Såskyltar till potatis och grönsaker

Såskyltar

Såskyltar till potatis och grönsaker

Då var det äntligen dax att så frön och sätta potatis i mina pallkragar vid stugan. Egentligen är jag allt lite oplanerat iår…för jag hade varken köpt nya fröer eller tänkt ut några speciella skyltar…Det var ju liksom bara några veckor sedan snön försvann vid stugan. Men potatis hade jag frögrott ett par veckor inomhus. Dagens pyssel…väldigt enkla såskyltar!

Såskyltar

Såskyltar till potatisodlingen – en enkelt variant med sågade träskivor och vattenfast tuschpenna.

Såskyltar

Såskyltar till grönsakerna – En superenkel variant av pinnar jag hittat på stranden och i skogen, och så en penna!

Såskyltar

Vårpyssel i trädgården

I år har vi varit väldigt lite vid stugan…kanske blir så med äldre barn, fotbollsmatcher, kalas, partyn…Så det såg ganska så grått och orensat ut i trädgården…Varje år tänker man, kan det bli något av det här! En trädgård i femtio nyanser av grått, en mossig och bucklig gräsmatta, gråa högar med löv överallt, pinnar som ska ska släpas till brasan och alla odlngslådor fyllda med gamla perennpinnar och löv….Men men varje år blir det sommar och grönt!

Odla i pallkrage

? Vissa lådor har jag perenner, och bärbuskar i, toppen så att inte sniglarna når dit.

? Rensa bort allt gammalt och visset…under kommer de fram små söta gröna perennblad!

? Fyll på med lite ny fräsch jord och lite gödsel.

? Byt plats på potatis och grödor, så blir det bättre skörd. Jag har fyra lådor, som jag växelodlar i.

? Sätt inte potatisen och grönsakerna för tätt. Varje år försöker jag så glesare….men på något vis fyller jag alltid på med för mycket och allt blir som en ända grön bladmassa i varje låda…Får se om det lyckas i år.

? Täck med fiberduk den första tiden.

Såskyltar

Såskyltar – gör så här:

Här kan man bara såga av skivor av en lagom stor pinne. Har man ingen möjlighet att fixat detta, finns det färdiga träbitar att köpa i hobbyaffärer som ex. Panduro, Slöjdetaljer. Men det här är ju det billigaste sättet, och spar ju på vår miljö och pengarna!

? Skriv med vattenfast tusch, vill man säkra dem ännu mer mot väta, rekommenderar jag att man lackar dem.

Såskyltar

Sätta potatis

Jag brukar följa tipsen hos Odla.nu

1) Plantera potatisen när jorden håller minst +8°.

2) Sätt potatisen med ett radavstånd på 55−70 cm. Sätt inte för tätt, då ökar risken för bladmögel. Mellan varje knöl ska det vara 17−30 cm. Sena sorter behöver lite mer utrymme. (I pallkrage är detta omöjligt, men ca 9 potatisar funkar…men jag tog tolv…det kanske är någon som dör på vägen…)

3) Plantera ca 10 cm djupt. När blasten har kommit upp 10-15 cm, kupar du potatisen genom att putta upp jord runt hela plantan som den kan utvecklas i.

4)Vattna när du sätter potatisen…sen brukar vi inte åka ut till stugan mer än varannan helg, och det blir faktiskt potatis! Blir det värmebölja så kanske det är bra att åka ut och vattna.

Nu håller vi tummarna för en fin skörd, en bra vår med lagom värme och lagom mycket regn! En favoritsort är Cerisa, en rödskalig potatis, som är fast och god utan skorv och angrepp. Potatisen brukar vara lagom att skörda i mitten av juli hos oss. Klimatet är lite kallt…så det tar lite längre tid.

Såskyltar

Dax att så frön!

Skriv namnet med vattenfast tusch på pinnarna, sen är det bara att plocka fram fröpåsarna. I år chansar jag och använder förra årets fröer, de har utgångsdatum i augusti, men jag hoppas det funkar!

Såskyltar

Så fröer

Läs på påsarna om avstånd och sådjup, men egentligen är det inte jättenoga. Det går ju att gallra om det kommer upp för mycket.

Såskyltar

Skyltar i grått…enkelt att fixa!

Såskyltar

Planterat och klart!

Tips! täck gärna lådorna med fiberduk, jag brukar spika fast duken, sen tar jag bort den när det blir för mycket växtlighet under duken. Värmen stiger med ca 3 grader, och vatten och sol tränger igenom duken.

Krattat, rensat, klippt, vattnat och klart…en sista kaffe i solen med utsikt över trädgården…det minnet bär man med sig hela veckan tills nästa gång vi kommer hit! Då är det nog lite mera grönt och blommigt!

Ha en jättebra vecka!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen