Makrame – Juldrömfångare

Makrame

I dag bjuder jag på ett himla roligt julpyssel i form av makrame! I höstens samarbete med CC Hobby har jag valt att prova några av deras fina Diy-kit som handlar om att lära sig nya kreativa pyssel för vuxna. Ni har redan fått se hur jag skapat massor av blommor av crepepapper, nu är det dax för makrame pyssel. Jag har gjort en julvariant av en drömfångare, med hängen av stjärnor och granar. Häng med så visar jag hur man knyter makrame!

Betalt samarbete med CC Hobby

Makrame

Drömfångare av Makrame

Ett fint paket från CC Hobby med allt man behöver för att skapa en egen drömfångare! Det här kan jag varmt rekommendera som julklapp till mamma, syster, bror, moster eller bästa vän!

Vill du se en inspirationsfilm!

På Instagram kommer jag även att dela små filmer hur man knyter stjärnor och granar.

Makrame

Makrame kit

I pysselpaketet finns garn som räcker till en drömfångare, och flera julhängen, en större trä-ring, mindre trä-ringar, träkulor samt en jättebra beskrivning. Man kan scanna QR-koden och komma direkt till CC Hobbys beskrivning för att se en Youtube film hur man gör. På CC Hobbys hemsida hittar ni också flera filmer hur man gör de olika knytningarna. Himla bra vägledning som jag alltid använder när jag skapar!

Tydlig beskrivning samt film ”hur man gör” hos CC Hobby som du hittar med QR-koden.

Drömfångare

Drömfångare – hur gör man?

Material:
Makrame-kit CC Hobby

Verktyg: sax, underlag som frigolitbit, handduk, nålar, måttstock/linjal

Makraméknutar finns som minifilmer

På mitt Instagramkonto @diysweden kommer jag att visa små filmer hur man gör, och alla olika makrameknutar finns filmer att titta på hos CC Hobby, klicka på länken för att komma dit

 1. Börja med att göra stommen till drömfångare. Klipp till garnet som ska vara till ringen.

2) Klipp till 8 garnbitar à 200 cm, dubbelvik och fäst alla åtta garnbitarna med en ”Lark´s head knot” på en liten trä-ring.
3) Gör sedan en annan knut som heter ”Double halv hitch knot” vid varje knut.
4) Gör två varv till med ”Double halv hitch knot” som på mina bilder. Det blir som ett nät. Plocka fram den stora trä-ringen.

5) Dax att knyta fast nätet i ringen. Använd knuten ”Half hitch knot” och gör som öglor av garnet runt hela ringen. Lämna tre stycken områden på ringen utan knytning.

6) Plocka fram andra färger på garn som följer med i paketet. Mät ut 14 st X 150 cm långa garnbitar. Dubbelvik dem och fäst dem med ”Half hitch knot” på de tomma ytorna på träringen. Dax att göra julhängen till drömfångare. I paketet finns beskrivning hur man knyter fjädrar, det är verkligen superenkelt! Eftersom vi närmar oss julen, gjorde jag granar istället, det är samma teknik som fjädrarna, bara att man klipper dem i ”granform”

Granar

Knyt en gran:

 1. Klipp till 1 st x 40 cm garnbit, 24 st x 10 cm långa
 2. Dubbelvik den långa biten på mitten.
 3. Dubbelvik två stycken korta bitar, lägg som två öglor så att det bildas en knut. Denna knut heter ”Feather Square knot”. Gör på samma sätt med alla de korta bitarna.
 4. Kamma till sidorna och klipp till en granform. Man kan spray med lite vatten för mer fluffig garn. Man kan även använda hårspray för att hålla dem fina.
Makramegran

Makrame gran – med öglor

Det här är en annan variant på gran som inte heller är särskilt svår att få till. Till denna gran gör man en knut som heter ”Half and Squareknot” Den mest klassisk knuten som är den första man lär sig om man vill pyssla med makramé

 1. Mät ut en 40 cm lång garnbit som dubbelviks. Fäst en pyr-kula om man vill och gör en knyt. Fäst garnet med en nål i underlaget.
 2. Klipp till en lång garnbit ca 2 meter, längre vid större gran. Dubbelvik garnbiten och knyt fast nedanför träkulan.
 3. Knyt en ”Squareknot”, dra åt. Gör en ny knut lite nedanför och dra upp knutet. Tag längre och längre trådar som mellanrum så att det blir som en granform.
 4. Det kommer en film om detta på Instagram så ni kommer att förstå hur enkelt det är.
 5. Klipp av trådarna, borsta, klart för upphängning!
Stjärna

Snöflinga – Stjärna

Stjärna

Stjärna – gör så här:

Den här stjärnorna är gjorda på samma sätt bara att den ena är större med fler knutar och en träring som stomme, och de små har en ståltrådarna som stomme. Knuten är den klassiska ”Lark head knot” och ”Square knot”

 1. För stor stjärna, träring samt 20 st garnbitar `1 m-1,5 m tag gärna längre för större stjärna, samt alltid ett jämt antal garnbitar.
 2. Dubbelvik alla garnbitarna och fäst i ringen med ögleknuten ”Lark head knot”
 3. Tag fyra trådar och gör en ”Squareknot” av dessa fyra trådar.
 4. Dela nu på trådarna och gör en ny ”Square knot” så att det blir som ett nät. Fortsätt två varv.
 5. Det tredje varvet gör man bara fem ”Square knots” så att man får till stjärnformen. Klipp vårt alla överflödiga trådar.
 6. Man kan stärka stjärnan med hobbylim/trälim-vatten, eller socker-stärkelse. De är vackra som de är också!

Liten stjärna: klipp och forma en liten bit ståltråd som ring (eller leta gardin-ringar på loppis). Klipp till 10 st garnbitar `à 1 meter st.
1) Fäst trådarna med ögleknutarna.
2) Gör ”squareknots” på samma sätt som den stora stjärnan. Gör ännu ett varv.
3) För att få dem stjärnlika knöt jag 2 st ”Square knots” till på samma ställe, klipp av trådarna.

Julmakrame
Juldekorationerna är klara!

Knyta

Knyta fast juldekorationerna

När alla julhängen är klara är det bara att trä på några träkulor och knyta fast hängena i de befintliga trådarna. jag fuskade lite och använde limpistol för att de skulle hänga rakt och fint.

Makrame
När julhängen sitter fast är det dax att göra en proffsig upphängning och jämna till trådarna.

Knyta fina ringar och upphängning:

Jag rekommenderar er att se filmen/filmerna för att se hur man knyter fint.

Drömfångare

Drömfångaren är klar!

Nu hänger juldrömfångaren i min hall som en ”julbonad/dekoration” En drömfångare är till för att fånga mardrömmar, kasta bort dem så att man sover sött. Ja hoppas ni blivit inspirerade att testa makramé, det är verkligen inte svårt. Jag som inte är någon stick eller virkkunnig fixar det här hur lätt som helst! De söta julhängen kan man dekorera paketen eller hängas i fönstret som en mobil eller i granen.

Kika in på min Instagram så bjuder jag på små kortfilmer som jag hoppas är till glädje för er!

Kram ⭐️ Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen