Den här sommaren har jag pysslat en hel del i min lilla keramikverkstad! Planen var att göra några nya tallrikar till stugan, fokus var natur och ljusa färger! Idag tänkte jag bjuda på steg nr ett i processen hur man gör keramiktallrikar.
Keramiktallrikar
De här tallrikarna har jag kavlat för hand och bränt i en keramikugn. Jag har använt stengodslera eftersom jag vill kunna använda dem som mattallrikar och diska dem i maskinen. Eftersom det var sommar när jag gjorde dem, tyckte jag det var kul att kavla in sånt som jag hittat i min trädgård vid stugan.
Keramiktallrikar handmålade
Före sommaren fick jag ett fint sponsrat paket med färger från Decopottercolour som har så fina färger! Jag har testat både deras färdigblandade burkar med färg samt deras akvarellfärg, sån kvalitet! Vill ni kika på vad jag gjort tidigare med deras färger klicka på länkarna.
💜 Måla fjärilar
Hur kavlar man tallrikar?
Det bör vara riktig keramiklera om du tänkt använde dem som mattallrikar. Vill man göra vackra fat till prydnad, kan man göra på samma sätt fast i lufttorkande lera.
🌿 Material:
💜 Stengodslera (jag har använt porslinslera)
💜 löv/blommor
💜 Tallrik
💜 Plast
Verktyg: kavel/kniv
- Börja med att kavla ut lera, det behövs 1 till 1 1/2 kilo lera till en tallrik. Man använder en mattallrik som mall (form) den kommer att ha samma form som den tallriken, men krympa något i bränningen.
💜 Tag gärna två lister/reglar till hjälp att lägga på sidan om leran som är 1/2 cm tjocka för att kavla. Det gör att leran blir jämn och lika tjock över hela tallriken. Jag kavlade på frihand, eftersom jag gjort massa tallrikar innan. Sen tycker jag det är charmigt när de är lite personliga och ojämna.
Plocka blad/blommor från naturen
2. Innan du tänkt kavla tallrikar, så är det bra att plocka några olika löv, grässtrån, kvistar och blommor, som passar att kavla in i leran.
🌿 Jag valde, Dill och Dillkronor, Björkkvist, Timjan, Pelargonblad, Jordgubbslöv, Ormbunke.
3. När du kavlat leran till önskad storlek, något större än din mattallrik, är det dax att plasta in mattallriken med vanlig plast för att leran inte ska fastna i tallriken.
4. Skär med vass kniv efter kanten.
5. Tag en fuktig svamp och stryk efter kanten så att den blir slät och fin.
6. När tallrikens kanter känns fina, lätt lite på plasten runt tallrikskanten så att leran har möjlighet att röra sig.
🌿 Tag försiktigt loss bladet från leran, platta till hela tallriken med den fuktiga svampen, låt torka ca ett dygn.
Keramiktallrikar redo för brännas i keramikugn
7. När tallrikarna är ganska torra, så lyfter man ur dem ur formen (mattallriken). De är väldigt ömtåliga, så ta det försiktigt. Vänd på tallriken, blöt svampen och svep på baksidan av tallriken och längs kanterna för att få dem släta och fina. Alla veck från plasten kommer att försvinna. Kom ihåg att signera din tallrik på undersidan.
8. Låt nu tallrikarna torka riktigt, ca någon vecka innan man bränner dem i keramikugn.
9. Det kallas att Skröjbränna, och temperaturen är ca 900 grader.
Här är en inspirationsfilm
Dax för akvarellmåleri!
Nästa steg är att dekorera tallrikarna med färg och doppa i genomskinlig glasyr, men det kommer jag visa mer av i nästa inlägg som kommer snart!
Hoppas ni är nyfikna på att se hur resultatet blev!
Kramar 💖 Katarina