Vedic Art – en kreativ konstkurs

Vedic Art

Vedic Art – en kreativ konstkurs

Den här terminen har jag börjat en väldigt spännande konstkurs i Vedic Art – En kurs i akrylmålning, men på ett friare sätt kan man säga! Man kommer att gå igenom 17 steg ”principer” under kursen och därmed utveckla sin egen konstnärliga stil. Grundsynen inom Vedic art är att vi alla har stor skaparkraft och kunskap inom oss själva från födseln. Måleriet är ett viktigt redskap för att plocka fram dessa inre resurser, så att de kan användas på ett konkret sätt i livet och konsten. Idag tänkte jag berätta mer om första kurstillfället och visa mina tre första alster.

Vedic art

Vedic Art – En friare sorts konstkurs i Dieselverkstaden i Nacka, med läraren Elisabeth Noren

Vedic Art

Vedic Art – Första kurstillfället.

Vi möttes av en stor fin lokal som gjort för konst! Ett lånbord med regnbågens alla färger och ett stort bord med tända ljus och pennor, kritor/färgpennor och ett vitt papper per plats. Alla deltagare skulle ha med sig tre vita canvasdukar i minst 40×40 för kvällens målningar. Vid första tillfället var vi 4 damer/tjejer.

Vedic Art

Vedic art – Vad är det?

”Vedic Art är en metod och ett pedagogiskt förhållningssätt som utarbetades av den svenske konstnären Curt Källman (1938-2010). Fröet till Vedic Art såddes för många år sedan då Curt började sin inre resa för att hitta ett kravlöst sätt att uttrycka sig på målarduken. En viktig del av metoden är “De 17 Vediska Principerna för konsten och livet”. Curt Källman fick namnen på dessa 17 principer år 1974 av den indiske meditationsläraren Maharishi Mahesh Yogi. Curt utarbetade Vedic Art-metodens skapande aktiviteter och pedagogiska förhållningssätt under 1970-80-talet.”

Denna text har jag plockat från Vedic Arts officiella hemsida, det är inte helt lätt att få grepp om detta vid första kurstillfället, eller workshopen. Så jag rekommenderar er att gå in och läsa mer där. Klicka på länken ”Vedic Art” Jag kommer att berätta mer konkret vad vi kommer att göra vid varje workshop, och hoppas att ni också kommer att hitta inspiration och kreativitet!

Vedic Art

Konstövningar och avslappningsövning

1)  Först fick vi en presentation av läraren Elisabeth, som berättade om Vedic art och de 17 principerna.

2)  Sedan fick vi deltagare presentera oss på ett enkelt sätt med namn, dagens favoriträtt och dagens favoritfärg.

3)  Därefter fick vi göra en kort avslappningsövning sittandes på våra platser. Det var väldigt bra…jag hade tokstressat hela dagen och kände mig helt kreativt tom…Så skönt!

4) Vi fick fortsätta att blunda, greppa pennan och bara rita fram och tillbaka, krummelurer över hela det vita pappret. Denna startmetod är ett av stegen i processen för att komma igång med det kreativa.

Vedic Art

5) Nästa steg var att vi fick vända på vårt krummelurpapper och gå och hämta ett konstkort. Jag hittade något enkelt med blommor och blad. Sedan fick en kort stund på oss att rita av motivet med blyerts.

6) Nästa steg var att färglägga bladen, därefter att färglägga bakgrunden. Sedan tror jag vi fick vända teckningen uppochner och fortsätta inspektera och reflektera över det vi ritat.

Vedic art

7) Dax att måla med akryl! Vi plockade fram varsitt staffli, en canvasduk, och fick rådet att välja max tre färger.

Vedic Art

”Tanken är att inte måla av något, utan att måla ur själen”

Läraren erbjöd oss ett härligt bord med färger, med roliga tillbehör som svampar, penslar, guldstoff, riskorn, schabloner och uppmanade oss att prova oss fram. Det fanns även många konstböcker och konstkort, för att hitta inspiration. Lugn musik, gott om plats att stänka och kladda, och tända ljus….Men ändå visste jag inte alls vad jag skulle måla, brukar ju vanligtvis måla av något?

? Jag hade ju sagt dagens favortfärg som något turkosblått…så jag valde denna färgskala med lite rosa också.

? Började att svampa bakgrunden. Lät det rinna vatten och duttade prickar med svampen.

Vedic art

? Gillar ju träd, blommor och blad…känns liksom tryggt att måla. Först målade jag trädet med blad på första tavlan…men lite tråkig.

Vedic art

? Fortsatte med lite rosa blommor…

Vedic art

? Sedan blev det lite mera blomblad i vinden…..kände lite tidspress…skulle ju testa lite olika tekniker och hinna två tavlor till…Men fortfarande kändes tavlan så typisk mig och lite snäll och tråkig….

Vedic art

Vedic art

? Målade till en gunga med en flicka som fick guldskor och krona….Japp tavlan kändes ganska klar!  Tydligen ska tavlan vägleda dig och visa din själ… Oj Symboliserar detta min själ! ? Det var ju tur att den blev så drömmig och färgglad…Jag ser nog ganska fantasifullt och glatt på livet iallafall!

Vedic art

? Vi fikade och pratade om olika konstnärer…och så roligt att fika med likasinnade! Väldigt inspirerande, nu kände jag att jag kommit igång, låt kvällen aldrig få sitt slut! Nu hade jag 1 timme kvar…dax för två tavlor till!

? Nu plockade jag fram en rosa färgpalett, schabloner och bubbelplast och målade svarta detaljer…och avslutade med lite guldstänk!

Vedic art

? Tavla nr 3, nu hade jag bara en halvtimme kvar…men sån lust att måla mera! En dam på kursen hade målat en så fin stad…så jag fick inspiration att komplettera mina två första “sagotavlor” med en “sagostad”. Jag hann bara grunda, så den här tavlan ska jag fortsätta med en annan gång. Tänkte komplettera med fönster, cafeer, sagodjur, godsaker…etc.

Vedic Art

Jag är otroligt nöjd med första kurstillfället! Jag kan varmt rekommendera detta för att komma igång med måleriet! Jag kan erkänna att jag kände mig lite frustrerad i början, när man inte fick sitta och måla av något eller fick någon sorts vägledning ”detta är rätt och detta är fel” Men det här målarsätet tror jag att man växer in i ju fler gånger man deltar i kursen. Vill du också testa en workshop, sök på Vedic art kurser, finns över hela Sverige, eller sök på Dieselverkstaden Nacka om du vill testa kurs där.

Jag kommer att visa mer under våren från kurstillfällena, hoppas att ni blev inspirerade att testa akrylmålning!

Ha en fin vecka!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen