I helgen firade vi ju min 50-årsdag! Såå roligt! Det blev ett firande för de närmaste…eftersom det fortfarande känns bäst i Corona-tider. Först hade jag tänkt beställa Cateringbuffé, men jag gillar ju att laga mat, så det fick bli en hemlagad buffé. Allt gick smidigt, de flesta rätter kan förberedas och gästerna gillade maten! Idag får ni buffé recept till födelsedagsfirandet!
Buffé recept till kalaset!
Det blev en blandad buffé med italienska smaker.
⭐️ Balsamico marinerad rostbiff med kapris
⭐️ Italiensk potatissallad
⭐️ Paj med spenat, feta och soltorkad tomat
⭐️ Italiensk kyckling med örtsås
⭐️ Laxrullar med wasabiröra
⭐️ Crustader med svampstuvning
⭐️ Heta räkor i salladsblad
⭐️ Tomat/Mozzarellasallad
⭐️ Päron/Spenatsallad
⭐️ Melon/Parma
⭐️ Svarta oliver
⭐️ Ostbricka & kex & fikonmarmelad, valnötter
⭐️ Druvor, fikon, jordgubbar
⭐️ Surdegsbaguette, smör & ost
⭐️ Köpetårtor till fikat en Halloncheesecake och en Chokladmousse
Balsamico Rostbiff
Rostbiff marinerad i balsamico, honung och örter
Ingredients
- 1-1 1/2 kg rostbiff
- 1 tsk salt
- Malen svartpeppar (mycket)
- Marinad:
- 1 dl soja
- 0,75-1,5 dl balsamicovinäger
- 1 1/2 msk kalvfond
- 3 msk flytande honung
- 3 vitlöksklyftor
- 1 tsk malen svartpeppar
- 1/2 kruka timjan
- 1/2 kruka oregano
- 59 g kapris (avrunnen vikt)
Instructions
- Sätt ugnen på 125 grader. Krydda rostbiffen med salt och peppar (tag mycket). Sätt in mitt i ugnen. Använd stektermometer.
60 grader rosa kött med röd kärna.
55 grader rödare kött.
65 grader lätt rosa kött. Tid i ugnen ca 1 1/2-2 timmar. - Hacka vitlök och färska örter. Hacka hälften av kaprisen grovt och spar resten till garnering. Blanda alla ingredienser till marinaden.
- Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Lägg köttet i kylen när det svalnat.
- Låt köttet ligga i marinaden i 1-2 dygn.
- Skär tunna skivor, garnera med kapris och färska örter. Man kan också ringla lite marinad över köttet.
Jag tycker verkligen att rostbiffen blev bra! Jag tog ut den strax under 60 grader, skar den med en skärmaskin. Det blev ganska mycket rostbiff över, men den är ju bättre än att det är för lite!
Italiensk kyckling med örtsås
Smakrik kyckling som serveras kall med en örtig sås!
Ingredients
- 1 kilo kycklingbröstfilé
- 2 msk smör
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- Marinad:
- 2 msk soja
- 1 msk flytande honung
- 2 msk balsamvinäger
- 1 pressad vitlöksklyfta
- Örtsås:
- 2 tsk torkad dragon
- 1/2 dl olivolja
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 1/2 dl turkisk yoghurt 10 %
- 2 krm salt
- 1 krm mald peppar
- 1 dl färsk basilika
- 1 dl hackad persilja
- 1/2 tsk chiliflakes
Instructions
- Blanda marinaden. Lägg i kycklingfiléerna och låt ligga i minst 1 timme.
- Man kan bryna filérna och sen sätta in dem i ugnen på 175 grader. Jag valde att lägga dem på en plåt direkt med alla örter på och ugnssteka dem i ca 20-30 min. (innertemperatur för genomstekt 70 grader).
- Låt filerna kallna helt. Skiva dem tunt och lägg upp på serveringsfat. Mixa örtsåsen och ringla den över kycklingen eller servera med en skål sås bredvid.
Den här kycklingen och såsen är toppen att kunna förbereda! Väldigt lättgjord och resultatet blev en saftig kyckling med smakrik sås! Det är bara att dubbla receptet till ett stort kalas!
Italiensk potatissallad
Fräsch potatissallad i örtig vinägrett
Ingredients
- 1,5 kg fast potatis (gärna små delikatess, eller färsk potatis)
- En knippe rädisor
- En knippe sparris
- En liten påse rucola
- (En skivad rödlök om man gillar det)
- Vinägrett:
- 2 vitlöksklyftor
- 1 röd chili
- 2 citroner
- 1 dl olivolja
- 1 dl persilja
- 1-2 msk dijonsenap
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar (nymalen)
Instructions
- Koka potatisen ca 15 min I lättsaltat vatten. Känn att den fortfarande är ganska fast. Låt ånga av.
- Om du ska ha lök i salladen, skiva den och lägg den i kallt vatten i ca 30 min.
- Hacka sparris och koka upp lättsaltat vatten, lägg i sparris och dra kastrullen från plattan. Häll i en dl kallt vatten, så att sparrisen blir fast.
- Skiva eller klyfta rädisorna.
- Vinägrett: Finhacka lök, häll i chili, dijonsenap, örter,pressade citron och olja. Man kan även ta i finrivet skal från citronerna. Rör och smaka av!
- En timme före servering, häll på vinägrett och rör i rädisor, sparris, rödlök och rucola. Man kan röra ihop potatissalladen tidigare. Men lägg i rucolan precis vid servering!
Potatissalladen är verkligen suverän buffémat! Speciellt när man har andra matiga saker på buffén som kött, paj och ost, så behöver man ha något som är lätt och fräscht! Tänk på att inte hälla på vinägretten förrän vid servering, då blir den godast!
Medelhavspaj
Medelhavspaj, vegetarisk fylld med spenat, fetaost och soltorkade tomater!
Ingredients
- 1 förp pajdeg (eller gör egen pajdeg)
- 5 ägg
- 3 dl grädde
- 2 dl riven ost
- 150 g fetaost
- 8 soltorkade tomater, hackade
- 65 g babyspenat
- 0,5 förp pinjenötter
- Salt
- Peppar
Instructions
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Klä pajformen med pajdegen, nagga botten och klä kanterna med alufolie. Förgrädda pajskalet i 10-15 min.
- Vispa samman ägg och grädde, salta och peppra. Tillsätt den rivna osten.
- Lägg soltorkade tomater, spenat och smulad fetaost i pajskalet. Häll över äggstanningen. Strössla över pinjenötter.
- Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 min, eller tills pajen är färdiggräddad.
- Jag gjorde denna på morgonen. Till kvällen värmde jag pajen lätt ca 10 min i ugnen.
Medelhavspaj, det var många som gillade pajen! Man kan ju tycka att en paj är lite att bjuda på till ca 14 pers. Men den räckte gott och väl! Eftersom det är så många rätter på en buffé så räcker ofta alla rätter till många fler än man tror!
Heta chiliräkor
Heta chiliräkor i salladblad! En supergod och fräsch bufféfavorit, en rätt med lite extra hetta!
Ingredients
- 1 kg stora jätteräkor (förkokat frysta med ett skala på stjärten)
- 4 vitlöksklyftor
- 1 msk Röd chili fryst hackad eller färsk/torkad chiliflakes
- 1 dl olivolja
- 1-2 msk Fryst hackad gräslök
- Servering: små salladsblad, tillbehör Sriracha majo
Instructions
- Tina och skala räkorna. Finhacka vitlök, tag fram hackad chili, gräslök. Eller hacka dessa om du använder färska örter.
- Hetta upp oljan i stekpanna på hög värme. Fräs vitlök, chili och räkor. Vänd runt räkorna i oljan hela tiden, tills de är färdiga. Max 5 min. Låt dem svalna i oljan. Smaka och tillsätt mer kryddor om det behövs.
- Skölj och torka av salladsbladen, lägg upp på serveringsfat.
- Vid servering, värm räkorna i pannan eller micron i sin chilimarinad. Skeda upp på salladsbladen.
Chiliräkor i salladblad, så gott och väldigt omtyckt! Den här gången blev de riktigt starka, men det funkar utmärkt i kombon med salladen! Servera Sriracha majo bredvid!
Laxrullar med wasabikräm
Laxrullar med sting av Wasabi! Ett gott tillbehör till buffén!
Ingredients
- 200 g skivad rökt lax
- 150 g kesella kvarg eller Philadelphia färskost
- 1/2 tsk Wasabipasta
- 50 g färsk dill
- 1/2 krm salt
- Ev. 1/2 tsk flytande honung
- 1 msk sesamfrön
- 3 sockerärtor (färska)
Instructions
- I receptet skulle det vara Kesella kvarg. Jag tycker att det blev för löst, så jag rekommenderar er att använda Philadelhia färskost istället!
- Blanda hackad dill, wasabipastan med Philadelphia osten. Smaka av med salt coh peppar, kanske man kan tillsätta lite flytande honung. Rosta sesamfröna i torr stekpanna.
- Lägg laxskivorna lite omlott på plastfolie. Bred på röran, rulla ihop laxrullen. Slå in den i plasten och lägg in i kylen någon timme, eller i frysen.
- Skär fina bitar, lägg dem på en salladsbädd, dekorera med smala skivor sockerärtor och strössla rostade sesamfrön över.
Japanska Laxrullar, ett härligt kompliment till den ”italienska buffén” Vi använde kesella kvarg, men jag rekommenderar verkligen att ta Philadelphiaost istället så blir de finare och fastade i konsistensen!
Päronsallad
Fransk päronsallad med valnötter och hyvlad parmesan.
Ingredients
- Stor påse - Blandad sallad, rucola, spenat, roman.
- En liten påse - Färska sockerärtor
- 2 Päron
- 2 Avokado
- 100 g Valnötter
- Hyvlad parmesan
- Citronsaft
- Salladsvinägrett serveras bredvid: Olivolja, Vitvinsvinäger, flytande honung, salt/peppar.
Instructions
- Häll upp och blanda alla salladssorterna i en stor skål.
- Skiva sockerärtorna i bitar
- Skär päronen och avokadon i skivor. Häll citronjuice över dem och blanda runt så att de håller sig fina!
- Dela valnötterna i mindre bitar.
- Hyvla parmesanosten.
- Blanda till en vinegrätt och ställ i en flaska bredvid salladen.
- Blanda ihop alla ihop alla delarna till salladen i en stor skål. Den kan göras några timmar före servering. Häll inte på någon dressing vid buffé, då blir den bara blaskig. Servera vinägrett bredvid.
En fräsch sallad är ett måste till en matig buffé! Eftersom bufférätterna är ganska så kryddiga och smakrika, så brukar jag låta bli att hälla på vinägrett på salladen. Det är bra att ha något som neutraliserar alla smakerna. Oftast är det just salladen som blir över på en buffé, så ni kan oftast göra mindre mängd än vad man kan tro. Det är ju en billigt komplement till buffén, så varför snåla. Har man struntat i dressingen, så kan man äta den även nästa dag!
Buffé recept – tillbehör
Nu har jag ni fått recept på grunden till höstbuffén. För att göra den lite roligare så brukar jag lägg till lite goda tillbehör.
Tomat & Mozzarellasallad
🍅 2-4 stora tomater i skivor
🍅 2-3 Mozzarellaostar i skivor
🍅 Färska basilikablad som dekoration
🍅 nymalen svarpeppar, flingsalt
🍅 Vis servering ringla lite olivolja över.
Gör så här: Skiva tomater och ost, lägg upp på fat, dekorera med basilikablad. Kan förberedas flera timmar före servering.
Jag önskar er alla att tänka till och försöka göra något man tycker om varje dag! Tusen tack för alla gratulationer jag fått på Instagram! ❤️
Hoppas ni blev inspirerade att göra er egen buffémat, och man kan ju bara lägga till och ta ifrån rätter som man gillar!
Lycka till!
Kram 💖 Katarin
6 reaktioner på ”Buffé recept”
Buffén ser fantastiskt ut!
Det kanske står och jag missade men hur många räcker det till om man gör de rätter som du gjort?
Hej Sofie,
Tack så mycket! Osäker om jag skrev mängderna. Men tror det är till 10-12 pers, det är ju så olika hur matglada folk är! Lägg till mycket bröd, ost, kex, melon och sallad så brukar det räcka till extra många.
Lycka till! 💖 Katarina
Tänkte göra av dina rötter på buffén till min 50 årsfest men har en fråga.
Om jag ska göra kycklingen hur långt innan kan jag förbereda den? Festen är på en lördag, kan jag steka kycklingen på fredag?
Hej Anna!
Så roligt att du hittat till min blogg! Det funkar alldeles utmärkt att göra kycklingen 1-2-dagar i förväg!
Lycka till med firandet!🎉
Kram Katarina
Hej!
testade rostbiffen igår, och den blev suveränt god. Tänkte göra kycklingen idag, men blir osäker på om ingredienserna till marinaden och såsen stämmer?
/Helena
Hej Helena,
Så kul att rostbiffen blev god! Jo kycklingrätten ska stämma, dock missat att skriva ugnstemperatur som ska vara 125 grader.
Lycka till!
🌸 Katarina