Krans med höstkänsla

krans

Krans med höstkänsla

Nu känns det verkligen att det är höst i luften! Underbara klara dagar blandade med riktigt höstrusk…på landet faller alla björklöven till marken, och höstblommorna börja ta färg! Jag gillar verkligen att vara ute de här fina dagarna och speciellt att plocka massa material från skog, och trädgård för att göra härliga höstkransar. Idag blir det lite kransinspiration på bloggen!

krans

krans

Höstkransar

Ta de blommor och blad som du kan hitta, om de vissnar snabbt blir det ändå vackert med alla höstfärger. Fåglarna gillar nog om du dekorerar med äpplen och bär, så man får vara glad om man får ha kransen ifred några veckor, men det är ju bara att göra en ny. Tänk vilket lyft för ytterdörren att sätta upp en härlig höstkrans!

krans

Krans – material

Man behöver inte så mycket för att binda kransar, då jag till dessa kransar endast använt videkvistar som kransstome.

Material: sekatör, grov ståltråd, grön tunn blomstertråd. För extra dekoration kan man ha jutesnöre, bastsnöre, sidenband etc. Den här gången har jag låtit blommorna få synas och skippat rosetter och band. (Ståltråd finns på ex. Blomsterlandet).

Gröna blad, pinnar och bär

Här är lite material som jag kunde hitta i vår trädgård, ta det du kan hitta i din trädgård, i skogen eller i blomaffären. Se möjligheten i alla växter, det går att använda björkris, häckväxter, örter, kottar, bär… ja allt möjligt.

Hjärtkrans av lärk

Till den här kransen har jag använt: kvistar av Sibirisk lärk, murgröna och nypon.

  1. Börja att forma lärkkvistarna som ett hjärta, sätt ihop med ståltråd nedtill på hjärtat och i mitten.
  2. Vira därefter långa kvistar med murgröna runt hjärtat.
  3. Knips små bitar ståltråd och vira fast små kvistar med nypon lite här och där på kransen, Klart!

Höstkrans av vide

Till den här kransen har jag använt videkvistar som stomme, de är väldigt lätta att forma, och perfekt att göra kransar av. Bladslingorna heter ”vintergröna”, sedan är det en sort jag inte kan namnet på en sorts vit och rosa stenpartiväxt som klättrar runt vårt berg. Det är säkert någon fetknoppsväxt. Kan ni namnet så meddela mig gärna! Den silverfärgade växten heter ”silverarv”

Gör så här:

  1. Skala videkvistarna från bladen, tag 3-4 kvistar och forma som en ring. Vira ståltråd runt stommen. Jag valde en silverfärgad, för att jag ville att ståltråden skulle synas lite, då jag tyckte stommen var fina! (bild2-4)
  2. Trä in kvistar av vintergröna runt hela stommen. (bild 5-6).
  3. Gör små buketter av silverarv och fetknopp och sätt fast med ståltråd på några ställen runt kransen, avsluta med en ögla på baksidan av kransen för upphängning. (bild 7-9).

Krans med kärleksört

Till den här kransen, som jag blev extra nöjd med, har jag använd trädgårdbergenia (gröna bladen), kärleksört, lavendel, rosmarin och fläderbär.

  1. Börja med att göra en stomme av kvistar enligt beskrivning ovan.
  2. Gör små buketter av två blad bergenia, ett par kvistar rosmarin och lavendel och vira fast. Fortsätt att göra små buketter av två blad bergenia, fläderbär och kärleksört. Sedan gjorde jag varannan sort runt hela kransen.
  3. Avsluta med att trä upp några små äpplen på ståltrådar (se bild 7). Sätt fast dem på kransen på några ställen.
  4. Gör en ögla för upphängning, eller ha kransen som en fin dekoration på bordet!

Hoppas ni fått lite höstinspiration idag!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen