I sommar har jag äntligen kommit igång på riktigt med keramiken! Den lilla verkstan i källaren på landet blev klar att användas. Gamla köksön blev perfekt kavelbord, och toppen till förvaring av alla verktyg och glasyrpåsar. Nya hyllor till alla drejade saker är på plats, och så börjar jag få koll på hur man ska bränna och glasera keramiken. I dagens blogginlägg berättar jag mer om hur man gör när man ska dreja keramik.
Dreja keramik – ett fint hantverk
För många år sedan gick jag keramikkurser hemma hos Åsa Gårdebäck i Solsidan Sthlm. Härliga dagkurser och kvällskurser i många terminer. Det blev mest kavlade tallrikar, skålar, muggar och så en del drejat. Vi fick lära oss att tumma, ringla och kavla leran, grunderna i drejning och att glasera keramiksakerna. Trevliga luncher och mysiga fikastunder med kvinnor i alla åldrar var så himla givande och intressant! Jag lärde mig väldigt mycket, till slut fick jag nyckel till hennes atelje och fick vara där själv och jobba hur mycket jag ville med leran. Vi kursdeltagare glaserade våra stengods och Åsa fyllde ugnen, sen var det bara att hämta de färdiga godsen. Åsa gick vidare i livet med ny verkstad i Sthlm, och jag fick chansen att köpa en helt ny oanvänd keramikugn av en keramikvän! Sen fick keramiken vila i ett förråd i många år….för pyssel med annat. Nu känner jag mig laddad till tusen för att fixa detta själv!
Lilla keramikverkstan
Här är min lilla verkstad i källaren på landet! Drejskivan har jag haft i många år, funkar perfekt! Köksön passade fint i verkstan, den hade vi egentligen tänkt kasta vid köksrenoveringen. Hyllorna till höger fyller jag med drejade saker som behöver torktid innan bränning, samt en hylla till färdiga saker…sen lite tavlor längs väggen som vi målat.
Keramikugn
Här är ugnen, som är en Nabertherm 100. En rejäl ugn som får plats massor i! När man gör keramik måste allt brännas i minst 2 gånger.
👩🎨 Första bränningen kallas skröjbränning, då bränns den läderhårda keramiken (som fått stå och torka ett par veckor i rumstemperatur) i ca 950-1000 grader. Ugnen har automatik, så den stiger långsamt i temperatur till topptemperatur, sen sjunker den långsamt i temperatur…det tar ca 12-15 timmar för en bränning. Keramiken ska svalna innan luckan öppnas, så det inte spricker.
👩🎨 Andra bränningen dvs. Glasyrbränning, då har man vanligtvis en högre temperatur ca 1200 grader, så att glasyren fäster på den skröjbrända leran.
Dreja keramik – material:
🌿 Lera finns hos speciella butiker för keramiklera (Kreatima, Cebex, Seemanns etc) Det finns lergodslera (till konstverk) och stengodslera (till bruksföremål, funkar i micro/diskmaskin.) Sen finns med mängder av färger och konsistenser på lera som passar för skulptur eller drejning. 🌿 Glasyrer – det finns glasyrer för lergodslera och stengodslera i mängder av färger. 🌿 Drejskiva (Shimpo Whisper) 🌿 Keramikugn (Nabertherm 100)
Verktyg, drejsken, svamp, ståltråd med handtag, bunke med vatten, kakelplatta, tidningspapper, plastfolie
Dreja keramik – gör så här:
Hur gör man då när man drejar en skål, kopp eller fat? Idag ska jag förklara på ett enkelt sätt grunden i drejning (hur man gör en skål). Nu är jag inget drejproffs ännu, men jag kan grunderna…
Glasyrer
Glaserade skröjbränd keramik bränns i en högre ugnstemperatur (ca 1200, beroende på lersort). Glasyrer finns i matt, glansig och transparent (genomskinliga) färg. Man kan glasera bara insidan om man vill. Sen finns det mängder av varianter där man kan måla detaljer, sätta dit dekaler, göra guldkanter, spraya färg…Det jag gör är grunden i glasering.
Stengods keramik
Nu börjar mina hyllor fyllas med skålar, kaffemuggar, mjölkkannor och andra små ting. Det är fortfarande en utmaning att dreja större saker…men med lite träning så kommer det säker att gå! Den här stengodskeramiken funkar i diskmaskin, micro och även i ugn (kan vara lite känslig för temperaturförändring vid ugnsanvändning. Stengodskeramik är giftfri och helt säker att äta på.
Hoppas ni fått veta lite mer om hur det funkar och förstå att det tar lite tid att få fram en enkel mugg. Jag tycker fortfarande att det är så fantastiskt att man kan få fram en kökspryl av en klump lera.
Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina
Men sååååå roligt med keramik. Eller jag tror jag skule tycka det är kul. Har faktiskt aldrig provat! Vilken mysig liten verkstad du har där och fina grejer du gör! Kram
Hej Anna Maria,
Jaa så kul! Du skulle älska det, finns så många möjligheter med detta material! Ja får ordna en lerkväll snart för er pysseltjejer!
Kram 💖
2 reaktioner på ”Dreja keramik”
Men sååååå roligt med keramik. Eller jag tror jag skule tycka det är kul. Har faktiskt aldrig provat! Vilken mysig liten verkstad du har där och fina grejer du gör! Kram
Hej Anna Maria,
Jaa så kul! Du skulle älska det, finns så många möjligheter med detta material! Ja får ordna en lerkväll snart för er pysseltjejer!
Kram 💖