namn. Så lägg namnet ”Butiken Med Mera” på listan med ”Bra Pysselbutiker”

Diy hundhalsband

Diy hundhalsband

Hundhalsband – Gör så här:

Det är mycket enklare än vad man kan tro att knyta ett sådant här hundhalsband! Titta igenom bildbeskrivning, enligt teckningen ovan, och testa dig fram. Det som är viktigt är att ta varannan knut åt vänster och varannan åt höger.

 1. Mät hundens halsomkrets och testa med ett dubbelvikt snöre hur långt det ska vara Obs! Tag till lite extra för att kunna fästa. Klipp två snören till som ska vara mer än dubbelt så långt som halsbandets omkrets (se bildbeskrivning)
 2. Sätt fast spännet med en klämma, knyt fast ett snöre som en ögla i spännet. Dvs. Vik snöret på mitten och trä in i spännet.  Knyt gärna fast ett gummiband eller en säkerhetsnål i andra änden som håller fast trådarna (se bild 4).
 3. Börja knyta enligt bildbeskrivningen. (Obs! Sök gärna på You tube efter filmer på makraméknutar, det kan hjälpa till).
 4. På mitten av snöret trär man på en ring, sen knyter man vidare resten av halsbandet.
 5. Avsluta med att mäta att det passar på vovven. Knyt fast med en vanlig knut på baksidan av halsbandet, och tag gärna hjälp av en grov nål att trä in snöret i halsbandet, klipp av ändarna och elda ändarna. Klart!

Diy hundhalsband

Så här kan det se ut i med ett tunnare snöre i en annan färg. Halsbandet blir verkligen lätt att bära för hunden och hållbart och bra!

Diy hundhalsbandDiy hundhalsband

Hundkoppel

Nu har vi satt igång med ett matchande koppel! Det tar ju en liten stund, så mer bilder kommer snart när det är färdigt! Kopplet kräver ganska långt snöre, så här har jag tänkt att skarva med olika färger av restsnören som jag hade hemma!

Ha en fortsatt skön sommar! Det blir lite glesare med pyssel nu, för man vill ju vara ute och njuta av solen och naturen!

Kram till er alla! /Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

2 reaktioner på ”DIY Hundhalsband”

 1. Hej! Några år har det gått sen du la ut det här men ska börja göra såna här koppel och halsband och även selar till hundar och kaniner. Men vad hade du för mått på spännet du använde. Kommer du ihåg det ?

  1. Hej Wilma,
   Kul att du hittat till min sida! Spännena kommer från Panduro, tror de har två olika bredder på spännen. Det här är den minsta sorten, eftersom jag gjort halsband till vår lilla hund. Så anpassa spännet efter tjocklek på halsband. Tror att detta pyssel passar bäst för småhund, då det kanske är för svagt för en stor och stark hund. Lycka till med dina pyssel!
   Kram Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen