Till Nyår hade vi favoriten Pavlova till dessert! Gör dem i miniformat, och piffa till med tomtebloss, så känns de extra festligt! Vi testade att göra egen Lemon curd för första gången, det blev himla gott! Här kommer receptet!
Så effektfullt och enkelt med tomtebloss!
Mini Pavlova – recept
Lemon curd recept (från Leila Linderhom – Recept.nu)
Ingredienser
- 3 st ekologiska citroner
- 1,5 dl strösocker
- 50 g smör
- 1 msk maizena
- 2 st ekologiska ägg
- 2 st ekologiska äggulor
Gör så här:
- Tvätta tre citroner noga och torka. Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan.
- Blanda ut maizena med saften från din tredje citron och rör ner detta i vätskan.
- Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar.
- Häll över din lemon curd i en ren skål och låt svalna.
Mini Pavlova (Recept från Sigrid – Recept.nu)
MARÄNGBOTTNAR
- 3 st äggvitor
- 3 dl strösocker
- 1 tsk citronsaft
- 2 tsk maizena
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.
- Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.
- Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.
- Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Det här var riktigt bra recept! Marängbottnarna kan man göra en dag i förväg och även lemon curd, så då är det bara att dekorera med lemon curd, grädde och valfria frukter och bär, precis innan du ska servera. Vi hade ananas, jordgubbar och passionsfrukt!
Lycka till!
Kram Katarina