Pepparkakshus 2016

Pepparkakshus 2016

Pepparkakshus 2016

Japp nu var det dags för det årliga pepparkaksbygget…Det har vi gjort sedan barnen varit minimini…första åren med de klassiska färdigköpta paketen…som alltid var sönder när man öppnade paketet..och gick ännu mer sönder när man försökte få ihop det till ett hus. Nu gör vi våra egna hus, med mallar som enkelt hittas på nätet, eller så har vi ritat själva. Mitt bästa tips är…skippa det supervarma karamell-limmet och använd limpistolen! Oftast vill man ändå inte äta upp pepparkakshuset…och om man vill det så är det endast en liten limsträng på kanterna av huset. Här kommer mina bästa byggtips och recept på en bra deg!

Pepparkakshus 2016

Pepparkakshus 2016

I år blev det tre olika hus…tre i familjen är väldigt intresserade av att bygga hus…och eftersom alla vill designa husen på sitt eget sätt så har vi kommit fram till att det alltid är bäst att göra varsitt hus. Minsta tjejen gjorde ett litet hus med massor av rosa kristyr och godis, äldsta tjejen gjorde ett stall…hon ritar alltid sina egna mallar, kavlar supertunt och dekorerar länge…så det blir perfekt. Mitt hus blev ett test med runda takkupor, glasrutor av gelatinblad och så fantasifull kristyr…jag valde att göra ett i lite tjockare deg.

Pepparkakshus 2016

Deg till ett pepparkakshus med mallar:

Klicka på länken för att komma till mallarna: Pepparkakshusmallar  Även receptet på pepparkaksdegen hittar du hos Året runt. Jag har testat att baka med köket deg, och en annan hemmagjord deg iår, men vi tyckte den här var bäst!

Ingredienser:
3 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 g smör
1 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
3 dl mjölk
1 msk bikarbonat
ca 1 1/2 liter vetemjöl

Karamell:
2-3 dl strösocker (Här valde jag att använda limpistol, testade en ny sort från Adlibris, den funkade bra!)

Kristyr:
4 dl florsocker
ca 1 dl äggvita

Garnering: strössel, nonstop, geléhallon…etc.

Övriga tillbehör: gelatinblad, limpistol (Adlibris), vadd, ljusslinga, saltkorn som snö.

Göra deg:

 1. Blanda socker, sirap, smör och kryddor i en kastrull och låt smälta samman.
 2. Häll i mjölken och rör runt. Låt kallna.
 3. Rör ut bikarbonat i lite mjöl och blanda sedan med resten av mjölet.
 4. Rör ner mjölet i smeten och knåda samman till en deg. Strö lite mjöl över degen och låt den stå svalt över natten.
 5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.

Pepparkakshus 2016

Pepparkakshus – tips!

 • Klipp ut mallarna i vanligt skrivarpapper eller kartong.
 • Kavla inte degen för tunt, skär ut husdelarna efter mallarna, gör gärna ett par extra takkupor.
 • Lägg över degbitarna på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på mallarna och skär ut delarna med en vass kniv. Skär ut dörrar och fönster.
 • Grädda i 175 grader i ca 5 minuter för de mindre delarna och längre tid för de större. Skär gärna raka kanter när du precis tagit dem ur ugnen. Jag tyckte att degen var väldigt bra, så det behövde nästan inte alls skäras till.
 • Takkupor med spröjs: Tänk på att det är 4 st takkupor med spröjs, om man vill ha det både på fram och baksida på huset. Olja in en mugg ca 7 cm i diameter, lägg takkupa över muggen och grädda, låt sedan svalna på muggen innan du tar av den. Det var inte alls svårt!
 • Fönster med gelatinblad: Sätt fast bitar av gelatinblad på baksidan av varje fönsterdel.

Pepparkakshus 2016Kristyr

Kristyr brukar jag alltid göra Icas recept.

Ingredienser till en spritspåse:
1 äggvita
4 dl florsocker
1 tsk ättiksprit (12 %) (Detta kan man strunta i om man inte har det hemma..kan bli lite syrlig smak).

Gör så här:

 1. Vispa ihop äggvita, florsocker och ättikssprit. Använd gärna elvisp.
 2. Lägg kristyren i spritspåse och dekorera de olika delarna
 3. Spritstyllar av plåt och riktiga spritspåsar är verkligen toppen att ha hemma om du gillar att jobba med kristyr.
 4. Dekorera gärna pepparkaksdelarna före du sätter ihop det, speciellt väggarna, för det kan vara svårt att komma åt sedan.
 5. Använd limpistol om du vill sätta ihop ditt hus på ett enkelt sätt.

Pepparkakshus 2016

Det är så mysigt att vara tillsammans och pyssla ihop husen! Vi brukar baka alla delarna ena kvällen, och sedan dekorera nästa kväll. Varför vänta till helgerna…passa på att utnyttja hela julmånaden till pyssel på kvällarna!

Pepparkakshus 2016

Stall, hus och stuga

Här kan man göra på många olika sätt. Stallet, är dekorerat med fönster i kristyr, här kan man strunta i att skära ut fönster, det blir jättefint ändå!

Huset från Året runt fungerade bra, det var inte helt enkelt att sätt ihop taket vid ingången. Mina takdelar passade inte riktigt så jag fick såga till dem med en tandad kniv.

Lilla tjejens lilla hus fick en glipa mellan tak och vägg, men det löste hon med att limma nonstop längs med  hela vägg kanten., bra träning att träna kreativ lösning…

Pepparkakshus 2016

Lilla stugan – fick mycket rosa kristyr med en tandad tyll, godis och massa strössel! Visst lyckades hon fint min 7-åring!

Pepparkakshus 2016Pepparkakshus 2016

Stallet – Fina takkupor i kristyr, med silverkulor. Stalldörrar, hästhov, och namn på hästarna…sen är hela huset dekorerat med istappar…Så imponerad!

Pepparkakshus 2016

Pepparkakshus 2016

Stora huset

Svårt att berömma sig själv…men jag är riktigt stolt att jag fick ihop det! Ett tips jag kan ge er…testa att göra ett eget hus, det är så kul! Varje år kan man göra en ny variant av hus och man utvecklas ännu mer för varje år! Med en limpistol, bra deg och bra kristyr så fixar man det mesta!

Pepparkakshus 2016

Dekorera Pepparkaksbyn

Dekorera med saltkorn, vadd eller socker som liknar snö. Strössla florsocker över husen om man vill. Här har jag dekorerat med ljusslinga i huset och runt om de andra husen. Alla djuren kommer från Rusta. Gran med ledljus från Åhléns.

Pepparkakshus 2016

Hoppas du fått massa inspiration till att göra egna hus! De behöver inte bli perfekt, det är glädjen att göra dem som är bäst!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen