Bygga skåp med gammalt fönster

Bygga skåp med gammalt fönster

Bygga skåp med gammalt fönster

Nu äntligen har vi fått upp vitrinskåpet som jag tänkt på så länge! På loppisar brukar jag ofta speja efter gamla fönster…De är så himla vackra, och man kan göra så mycket av dem. Idag tänkte jag visa hur vi byggt ett enkelt vitrinskåp av några gamla brädor och ett ”Shabbigt” fönster. Eftersom jag eftersträvar lite gammaldags charm i sommarstugan, så lät jag bli att måla fönstret. Jag tyckte den ljusgröna färgen var så fin, men vill man ha ett mer elegant skåp, så är det bara att måla ett lager lackfärg på fönstrets spröjs.

Bygga skåp med gammalt fönster

Ett glas-skåp har många användningsområden

Ett vitrinskåp är perfekt att fylla med loppisfyndade glas, samlingen av semesterminnen, barnens alla konstverk eller till alla baktillbehör. Använder man glashyllor, är det fint att sätta in lampor, det blir så mysigt till kvällen!

Bygga skåp med gammalt fönster

Bygga skåp av gammalt fönster – Material:

  • Gammalt fönster
  • Brädor (längden och bredd gånger fönstrets storlek) Vi använde överblivna vitmålade väggbrädor.
  • Smala fyrkantslister (till skåpramen, och för att göra skåpet stabilt) 2 st långa till baksidan av skåpet, 4 kortare som har fönstrets bredd. 4 st små som har skåpets djup.
  • Glas (beställt 3 skivor från en glasfirma ca 100:- st)
  • Två gångjärn (Clas Ohlson)
  • Färg Lackgrund (primer), vit lackfärg , minirollerset Clas Ohlson)

Verktyg: såg, skruvdragare, vinkeljärn

Bygga skåp – Gör så här:

Bild 1: Skåp, fönster, lackprimer och lackfärg.

Bild 2 & 3: Börja med att såga till brädorna, så att de passar fönstrets längd och bredd. Använd en vinkelkap och såg. Vi använde gamla väggbrädor som blivit över av ett bygge (det finns färdiga spår, som gör det enkelt att trä brädorna i varandra).

Bild 4: Gör först baksidan på skåpet, trä plankorna i varandra. Såga till 4 st fyrkantslister, skruva fast dem som en ram.

Bild 5: Gör sidorna på skåpet. Skruva fast första brädan i fyrkantslisten.

Bild 6 & 7: Trä i nästa väggbräda i spåret. Gör likadant på andra långsidan av skåpet. Skruva även fast en till fyrkantslist tvärs över skåpet för att hålla ihop det. Gör likadant på kortsidorna av skåpet. För att göra det extra stabilt, så skruvade vi fast korta fyrkantslister i varje hörna ( se bild 9).

Bild 8: Skruva fast 2 st rejäla gångjärn på skåpets utsida. Det finns olika varianter där man kan fästa gångjärn på insidan av skåpet.

Bild 9: Måla skåpets insida: Måla ett lager med lackprimer (för att slippa gula genomslag). Måla sedan en omgång lackfärg. Jag tycker att det täckte bra, och färgen blev vit och lagom glansig. Ett klart plus att färgen är billig!

Bygga skåp med gammalt fönster

Inreda skåpet

  • Vi beställde glas-skivor hos en lokal glasmästare. Det tog 100:-/st per glasskiva med måttet 20×60 cm), för rejäla glasskivor med fint slipade kanter. Man kan använda träskivor också.
  • Sätt skruvar på insidan av skåpets sidor, och lägg dit glasskivorna.
  • Nu är det bara att fylla skåpet med dina favoritsaker!

Bygga skåp med gammalt fönster

Bygga skåp med gammalt fönster

Bygga skåp med gammal fönster

Supernöjd! Vilken underbar känsla när man återbrukat något gammalt som blivit något användbart!

Hoppas ni fyndar några gamla fönster i sommar, det kan ju användas som speglar, anslagstavlor, växtstöd, växthus…ja allt möjligt!

Ha det bra! ? Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

2 reaktioner på ”Bygga skåp med gammalt fönster”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen