Munkar – hembakade!

Munkar

Nytt år, nya godsaker och pyssel! På jullovet testade vi att göra egna munkar, underbart smaskigt! Det är enklare än man tror att baka egna och många blir det! Varsågoda dagens recepttips!

Munkar

Munkar – hembakade!

Munkar kan man så klart dekorera hur som helst, doppade i socker, kanel eller olika sorts glasyrer. Vill man dekorera dem extra mycket inför exempelvis ett kalas, kan man använda färgad glasyr och toppa med strössel.

Munkar

Tips!

I receptet ska degen jäsa till dubbel storlek (skulle ta ca 1 timme) mina jäste lite dåligt så jag skulle rekommendera att hellre ta till lite längre jästid så att degen verkligen är dubbel storlek. När de sedan är utstansade (utbakade) så ska de jäsa ännu en gång i 30 min, jäs även där lite till så blir munkarna fluffigare och saftigare!

⭐️ De här munkarnas recept hittade jag hos Köket Tove Nilsson.

Munkar
Yield: 20 st

Munkar

Prep Time: 20 minutes
Cook Time: 2 minutes
Additional Time: 2 minutes
Total Time: 24 minutes

Hembakade munkar - smaskigast nybakade!

Ingredients

  • 1, 5 dl ljummen mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 förp jäst (à 50 g)
  • 2 ägg
  • 9 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 l neutral olja
  • Dekoration: 2 dl strösocker eller vatten//florsocker till glasyr

Instructions

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt)
  2. Blanda mjölk, 1 msk socker och jäst i en bunke.
  3. Låt stå 15 minuter tills det syns små bubblor.
  4. Blanda jästblandningen med resten av sockret, mjöl, salt, ägg och smör i en hushållsassistent.
  5. Arbeta degen ca 10 min i maskin eller 15 minuter för hand.
  6. Täck med bakduk eller plastfolie över bunken och jäs i ca 1 timme till dubbel storlek.
  7. Kavla ut degen till 1-2 cm tjock., tag ut runda ringar med ex ett glas och använd något litet runt föremål till mitthålet.
  8. Jäs i ytterligare 30 min under bakhandduk.
  9. Värm oljan till 180 grader och fritera munkarna ca 1 min på varje sida.
  10. Tag upp och låt rinna av på hushållspapper.
  11. Rulla i strösocker och servera

Hoppas ni testar att baka munkar, de är underbart gott!

⭐️ Man kan använda ett glas och en liten spritstopp för att få ut den klassiska munkformen.

⭐️ Välj om du vill doppa dina munkar i socker eller kanel/socker.

⭐️ För att göra glasyr till munkarna, blandade jag florsocker och vatten, blanda inte för tunt, hellre mer trögflytande så blir den vitare och finare. Det räcker att doppa ena sidan av munken, det kommer att rinna ner i hålet och på kanterna och bli så där lagom sött.

Här är en enkel inspirationsfilm, hoppas ni blir extra sugna att baka!

Här hittar ni ett annat recept på munkar som vi testat tidigare, blev också supersmaskiga! Nu fick man ju lite längtan till sommaren när man ser denna bild!

Stort lycka till med dagens bakning!

Kram 💖 Katarina

Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du kanske också gillar

Skip to Recipe
Rulla till toppen