Skapa lerkrukor

Skapa lerkrukor

Skapa lerkrukor

Idag fortsätter vi med ”lerpysslet” här på bloggen! Igår visade jag hur man skapar höstlöv i lera och idag blir det en superenkel kruka i lera. Skapa helt fritt, enkelt, stilrent eller fantasifullt! Det är du som bestämmer….Dagens pyssel är: Skapa lerkrukor

Skapa lerkrukor

(Detta är ett samarbete med Creativ Company)

Skapa lerkrukor

Pyssla med lera

Idag vill jag bara visa hur enkelt det är att faktiskt göra egna krukor med bara en bit lera, en kavel och en penna. Man behöver absolut inte vara ett proffs, och tanken är att det ska se handgjort och rustikt ut! Den här gången har jag använt rödlera bara för att det känns som det passar hösten. Vill man sedan glasera eller måla krukan med ljusa färger, så träder mönstret fram på ett fint sätt.

Skapa lerkrukor

Lerkruka – Material:

  • Lera (använd det som passar dig bäst, keramiklera för ugn eller lufttorkande lera) Tips! Ska du luftorka leran, tänk på att den blir lite ömtåligare, då det passar bästa att göra små och rejäla krukor
  • Kavel
  • Kniv
  • Vatten och svamp

Skapa lerkrukor

Skapa en kruka:

1) Kavla: Börja med att kavla ut leran gärna på en träskärbräda (då fastnar inte leran så lätt). Vänd och vrid leran ett par gånger, för att få den jämn och fin. Kavla inte för tunt, ca 1 cm tjockt är bra, så att krukan blir stadig.

Skapa lerkrukor

2) Skär ut en botten. Använd gärna en rund form som mått, om du ska göra en rund kruka förstås. Skär med en vass kniv runt formen.

Skapa lerkrukor

3) Fixa krukans vägg: Skär ut en rektangulär bit av den kavlade leran, där du bestämmer höjden på krukan. Det gör faktiskt ingenting om inte den rektangulära biten inte räcker runt hela krukan,(men det är förstås bäst om det räcker runt hela botten). Men allt är lätt fixad med skarvbitar av den kavlade leran också. Se nedan:

Skapa lerkrukor

4) Tryck fast krukans ”vägg” mot botten. Tryck till ordentligt och forma med fingertopparna längs bottens kant,både utsida och insida, så att botten sitter ordentligt fast utan några håligheter. Min kavlade lerbit räckte inte runt hela krukan, så jag skar till en extra lerbit och tryckte fast mot botten, och sidorna. Hur blir det då tänker ni säkert….?

Skapa lerkrukor

5) Fixa skarvar: Tag nu fram din vattenskål och doppa fingrarna i vattnet. Släta ut och tryck på både insida och utsida på krukans vägg. Se hur jämt det blir, och man kan knappt ana skarven.

Skapa lerkrukor

6) Fixa fin finish: Doppa en svamp i vatten, krama ur och svep försiktigt över krukan, så blir den slät och fin…om man nu vill ha det så. Lera är ju så fantastiskt eftersom man kan skapa med den på många olika sätt, och precis efter sin smak! Man kan nu forma om krukan med bara händerna, vika ut kanterna, trycka in botten, rita, eller sätta dit blommor, bollar…ja använd din fantasi!

Skapa lerkrukor

7) Rita mönster: Den här krukan har jag dekorerat med några enkelt ritade blad. Använd en blyertspenna, grillpinne eller ett träverktyg för lera. Rita försiktigt dina former, de små lerplupparna som kommer fram, kan man enkelt torka bort med svampen, eller sandpappra bort när krukan torkat.

Skapa lerkrukor

8) Torktid: Nu ska min enkla kruka få torka några dagar, och sen ska den in i ugnen! (Obs! Luftorkad lera torkar som vanligt i rumstemperatur, och kan sen dekoreras när den är hård. Keramiklera för ugn, ska gärna torka långsamt för att inte spricka, så man kan svepa in krukan i ett lager plastfolie, men lite lufthål, så torkar de fint.

Hoppas ni fått lust att skapa i lera! Ett fantastiskt pysselmaterial som passar alla åldrar, relativt billigt och räcker till otroligt många saker!

Ha en fin dag! Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

1 reaktion på ”Skapa lerkrukor”

  1. Pingback: Kan murgröna övervintra ute? – Maries skolblogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen