Nu är det skaldjurstider, en av stor favorit här hemma! Till kräftorna behöver man något gott, som goda ostar, västerbottenpaj och gott bröd! Det här receptet på vridna baguetter, har jag bakat i många år! Lätt att baka, och bröden blir luftiga, med en knaprig yta!
Frasiga och sega baguetter – strössla lite örtsalt över dem innan gräddning, så får de extra god smak!
Baguetter
Receptet har jag fått av en kompis, men det är säkert ett klassiskt baguette-recept. Tycker att det är klart jämförbart med ett surdegsbröd, iallafall när det är nybakt! Jag brukar också frysa det som blir över, och värma det något i ugnen före servering.
Ingredienser:
- 6 dl vatten
- 1/2 pkt jäst (25 gram)
- 2 tsk salt
- 1,3 l mjöl
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke.
- Värm vattnet till 37 grader, lös upp jästen med lite vatten, och häll i resten av vattnet i bunken.
- Tillsätt 2 tsk salt, och nästan allt mjölet. Det ska bli en ganska lös deg, så testa dig fram med mjölet och tillsätt lite i taget. Bearbeta degen i ca 10 minuter i maskin eller knåda för hand.
- Låt degen jäsa i 2 timmar.
- Tag upp degen, dela den på 2 eller 4 delar. Knåda ej, men forma längder och vrid dem i varje ände, så att det blir en baguetteform.
- Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Strö lite örtsalt/örter över bröden.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Baka bröden i mitten av ugnen i 10 minuter på 250 grader, sänk temperaturen till 150 grader och baka i ca 10 minuter till. Klart!
Lycka till! Ha en toppenhelg!
Kram Katarina