Betongfat av rabarberblad

Betongfat av rabarberblad

I flera år har jag tänkt gjuta ett betongfat av ett rabarberblad…men så äntligen blev det av! Det är första året som min nya rabarberplanta ger stora och fina blad! Nu gällde det att passa på innan sniglar och annan ohyra skulle äta upp bladen! Här kommer en enkel beskrivning hur man gör;

Betongfat av rabarberblad

Rabarberfat

Så här blev mitt första rabarberfat…inte riktigt så fint som jag tänkt mig…men stolt ändå att det blev något! Lite rustikt…nästa gång ska jag göra det tunnare, med snyggare kanter, men detta kommer att hålla för väder och vind!

Betongfat av rabarberblad

Diy: betongfat

Material:

 1. Rabarberblad, handskar, plastsäck som underlag
 2. Stor hink, spade, finbetong, vatten ( borrmaskin/betongvisp eller så rör man med spaden
 3. Sand
 4. Plast att täcka faten med

Betongblad av rabarberblad

Testa olika blad

Samla gärna flera olika blad för gjutning, ofta räcker betongen till mer saker, så gör dig redo med plastmuggar/formar, blad, spetsdukar och annat som kan gjutas.

Betongfat av rabarberblad

Betongblad – Gör så här:

 1. Gör en flack kulle av sand, ungefär så stor som rabarberbladet. Det går att arbeta direkt på gräsmattan men det är bättre att ha en masonitskiva/plastsäck eller liknande under sanden eftersom det blir en del spill när man gjuter betong.
 2. Ös upp några liter betongpulver i en hink. Använd handskar och undvik att andas in röken från den torra betongen. Häll i lite vatten i taget och rör om tills blandningen är som en tjock, trögflytande gröt.
 3. Lägg rabarberbladet på sandkullen.
 4. Bred ut betongmassan fint på bladet, använd spade. Tag ca 3-4 cm tjockt betonglager över rabarberbladet. Räcker inte betongen är det bara att blanda till ny.

Betongfat av rabarberblad

Forma betongfatet

 • Forma en liten, vågrät platå överst, så att rabarberfatet kan stå stadigt, när det är färdigt.

Betongfat av rabarberblad

Täck fatet – låt härda

 • Täck kullen med plast och låt betongen bränna i två dygn. Lyft på plasten och duscha eller vattna med vattenkanna ibland. Glöm inte att spola av hink och redskap innan betongen bränner fast
 • Ta bort plasten, vänd på fatet och dra loss rabarberbladet. De tjocka nerverna kan sitta fast i betongen men torkar efterhand och ramlar bort. Jämna eventuellt till fatets kanter med en kniv. Duscha eller vattna fatet, täck med plasten igen och låt det härda ytterligare ett par dygn.

Betongfat av rabarberbladBetongfat av rabarberbladBetongfat av rabarberblad

Olika sorters blad

Här ser ni resultatet av de olika bladen. Rabarberbladet blev nog bäst, för där var jag mer noggrann med att göra fina kanter. Tips! Viktigt är att forma fina kanter, och gärna bara ha sand under själva bladet. Sanden fastnade i mina kanter, men det kan vara fint ändå, det ger en lite ruff känsla.

Betongfat av rabarberblad

Lycka till med era betongprojekt!

Ha en bra söndag! /Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen