Keramikhus

Keramikhus

Idag bjuder jag på lerpyssel här på bloggen! Visst är det roligt med lera! Man kan skapa så många fina och annorlunda saker, ett material som är mångsidigt! Jag har pysslat ihop några keramikhus av min keramiklera, som sen ska brännas och glaseras. Jag tänkte att det kunde inspirera er att göra hus i luftorkande lera, hur smidigt som helst! Här kommer lite tips!

Keramikhus

Keramikhus

Härlig keramikhus som man kan stoppa värmeljus i. Jag har gjort två olika sorts hus. Det större med fyra väggar och de mindre mer som en hussida med botten för att kunna ställa värmeljuset på.

Keramikhus

Keramikhus – material:

⭐️ Lufttorkande lera (CC hobby)

Verktyg: kavel, vass kniv, träredskap, svamp och vatten

Keramikhus

Keramikhus – gör så här:

Lera
  1. Kavla ut leran ca 1 cm tjock, för extra stabilt hus. Gör mallar av papper, två framsidor med spets och två kvadratiska sidor.
Mallar

2. Lägg mallarna på leran, och skär med en vass kniv. Har man lufttorkande lera kan det vara bra att lägg ex. En bit lakansväv under leran så den inte fastnar. Testa gärna på en liten bit lera först om den kladdar.

3. Tag en vass kniv eller lång nål och skär ut små fönster på fri hand. Min lera var lite kladdig så det blev lite sneda och vinda fönster, men de kan lätt fixas till med kniv och liten svamp. Låt torka något innan du sätter ihop huset. Man kan skynda på processen genom att blåsa lätt med hårfönen.

4. Känn på hussidorna att de torkat lagom och är ganska stabila. Rispa med ett vasst verktyg, och använd lite lera blandat med vatten så det blir som ett kletigt lim. Lägg lerlim längs med kanten.

5. Fäst en sida, tryck till, fäst nästa sida och pressa med fingrarna. Res sedan huset upp. Sätt fast sista sidan.
6. För att få fina och släta kanter har jag använt en liten svamp som jag doppat i lite vatten och dragit längs med kanterna samt hussidorna för att få en fin yta.

Hus

7. Det stora huset kan man nu låta torka i rumstemperatur något dygn. För extra fin känsla kan man sandpappra ytan. Den kan också målas med hobbyfärg och lack. Min tanke var att det skulle bli lite grov strukturlook på huset.

Små huslyktor

Små keramikhus

  1. Klipp ut mindre husmallar. Det behövs en husgavel och en botten (testa så att storleken funkar för ett värmeljus.)
  2. Skär ut små fönster med en liten vass kniv eller en nål.
  3. Rispa med vasst föremål.
  4. Använd lerkladd som lim
  5. Fäst husgaveln på botten.
  6. Tag bort överflödig limkladd, men en svamp. Låt torka.
Keramikhus

Keramikhusen är klara!

Mina keramikhus står och torkar nu, jag kommer att gå loss med sandpappret så att de får en jämnare yta. Det gäller att vara försiktig med lera under själva torktiden, det är väldigt skört.
⭐️ Ett tips är att stoppa något i husen typ vas, mugg så de har något att luta sig mot under torktiden. (Man vill ju att de ska få en så rak form som möjligt.

Keramik

Hoppas ni fick lust att testa att göra lerhus! Har man mer tid, kan man skapa krussidulliga sidor, tegeltak, dörrar, fönsterdörrar. Det är bara att testa sig fram. Man kan även måla husen i sin favoritfärg!

Vill ni ha mer lerpysselinspiration, klicka in på länkarna:

⭐️ lerpyssel – pumpor, igelkott, saltskålar
⭐️ lertavla

Lycka till!

Kram 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen