Dreja keramik

Dreja keramik

I sommar har jag äntligen kommit igång på riktigt med keramiken! Den lilla verkstan i källaren på landet blev klar att användas. Gamla köksön blev perfekt kavelbord, och toppen till förvaring av alla verktyg och glasyrpåsar. Nya hyllor till alla drejade saker är på plats, och så börjar jag få koll på hur man ska bränna och glasera keramiken. I dagens blogginlägg berättar jag mer om hur man gör när man ska dreja keramik.

Dreja keramik

Dreja keramik – ett fint hantverk

För många år sedan gick jag keramikkurser hemma hos Åsa Gårdebäck i Solsidan Sthlm. Härliga dagkurser och kvällskurser i många terminer. Det blev mest kavlade tallrikar, skålar, muggar och så en del drejat. Vi fick lära oss att tumma, ringla och kavla leran, grunderna i drejning och att glasera keramiksakerna. Trevliga luncher och mysiga fikastunder med kvinnor i alla åldrar var så himla givande och intressant! Jag lärde mig väldigt mycket, till slut fick jag nyckel till hennes atelje och fick vara där själv och jobba hur mycket jag ville med leran. Vi kursdeltagare glaserade våra stengods och Åsa fyllde ugnen, sen var det bara att hämta de färdiga godsen. Åsa gick vidare i livet med ny verkstad i Sthlm, och jag fick chansen att köpa en helt ny oanvänd keramikugn av en keramikvän! Sen fick keramiken vila i ett förråd i många år….för pyssel med annat. Nu känner jag mig laddad till tusen för att fixa detta själv!

Keramikverkstad

Lilla keramikverkstan

Här är min lilla verkstad i källaren på landet! Drejskivan har jag haft i många år, funkar perfekt! Köksön passade fint i verkstan, den hade vi egentligen tänkt kasta vid köksrenoveringen. Hyllorna till höger fyller jag med drejade saker som behöver torktid innan bränning, samt en hylla till färdiga saker…sen lite tavlor längs väggen som vi målat.

Keramikugn

Keramikugn

Här är ugnen, som är en Nabertherm 100. En rejäl ugn som får plats massor i! När man gör keramik måste allt brännas i minst 2 gånger.

👩‍🎨 Första bränningen kallas skröjbränning, då bränns den läderhårda keramiken (som fått stå och torka ett par veckor i rumstemperatur) i ca 950-1000 grader. Ugnen har automatik, så den stiger långsamt i temperatur till topptemperatur, sen sjunker den långsamt i temperatur…det tar ca 12-15 timmar för en bränning. Keramiken ska svalna innan luckan öppnas, så det inte spricker.

👩‍🎨 Andra bränningen dvs. Glasyrbränning, då har man vanligtvis en högre temperatur ca 1200 grader, så att glasyren fäster på den skröjbrända leran.

Keramik

Dreja keramik – material:

🌿 Lera finns hos speciella butiker för keramiklera (Kreatima, Cebex, Seemanns etc)
Det finns lergodslera (till konstverk) och stengodslera (till bruksföremål, funkar i micro/diskmaskin.) Sen finns med mängder av färger och konsistenser på lera som passar för skulptur eller drejning.
🌿 Glasyrer – det finns glasyrer för lergodslera och stengodslera i mängder av färger.
🌿 Drejskiva (Shimpo Whisper)
🌿 Keramikugn (Nabertherm 100)

Verktyg, drejsken, svamp, ståltråd med handtag, bunke med vatten, kakelplatta, tidningspapper, plastfolie

Drejad skål

Dreja keramik – gör så här:

Hur gör man då när man drejar en skål, kopp eller fat? Idag ska jag förklara på ett enkelt sätt grunden i drejning (hur man gör en skål). Nu är jag inget drejproffs ännu, men jag kan grunderna…

Stengodslera
1) Skär till en bit lera, man skär av lera med hjälp av ståltråden. Ska man dreja flera likadana muggar, så är det bra att väga varje lerklump, så att de blir ungefär lika stora.
Lerklös
2) Knåda ihop leran och banka på den så att luftbubblor försvinner. Tag hjälp av en bänk att knåda den på. Släng på lerklumpen (lerklösen) mitt på drejskivan.
Centrera leran
3) Sätt igång drejskivan på max läget. Nu gäller det att centrera leran så att den är i mitten och inte vobblig. Båda händerna, en hand är fast och styr leran och den andra handen håller man mer som stöd. Bara att öva och öva.
Dreja torn
4) När man centrerar lerklumpen ska man forma leran uppåt som ett torn (man för leran upp och ner 3 ggr) , med båda händerna. Den proceduren gör att man för att få leran centrerad.
Dreja
5) Nu är leran centrerad och formad som en ”Puck” är det dax att göra ett hål i mitten som inte ska gå ända ner i botten.
Göra hål
6) Sänk farten på drejskivan något. Gör ett hål i mitten av lerklumpen, med tummen. Gärna placerade på varandra och inga långa naglar här!
Tjock botten
7) Man kan stanna drejskivan, mäta med en nål att man har en halv till en cm tjock botten. Hellre att ha lite för tjock botten när man är nybörjare. Man fixar till baksidan på föremålet när den är lite torrare. T.ex. nästkommande dag.
Dreja keramik
8) Man drar ut leran med tummar och fingrar så att botten blir lagom stor. Se mitt grepp det är bra att hålla ihop händerna, samt stödja armarna på drejskålens kanter.
Dreja
9) När botten är klar, är det dax att dra upp väggarna så att leran får en cylinderform. Man håller ihop händerna och trycker med fingertopparna från utsida och insida samtidigt. På det viset stiger väggarna uppåt..försiktigt och mycket koncentration…det i detta läge som det bruka vobbla iväg när man är nybörjare. 😅.
Keramik
10) Nu är det bara att fortsätta att prova sig fram, pressa leran inåt och utåt och uppåt. Tjockare väggar i nedre delen av skålen och lite tunnare väggar högre upp på skålen. Det blir ofta lite rejäla saker i början!
Stengodskeramik
11) När man känner dig färdig med sin form, stannar man drejskivan och skär av keramikskålen från skivan med hjälp av ståltråden. Därefter lyfter man av skålen och ställer den på en kakelplatta med en bit tidningspapper emellan. Nu behöver den torka tills den blir läderhård. Det kan ta några timmar i rumstemperatur, eller tills nästa dag. Är den inplastad och står på ett fuktigt kallt utrymme kan den ha torkat lagom mycket i ca en vecka. Allt beror på hur stor sak man drejat.
Beskicka
12) Fixa undersidan på skålen ”beskicka keramik” Nu plockar man fram ett par verktyg som heter ”Miretter” de använder man till att skära bort överflödig lera och göra baksidan riktigt fin.
Beskicka keramik
13) Man sätter fast skålen på detta sätt, uppochner på drejskivan, med några rejäla leraklumpar som man trycker fast i drejskivan. På det viset ska inte skålen flyga iväg. Nu kör man drejskivan på lägre hastighet, en hand håller lätt på skålen och den andra håller i verktyget. Man kan känna på skålen hur tjock botten och vägg man har, så man inte skär bort för mycket.
Beskicka drejat
14) Nu är skålen nästan färdig. Man kan variera utseende på botten med slät kant eller ränder, eller som en svampformad kant.
Signera keramik
15) När man är nöjd med botten, är det dax att signera. Men en nål eller pennspets.
Keramikkopp
16) Nu kan man göra handtag till ex. Te/kaffekoppar eller göra mönster i den läderhårda keramiken.
Keramik
17) Man använder samma verktyg till att göra valfria mönster. Detta ska bli blomkrukor, tänkte jag.
Keramik på tork
18) Nu står keramiken på tork, man känner när den har torkat. Den blir ljusare i färgen och lättare i vikten. Men obs! Den är väldigt ömtålig.
Skröjbränna gods
19) Då var det dax att bränna all torkad keramik i en ”Skröjbränning” en ugnsbränning i lägre temperatur än glasyrbränningen. runt 950-1000 grader. Nu kan man ladda hela ugnen, man har plattor att ställa lersakerna på samt lerkäglor emellan så man kan fylla ugnen med flera lager keramik.
Glasera keramik
20) Glasera keramik, här missade jag visst att fota ”hur-man-gör-steget”. Man blandar till glasyrpulver med vatten, och vispar den med en diskborste. Konsistensen på glasyren ska vara som ovispad grädde. Man silar den en par gånger för att få den slät och fin. Man håller keramiksaken i en tång och doppar den en gång i glasyren…Sen är det superviktigt att man torkar av baksidan av all keramik samt några mm upp på kanten. Det gör man för att de inte ska fastna i ugnsplattorna. Man placerar alla sakerna glest, de får inte nudda varandra så att de fastnar ihop.
Glasera

Glasyrer

Glaserade skröjbränd keramik bränns i en högre ugnstemperatur (ca 1200, beroende på lersort). Glasyrer finns i matt, glansig och transparent (genomskinliga) färg. Man kan glasera bara insidan om man vill. Sen finns det mängder av varianter där man kan måla detaljer, sätta dit dekaler, göra guldkanter, spraya färg…Det jag gör är grunden i glasering.

Stengods

Stengods keramik

Nu börjar mina hyllor fyllas med skålar, kaffemuggar, mjölkkannor och andra små ting. Det är fortfarande en utmaning att dreja större saker…men med lite träning så kommer det säker att gå! Den här stengodskeramiken funkar i diskmaskin, micro och även i ugn (kan vara lite känslig för temperaturförändring vid ugnsanvändning. Stengodskeramik är giftfri och helt säker att äta på.

Hoppas ni fått veta lite mer om hur det funkar och förstå att det tar lite tid att få fram en enkel mugg. Jag tycker fortfarande att det är så fantastiskt att man kan få fram en kökspryl av en klump lera.

Kram 💖 Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

2 reaktioner på ”Dreja keramik”

  1. Men sååååå roligt med keramik. Eller jag tror jag skule tycka det är kul. Har faktiskt aldrig provat! Vilken mysig liten verkstad du har där och fina grejer du gör! Kram

    1. Katarina Hörnberg

      Hej Anna Maria,
      Jaa så kul! Du skulle älska det, finns så många möjligheter med detta material! Ja får ordna en lerkväll snart för er pysseltjejer!
      Kram 💖

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen