Påskkakor

påskkakor

Påskkakor

Påsken närmar sig, och ett favoritpyssel är att baka söta små bakverk och göra hemlagat godis. Till Påsk passar det extra bra med de härliga pastellfärgerna, så dagens pyssel och bak är just pastelliga kakor! Det här är verkligen bakning på en kul nivå! Degen är enkel att förbereda, sedan är det bara att låta hela familjen vara med och baka och dekorera påskkakor! Här får ni ta del av en hel del baktips!

påskkakor

Här är hela familjens kakor – dekorerade med kristyr, strössel, minipastiller, pärlemokulor…

påskkakor

Dekorera kakor

Jag valde det här kakdegs-receptet för att det är anpassat till just figurkakor. Man vill att kakorna håller sin fina form efter gräddning. Kristyren är gjord på två olika sätt, en lösare kristyr, så man får fram den blanka fina ytan på kakorna, och en fastare kristyr till att dekorera vackra mönster.

påskkakor

Pastelliga Påskkakor

Det är så härligt att ha framme ett ”påskgottebord” med söta kakor, godis och allt pyssel som skapats till påsk. De här kakorna är både kul att göra och väldigt goda! Kakorna är bakade av en klassisk vanilj-mördeg, så de är goda även utan kristyr. Receptet kommer från proffsiga bakbloggen ”Sockerrus”, där kan man hitta många bra recept på kakor, tårtor, cupcakes etc.

påskkakor

Påskformar

Kakformarna med Påsktema kommer från Skapamer.se. Det är toppen att kakformarna förvaras i en fin plåtask, så bra att kunna ta med till stugan! Formarna är extra höga, så de passar även till bakverk gjorda av sockerkaksdeg. (Håll utkik, det kommer snart mer påskbakverk på bloggen!)

Detta inlägg är ett samarbete med Skapamer.se. Kakformarna kommer från Skapamer.se.  Idé, foto och arbete utfört av Diy Sweden

påskkakor

Påskkakor – Vanilla Sugar Cookies

Recept kommer från Sockerrus, ett bra recept där kakorna håller formen, dessutom blir kakorna väldigt goda!

Tips nr 1: Baka in lite mjöl i taget i degen och låt sedan degen vila i kylen. (Lång hållbarhet!)
Tips nr 2: Tag bara ut en liten bit deg i taget ur kylen och låta resten ligga kvar tills det är dags att baka. Då blir det enklare att baka!
Tips nr 3: Skär skivor av degen och kavla försiktigt, och kavla inte för tunt (1/2 cm tjocka kakor).

Ingredienser:

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 200 g socker
  • 1 ägg
  • 400 g vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver (Oetker)

Vanilla Sugar Cookies – gör så här:

  1. Vispa smör och socker mjukt.
  2. Vispa ägget med en gaffel i ett glas och tillsätt sedan till smörblandningen. Rör om tills allt är väl blandat.
  3. Tillsätt vaniljpulver och sedan mjölet. Rör på låg hastighet tills smeten blivit en deg du kan forma.
  4. Lägg degen i plastfolie och låt stå i kylen i minst 2-3 timmar. Du kan även låta degen vila i kylen över natten.
  5. Ta ut en liten bit deg i taget och låt resten av degen ligga kvar i kylen.
  6. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Du vill ha kakorna ungefär ½ cm tjocka.
  7. Lägg de utstansade kakorna på en bakplåtspapperförklädd plåt och ställ in i kylen ca 30minuter innan de gräddas.
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 8-12 min. Gräddningstiden beror på hur pass stora formar du har använt. Kakorna ska vara lite gyllenbruna i kanterna, då vet du att de är klara så håll lite koll på första plåten.
  9. Låt kakorna svalna på ett bakgaller.
  10. Ät som de är eller dekorera med kristyr eller marsipan/sugarpaste.

Göra Kristyr – Icing

Bra att veta om kristyr

  • Kristyr stelnar snabbt så ha din skål under en fuktad handduk eller plastfolie. Lägg gärna en blöt handduk över tyllen när du inte använder spritsen också. Detta för att undvika att den stelnar och då blir klumpig.
  • Kristyren klarar sig i kylskåp 1-2 veckor och bör röras om innan man använder den igen.

Kristyr med äggvita (Används till konturer och dekorationer)

  • 30 gram äggvita (ungefär ett stort ägg)
  • ca 200 g florsocker
  • 1 tsk citronsaft
  • Ev några droppar smaksättning (ej oljebaserad essens) (jag hade ingen smak på min kristyr endast citronsaft)
  • karamellfärg (jag använde dels pastafärg och vanlig karamellfärg) Karamellfärgen kräver att man tillsätter mer florsocker för en fastare konsistens. (Oetker)

Gör så här:

  1. Låt äggvitan stå framme i rumstemperatur över natten. (Det fungerar även om den stått framme en stund)
  2. Vispa äggvitan lätt och sikta ner florsockret samt häll i citronsaften samt eventuell smaksättning och färg. Vispa på låg hastighet.
  3. Fyll på med florsocker tills du har fått en lämplig konsistens. Den ska vara matt och bilda toppar när den är klar.

Rinning Kristyr (Används för att täcka kakan med glansig kristyr/icing)

Använd recepten ovan och tillsätt mer citronsaft tills du fått rätt konsistens för att göra ”Icing”.

Gör så här:

  • Tillsätt vatten eller citronsaft (OBS lite, lite i taget) tills kristyren är så pass lös att den får en platt yta på 10 sekunder efter att du rört runt lite med en sked i smeten. Kan du fortfarande se spår av skeden efter 10 sekunder så tillsätter du lite mer vätska. Plattar den till sig på exempelvis 2 sekunder så är den lite för lös. Tillsätt då lite florsocker.
  • Det behöver inte vara exakt 10 sekunder utan blir ytan platt på 7-8 sekunder så går kristyren bra att använda ändå.

Dekorera kakorna med ”Icing – rinnig kristyr”

  1. Dekorera med fast kristyr: Med hjälp av en liten rund tyll spritsar du kakans konturer. Jag har använt tyllen Wilton 1 eller 2 (en riktigt liten tyll.  Låt torka en liten stund så att kristyren är någorlunda hård.(se bild 2)
  2. Dekorera med rinnig kristyr: Med en större tyll, exempelvis Wilton 2 eller 3, fyller du kakan med ”Rinning Kristyr” Då kristyren är rinning så kommer den att flyta ut snyggt. Du behöver alltså inte vara supernoga att du täcker minsta millimeter då den kommer att rinna ut något av sig självt.
  3. Täck små områden i taget. Du vill att kristyren flyter samman och täcker du ett större område så finns det risk att kristyren hunnit torka lite och då flyter den inte ihop utan en skarv kommer att synas.
  4. Om du vill ha ett mönster som är en del av den platta ytan så att säga, så kan man nu dutta i annan färg på kristyr och använda ex. en tandpetare för att göra mönster, men om man vill göra kakor med dekorationer som ”sticker ut” från den glaserade kakan, så låter man kakan torka ca en timme.

påskkakor

Dekorera kakorna med fast kristyr

Nu är det bara att ta fram fantasin och dekorera alla kakorna! Ett tips är att att ha flera spritspåsar, flera små tyllar, och klämmor. Då hålls kristyren kvar i påsen och även de små barnen kan vara med och dekorera kakorna.

Sätt dit, strösselkulor, mini nonstop, godis eller dutta prickar, ränder och andra roliga krumelurer! Kristyren håller ett par veckor i sina spritspåsar och även degen håller länge i kylen. Så passa på att baka och dekorera kakor lite då och då ända fram till Påsk. Barnen kommer att älska detta pyssel!

påskkakor

Tulpan-inspiration

  • Första kakan är bara dekorerad med fast kristyr.
  • De två kakorna till höger har först rinnig kristyr, och sedan dekorationer av fast kristyr och små strösselpärlor.
  • Den nedersta tulpanen är först dekorerad med fast kristyr som en ram av prickar, sedan fylls tulpanen med vit och röd kristyr som dras ut till marmorkänsla med en tandpetare.

Ägg-inspiration

Äggen kan dekoreras på många olika roliga sätt. Gör dekorativa mönster, prickar, blommor, med mini-nonstop eller varför inte som en kyckling i ett ägg!

Påskharar

  • Den prickiga haren är dekorerad med rinnig kristyr och fast kristyr i grönt och rosa.
  • Hararna blir också fina med bara en kontur av färgad kristyr (bild 2), och inte lika söta att äta.
  • Lilltjejen har gjort 3 stycken egna harar med ränder, ögon och glada munnar (bild 4)

Påsk-kycklingar

Dekorera på samma sätt som ovan….alla kakor blev kanske inte så perfekta…men med lite träning så kan de nog bli riktigt proffsigt. Ett himla kul pyssel iallafall! Lilla 6-åringen ville göra nästan alla kakor! Det här skulle nog vara väldigt lyckad aktivitet på ett kalas!

Påsk-lamm

Dekorera med krumelurer som pälsen på ett lamm. Varför inte sätta en liten rosett runt halsen!

påskkakor

Ha kakorna framme på Påskens gottebord! De smakar gott länge!

påskkakor

Jag hoppas att jag inspirerat er till att baka och pyssla de här söta kakorna till Påsk! Tänk på att de behöver inte bli perfekta, det är glädjen att skapa tillsammans som är det viktiga! Allt blir fint med lite färg, strössel och kristyr!

Lycka till!

Kram Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen