Buffé recept

Buffé recept

I helgen firade vi ju min 50-årsdag! Såå roligt! Det blev ett firande för de närmaste…eftersom det fortfarande känns bäst i Corona-tider. Först hade jag tänkt beställa Cateringbuffé, men jag gillar ju att laga mat, så det fick bli en hemlagad buffé. Allt gick smidigt, de flesta rätter kan förberedas och gästerna gillade maten! Idag får ni buffé recept till födelsedagsfirandet!

Buffé recept

Buffé recept till kalaset!

Det blev en blandad buffé med italienska smaker.

⭐️ Balsamico marinerad rostbiff med kapris
⭐️ Italiensk potatissallad
⭐️ Paj med spenat, feta och soltorkad tomat
⭐️ Italiensk kyckling med örtsås
⭐️ Laxrullar med wasabiröra
⭐️ Crustader med svampstuvning
⭐️ Heta räkor i salladsblad
⭐️ Tomat/Mozzarellasallad
⭐️ Päron/Spenatsallad
⭐️ Melon/Parma
⭐️ Svarta oliver
⭐️ Ostbricka & kex & fikonmarmelad, valnötter
⭐️ Druvor, fikon, jordgubbar
⭐️ Surdegsbaguette, smör & ost

⭐️ Köpetårtor till fikat en Halloncheesecake och en Chokladmousse

Rostbiff
Yield: 10 portioner

Balsamico Rostbiff

Prep Time: 2 days
Total Time: 2 days

Rostbiff marinerad i balsamico, honung och örter

Ingredients

  • 1-1 1/2 kg rostbiff
  • 1 tsk salt
  • Malen svartpeppar (mycket)
  • Marinad:
  • 1 dl soja
  • 0,75-1,5 dl balsamicovinäger
  • 1 1/2 msk kalvfond
  • 3 msk flytande honung
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1/2 kruka timjan
  • 1/2 kruka oregano
  • 59 g kapris (avrunnen vikt)

Instructions

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Krydda rostbiffen med salt och peppar (tag mycket). Sätt in mitt i ugnen. Använd stektermometer.
    60 grader rosa kött med röd kärna.
    55 grader rödare kött.
    65 grader lätt rosa kött. Tid i ugnen ca 1 1/2-2 timmar.
  2. Hacka vitlök och färska örter. Hacka hälften av kaprisen grovt och spar resten till garnering. Blanda alla ingredienser till marinaden.
  3. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Lägg köttet i kylen när det svalnat.
  4. Låt köttet ligga i marinaden i 1-2 dygn.
  5. Skär tunna skivor, garnera med kapris och färska örter. Man kan också ringla lite marinad över köttet.

Jag tycker verkligen att rostbiffen blev bra! Jag tog ut den strax under 60 grader, skar den med en skärmaskin. Det blev ganska mycket rostbiff över, men den är ju bättre än att det är för lite!

Italiensk kyckling
Yield: 10 portioner

Italiensk kyckling med örtsås

Prep Time: 1 hour
Cook Time: 20 minutes
Total Time: 1 hour 20 minutes

Smakrik kyckling som serveras kall med en örtig sås!

Ingredients

  • 1 kilo kycklingbröstfilé
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Marinad:
  • 2 msk soja
  • 1 msk flytande honung
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • Örtsås:
  • 2 tsk torkad dragon
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 1/2 dl turkisk yoghurt 10 %
  • 2 krm salt
  • 1 krm mald peppar
  • 1 dl färsk basilika
  • 1 dl hackad persilja
  • 1/2 tsk chiliflakes

Instructions

  1. Blanda marinaden. Lägg i kycklingfiléerna och låt ligga i minst 1 timme.
  2. Man kan bryna filérna och en sätta in dem i ugnen. Jag valde att lägga dem på en plåt direkt med alla örter på och ugnssteka dem i ca 20 min. (innertemperatur för genomstekt 70 grader).
  3. Låt filerna kallna helt. Skiva dem tunt och lägg upp på serveringsfat. Mixa örtsåsen och ringla den över kycklingen eller servera med en skål sås bredvid.

Den här kycklingen och såsen är toppen att kunna förbereda! Väldigt lättgjord och resultatet blev en saftig kyckling med smakrik sås! Det är bara att dubbla receptet till ett stort kalas!

Italiensk potatissallad
Yield: 10 portioner

Italiensk potatissallad

Prep Time: 30 minutes
Total Time: 30 minutes

Fräsch potatissallad i örtig vinägrett

Ingredients

  • 1,5 kg fast potatis (gärna små delikatess, eller färsk potatis)
  • En knippe rädisor
  • En knippe sparris
  • En liten påse rucola
  • (En skivad rödlök om man gillar det)
  • Vinägrett:
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 2 citroner
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl persilja
  • 1-2 msk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar (nymalen)

Instructions

  1. Koka potatisen ca 15 min I lättsaltat vatten. Känn att den fortfarande är ganska fast. Låt ånga av.
  2. Om du ska ha lök i salladen, skiva den och lägg den i kallt vatten i ca 30 min.
  3. Hacka sparris och koka upp lättsaltat vatten, lägg i sparris och dra kastrullen från plattan. Häll i en dl kallt vatten, så att sparrisen blir fast.
  4. Skiva eller klyfta rädisorna.
  5. Vinägrett: Finhacka lök, häll i chili, dijonsenap, örter,pressade citron och olja. Man kan även ta i finrivet skal från citronerna. Rör och smaka av!
  6. En timme före servering, häll på vinägrett och rör i rädisor, sparris, rödlök och rucola. Man kan röra ihop potatissalladen tidigare. Men lägg i rucolan precis vid servering!

Potatissalladen är verkligen suverän buffémat! Speciellt när man har andra matiga saker på buffén som kött, paj och ost, så behöver man ha något som är lätt och fräscht! Tänk på att inte hälla på vinägretten förrän vid servering, då blir den godast!

Medelhavspaj
Yield: 6-10 portioner

Medelhavspaj

Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 40 minutes 30 seconds
Total Time: 55 minutes 30 seconds

Medelhavspaj, vegetarisk fylld med spenat, fetaost och soltorkade tomater!

Ingredients

  • 1 förp pajdeg (eller gör egen pajdeg)
  • 5 ägg
  • 3 dl grädde
  • 2 dl riven ost
  • 150 g fetaost
  • 8 soltorkade tomater, hackade
  • 65 g babyspenat
  • 0,5 förp pinjenötter
  • Salt
  • Peppar

Instructions

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Klä pajformen med pajdegen, nagga botten och klä kanterna med alufolie. Förgrädda pajskalet i 10-15 min.
  3. Vispa samman ägg och grädde, salta och peppra. Tillsätt den rivna osten.
  4. Lägg soltorkade tomater, spenat och smulad fetaost i pajskalet. Häll över äggstanningen. Strössla över pinjenötter.
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 min, eller tills pajen är färdiggräddad.
  6. Jag gjorde denna på morgonen. Till kvällen värmde jag pajen lätt ca 10 min i ugnen.

Medelhavspaj, det var många som gillade pajen! Man kan ju tycka att en paj är lite att bjuda på till ca 14 pers. Men den räckte gott och väl! Eftersom det är så många rätter på en buffé så räcker ofta alla rätter till många fler än man tror!

Heta chiliräkor
Yield: 10 portioner

Heta chiliräkor

Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 5 minutes
Total Time: 35 minutes

Heta chiliräkor i salladblad! En supergod och fräsch bufféfavorit, en rätt med lite extra hetta!

Ingredients

  • 1 kg stora jätteräkor (förkokat frysta med ett skala på stjärten)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk Röd chili fryst hackad eller färsk/torkad chiliflakes
  • 1 dl olivolja
  • 1-2 msk Fryst hackad gräslök
  • Servering: små salladsblad, tillbehör Sriracha majo

Instructions

  1. Tina och skala räkorna. Finhacka vitlök, tag fram hackad chili, gräslök. Eller hacka dessa om du använder färska örter.
  2. Hetta upp oljan i stekpanna på hög värme. Fräs vitlök, chili och räkor. Vänd runt räkorna i oljan hela tiden, tills de är färdiga. Max 5 min. Låt dem svalna i oljan. Smaka och tillsätt mer kryddor om det behövs.
  3. Skölj och torka av salladsbladen, lägg upp på serveringsfat.
  4. Vid servering, värm räkorna i pannan eller micron i sin chilimarinad. Skeda upp på salladsbladen.

Chiliräkor i salladblad, så gott och väldigt omtyckt! Den här gången blev de riktigt starka, men det funkar utmärkt i kombon med salladen! Servera Sriracha majo bredvid!

Laxrullar med wasabikräm
Yield: 10 portioner

Laxrullar med wasabikräm

Prep Time: 1 hour
Total Time: 1 hour

Laxrullar med sting av Wasabi! Ett gott tillbehör till buffén!

Ingredients

  • 200 g skivad rökt lax
  • 150 g kesella kvarg eller Philadelphia färskost
  • 1/2 tsk Wasabipasta
  • 50 g färsk dill
  • 1/2 krm salt
  • Ev. 1/2 tsk flytande honung
  • 1 msk sesamfrön
  • 3 sockerärtor (färska)

Instructions

  1. I receptet skulle det vara Kesella kvarg. Jag tycker att det blev för löst, så jag rekommenderar er att använda Philadelhia färskost istället!
  2. Blanda hackad dill, wasabipastan med Philadelphia osten. Smaka av med salt coh peppar, kanske man kan tillsätta lite flytande honung. Rosta sesamfröna i torr stekpanna.
  3. Lägg laxskivorna lite omlott på plastfolie. Bred på röran, rulla ihop laxrullen. Slå in den i plasten och lägg in i kylen någon timme, eller i frysen.
  4. Skär fina bitar, lägg dem på en salladsbädd, dekorera med smala skivor sockerärtor och strössla rostade sesamfrön över.

Japanska Laxrullar, ett härligt kompliment till den ”italienska buffén” Vi använde kesella kvarg, men jag rekommenderar verkligen att ta Philadelphiaost istället så blir de finare och fastade i konsistensen!

Recept buffé
Yield: 10 portioner

Päronsallad

Prep Time: 20 minutes
Total Time: 20 minutes

Fransk päronsallad med valnötter och hyvlad parmesan.

Ingredients

  • Stor påse - Blandad sallad, rucola, spenat, roman.
  • En liten påse - Färska sockerärtor
  • 2 Päron
  • 2 Avokado
  • 100 g Valnötter
  • Hyvlad parmesan
  • Citronsaft
  • Salladsvinägrett serveras bredvid: Olivolja, Vitvinsvinäger, flytande honung, salt/peppar.

Instructions

  1. Häll upp och blanda alla salladssorterna i en stor skål.
  2. Skiva sockerärtorna i bitar
  3. Skär päronen och avokadon i skivor. Häll citronjuice över dem och blanda runt så att de håller sig fina!
  4. Dela valnötterna i mindre bitar.
  5. Hyvla parmesanosten.
  6. Blanda till en vinegrätt och ställ i en flaska bredvid salladen.
  7. Blanda ihop alla ihop alla delarna till salladen i en stor skål. Den kan göras några timmar före servering. Häll inte på någon dressing vid buffé, då blir den bara blaskig. Servera vinägrett bredvid.

En fräsch sallad är ett måste till en matig buffé! Eftersom bufférätterna är ganska så kryddiga och smakrika, så brukar jag låta bli att hälla på vinägrett på salladen. Det är bra att ha något som neutraliserar alla smakerna. Oftast är det just salladen som blir över på en buffé, så ni kan oftast göra mindre mängd än vad man kan tro. Det är ju en billigt komplement till buffén, så varför snåla. Har man struntat i dressingen, så kan man äta den även nästa dag!

Buffé recept
Tomat & Mozzarellasallad

Buffé recept – tillbehör

Nu har jag ni fått recept på grunden till höstbuffén. För att göra den lite roligare så brukar jag lägg till lite goda tillbehör.

Tomat & Mozzarellasallad

🍅 2-4 stora tomater i skivor
🍅 2-3 Mozzarellaostar i skivor
🍅 Färska basilikablad som dekoration
🍅 nymalen svarpeppar, flingsalt
🍅 Vis servering ringla lite olivolja över.

Gör så här: Skiva tomater och ost, lägg upp på fat, dekorera med basilikablad. Kan förberedas flera timmar före servering.

Svamp crustader
Svampcrustader – med champinjoner och trattkantareller

Crustaderna är gott att servera till rostbiffen, svampstuvingen kan göras dagen före servering och bara värmas vid servering. Tänk på att klicka i svampröran i crustaderna precis vid servering, så att de håller sig krispiga! Klicka på länk för att komma till Svampstuvnings-recept
Buffé recept
Honungsmelon & Parmaskinka.

Här kan man välja att servera dem som jag gjort, dvs parmaskinkan för sig och skivad melon bredvid eller så kan man ta bort melonskalen och sätt melon/parma med liten tandpetare. Välj själv vad du känner att du har tid till. Fördelen att göra på detta sätt, att de blir fräschare att spara som ev. Rester.
Ostbricka
Ostbricka, kex, valnötter och fikonmarmelad.

Det är alltid gott med ost till en buffé! Man behöver inte välja några dyra ostar, de kan man spara till en liten mindre middag. Viktigast är att ställa fram dem i god tid så de blir mjuka och smakrika. Servera goda kex, marmelad och färska frukter till. Jag brukar alltid ha surdegsbaguette, smör och ost som till buffén.
Färska bär och frukt
Färsk frukt och bär är alltid trevligt och vackert till buffén!
Pumpor dekoration
Borden dekorerade jag med pumpor med ljus och blommor, det passar bra till höstfesten. Vill ni se hur jag gjort, klicka på länken. ”Pumpor
Tårta
Tårta – eftersom jag satsade på att göra dekorationer och laga maten själv, tycker jag att det passar bra att köpa tårtor. Det är bra att välja var man lägger jobbet, så man inte är helt slut när kalaset är igång!
Tårta
Tårta med 50-års tomtebloss. Tomteblossen hittade jag på Dollarstore i Nynäshamn, himla kul!
Katarina 50 år
Nu är jag 50! 🎉 Känns himla bra! Jag får ju göra det jag tycker är allra roligast i livet! Att pyssla hur mycket jag vill till bloggen (vara min egen chef!) vara med de små söta barnen vissa dagar och pyssla med dem! Är frisk, börjat träna igen och familjen mår bra!

Jag önskar er alla att tänka till och försöka göra något man tycker om varje dag! Tusen tack för alla gratulationer jag fått på Instagram! ❤️

Hoppas ni blev inspirerade att göra er egen buffémat, och man kan ju bara lägga till och ta ifrån rätter som man gillar!

Lycka till!

Kram 💖 Katarin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skip to Recipe Scroll to Top