Maränggranar

Maränggranar

Maränggranar

Igår var det kladdkakans dag! Det gick nästan inte att missa…varenda bild i sociala medier innehåll en kladdkaka med extra allt! Det var ju ett måste att baka en kladdkaka till kvällsfikat! För att göra den lite extra fin och julig, så bakade vi söta maränggranar som dekoration! Ett kul tillbehör till julens efterrätter, glass med maränggranar, cupcakes med granar…Jag iår har jag många olika sorts granar med i både pyssel och bakverk!

Maränggranar

Maränggranar – Lättbakat och sött!

Maränggranar

Maränggranar

Recept kan man egentligen ta vilket som helst, vi använde ett enkelt recept från Ica, men vill du ha proffsigare maräng med mer glans skulle skulle jag rekommendera en varmvispad maräng…

Ingredienser:

3 äggvitor (3 äggvitor motsvarar ca 100 g)
1 dl strösocker (1 dl motsvarar 90 g)
1 krm ättiksprit (12%)
1 dl florsocker (1 dl motsvarar 60 g
grön karamellfärg eller gelefärg

Dekoration: strössel och stjärnor

Maränggranar

Maränggranar – Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100°C Varmluft (eller 100°C på över/undervärme).
  2. Vispa äggvitorna med elvisp i en rostfri bunke tillsammans med hälften av strösockret och ättiksspriten, ca 2 minuter på medelhastighet.
  3. Tillsätt resten av strösockret och vispa på hög hastighet till en fast maräng, ca 4 minuter.
  4. Sikta ner florsockret i marängen och vänd försiktigt ner det med en slickepott.
  5. Rör ner karamellfärgen
  6. Spritsning: Använd gärna en rund tyll och bra spritspåse. Sprits granen i tre steg. Först en rund cirkel, sen en rund mindre cirkel på botten och sist en liten topp.

Maränggranar

Före gräddning

Maränggranar

Efter gräddning

Dekoration

Strö strösselkulor över granarna och sätt en stjärna i toppen. Skjuts in i ugnen. Jag använde över/undervärme och en plåt. Mina maränger tog längre tid i ugnen än receptet, sen öppnade jag ugnsluckan varje halvtimme för att få ut lite ånga. Provsmaka och ta ut dem ur ugnen när de är den konsistens du vill ha dem, sega, knaprig yta eller fasta och fjäderlätta…

Värmetips!

  • Vid varmluft: Ställ in plåtarna samtidigt i ugnen. Grädda ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärme ca 30 minuter.
  • Vid över/undervärme: Grädda en plåt i taget i 1 1/2 timme. Plåt två kan stå framme och vänta på sin tur. Med över/undervärme gräddas en plåt i taget. Då kan första plåten med maränger dock inte stå kvar på eftervärme.

Maränggranar

Dekorera kakan

Nu är det bara att pudra kladdkakan med florsocker och dekorera med granarna….Vill man ha en maffigare tårta, så skulle det passa fint med grädde som en täcke av ”snö”. Till jul skulle det vara kul att lägga till några ”marängdjur och marängtomtar”…det måste testas! En ljusslinga runt tårtfatet mysar ju till det lite extra!

Ha en jättebra dag! Kanske är dags att piffa till min krukor på trappan idag…ta bort pumpor och sommarblommor och in med granar och julväxter!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen